Що таке наскрізна зарядка, переваги та недоліки технології

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В описі портативного зарядного пристрою або реклами все частіше зустрічається функція наскрізної зарядки. Що це таке, як працює та наскільки безпечно?

Перше, що треба сказати, це, що таку функцію підтримують не всі акумулятори. Тому, перш ніж пробувати, перевірте в інструкції до свого пристрою.

Що і як

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб зарядити смартфон, можна використовувати зарядку та розетку або пауербанк, тобто зовнішній акумулятор. Щоб зарядити пауербанк, теж потрібна зарядка та розетка. Що робити, якщо зарядити потрібно і смартфон, і пауербанк, при цьому зарядка та розетка лише один і час вкрай обмежений?

Звичайно, можна потроху зарядити кожен пристрій по черзі. Однак із функцією наскрізної зарядки ви можете послідовно з’єднати пристрої: розетка – зарядка – пауербанк – пристрій. Так зарядяться і смартфон, і пауербанк, а часу буде потрібно вдвічі менше.

У такого способу зарядки є ще один плюс для тих, у кого можливі стрибки напруги в мережі. За такого підключення дорогий смартфон не постраждає від перепадів напруги і все одно зарядиться, навіть якщо електрику несподівано відключили.

Технологія наскрізного заряду досить проста. Вона заснована на схемах регулювання потужності та перенаправлення заряду. Встановлюється напрям енергії та пріоритети.

Залежно від того, який смартфон і яка йому потрібна потужність, пауербанк може повністю передавати заряд у смартфон доти, доки його батарея не заповнить заряд і потім почне накопичувати енергію сам. В іншому випадку, якщо смартфон «маломощний» і йому потрібно менше потужності, ніж може дати зовнішній акумулятор, тоді частина заряду йде в смартфон, а різниця накопичується в пауербанку.

У чому каверза

Система здається надто ідеальною, щоб бути правдою. Мінус у такої зарядки є. Це швидкість заряджання смартфона. Яким би потужним не був пауербанк і яким би невибагливим був смартфон, ви помітите, що при такому з’єднанні телефон заряджається повільніше, ніж при звичайному підключенні. Цього не уникнути. Якщо це не проблема, і вам важливіше, щоб пристрій був захищений від перепадів у мережі і заряджався паралельно з пауербанком, такий спосіб стане ідеальним рішенням.

Є ще один трохи спірний мінус. Через те, що пауербанк працює на 2 фронти: і заряджає, і заряджається сам, він гріється трохи більше, ніж при звичайній роботі або стандартній зарядці. Це може призвести до зменшення терміну роботи зовнішнього акумулятора.

Де можна використовувати наскрізну зарядку

Як сказано вище, не всі моделі зовнішніх акумуляторів підтримують таку зарядку. Наскрізна зарядка буде:

  • Там, де це зазначено в параметрах;
  • На USB-хабах;
  • На док-станціях;
  • На пристроях з портом USB-C Power Delivery;
  • На пристроях, від яких можна зарядити ноутбук.

Як би там не було, цю функцію рекомендується застосовувати виключно у крайніх чи екстрених випадках. Не потрібно використовувати наскрізну зарядку щоразу, як розрядиться телефон або пауербанк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.