Статті

Чим відрізняються дисплеї iPad

Share

У будь-якому гаджеті користувачів найбільше приваблює те, що знаходиться спереду — мова, звичайно ж, про дисплей, але не просто про його діагональ або рамках, а якість кольору. У iPad вони вдосконалюються регулярно: цього року ми з вами отримали новий iPad 10 з екраном 10,9 дюйма, але він дуже відрізняється і від попередньої версії, і тим більше від дисплея iPad Air. Говорити про те, який із них кращий, досить дивно — на смак та колір товаришів немає. А ось про те, чим відрізняються дисплеї iPad завжди корисно.

Що таке дисплей Ретіна

Дисплеї у своїх пристроях Apple називає Retina: під ним може ховатися і IPS-матриця, і OLED-екран, якщо мова про iPhone, але суть одна – так компанія ідентифікує щільність пікселів. У всіх Retina-дисплеїв вона становить мінімум 264 ppi (пікселя на дюйм) — саме стільки достатньо для того, щоб людське око не могло їх розрізнити. Однак у кожного завжди є своя специфікація.

  • Сітківка.
  • Рідка сітківка.
  • Liquid Retina XDR.

Неважко здогадатися, що звичайна Retina відноситься до базових iPad до 9 покоління, Liquid Retina – до iPad 10, iPad mini та «молодшого» iPad Pro, Liquid Retina XDR – у iPad Pro 12.9 дюймів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чим відрізняються iPad

В описі деяких моделей ви також можете побачити додаткові специфікації на дисплеї iPad . Ось що вони означають.
  • Олеофобне покриття – спеціальний шар, стійкий до відбитків пальців.
  • True Tone – технології для природного відображення кольорів залежно від освітлення. А ось які специфікації дисплеїв актуальні моделі iPad.
  • Колірний простір — це модель діапазону кольорів, доступна для дисплея.
  • Ламінований дисплей iPad – екран без повітряного прошарку , який знаходиться впритул до скла.

Завдяки наявним даним ми можемо скласти велику таблицю, в якій відобразимо всі дані про дисплеї в iPad. Ось що вийшло.

Модель Діагональ Роздільна здатність Технологія Яскравість Колірний простір iPad 9 10,2 Retina, 2160*1620, 264 ppi LED 500 нит sRGB iPad 10 10,9 Liquid Retina, 2360*1640, 264 ppi LED 510 ніт , 2360*1640, 264 ppi LED 500 нит P3 iPad mini 8,3 Liquid Retina, 2266*1488, 326 ppi LED 500 нит P3 iPad Pro 11 11 Liquid Retina, 2388*1668, 264. Liquid Retina XDR, 2732*2048, 264 ppi mini-LED 600 ніт, до 1600 ніт P3

Як бачите, на початку статті ми не збрехали: екрани iPad відрізняються насправді! Apple збудувала певну ієрархію Айпадов, але насправді виходить, що деяким планшетам висока роздільна здатність, P3 і підтримка зовнішнього монітора до 6К просто ні до чого. Давайте подивимося, чому саме такі дисплеї вбудовані у пристрої.

  • iPad 9 має найпростіший дисплей – без “наворотів”. Це недорогий гаджет, тому умовна підтримка P3 йому ні до чого. Можливо, після iPad Air або iPad Pro дисплей дешевого iPad здасться застарілим — так і є частково.
  • iPad 10 має екран Liquid Retina з повітряним прошарком, підтримкою Apple Pencil 1 покоління, але підвищеною роздільною здатністю. На відміну від попередньої версії, його можна підключати до монітора з Display Port через Type-C. І в iPad 9, і в iPad 10 немає ламінованого покриття
  • iPad Air 5 виглядає як iPad 10, але має екран, що ламінує, і підтримку колірного простору DCI-P3. Можна підключити до монітора з Display Port: він сумісний з дисплеєм роздільною здатністю до 6К і частотою до 60 Гц. Крім того, дисплей ламінований, має покриття антивідблиску – це і відрізняє його від iPad 10.
  • iPad mini 6 — відмінний гаджет для ігор з компактним екраном, що має високу роздільну здатність і технологію P3. Є деякі складнощі у вигляді желейного ефекту. Підтримує зовнішній дисплей до 4K та частотою до 30 Гц.
  • iPad Pro 11 дюймів має майже ідеальний, яскравий екран на 600 ниток, колірний простір P3 і висока роздільна здатність, але у нього немає mini-LED технології як у «старшого» iPad Pro 12.9.
  • iPad Pro 12.9 – єдиний планшет Apple з mini-LED , а також технологію XDR для перегляду контенту вмісту з розширеним динамічним діапазоном HDR з яскравістю до 1600 нит. Ідеально підходить для обробки зображення та підключення до зовнішнього дисплея 6K із частотою до 60 Гц.

Ми не згадували про технологію ProMotion — підвищену частоту зображення від 60 до 120 Гц, оскільки вона є лише в обох версіях iPad Pro. Це одна з головних фішок цих планшетів, яка відрізняє їх від інших iPad.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPad
  • Останні записи

    Як зрозуміти, що смартфон скоро зламається: топ-3 ознаки

    Всі користувачі повинні знати про ознаки поломки мобільного телефону, що наближається. Без цієї життєво важливої…

    03.05.2024

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024