Статті

Чому на всіх континентах різні розетки

Share
Час читання: 2 хв.

Коли йдеться про електрику, про глобалізацію можна забути. Причина цього — історичний чинник.

У період електрифікації винахідники різних країн пропонували свої варіанти оптимальних розеток; по всьому світу будували різні види електрогенераторів. А національні компанії, що займаються монтажем електромереж, постачали свої прилади, що підходять до цих мереж. Відповідно, впроваджувалися різні види штепсельних роз’ємів та розеток та проектувалися свої мережі. Розробки інших країн повністю ігнорувалися.

Впливала на розробку розеток та доступність матеріалів. Наприклад, під час Другої світової війни у ​​Великій Британії вигадали триштекерну вилку з коротким мідним плавким запобіжником. Така конструкція дозволяла заощадити запаси міді для військових потреб.

Згідно з однією класифікацією, виділяють 12 типів розеток, згідно з іншою — 15. Причому розетки одного типу іноді приймають виделки іншого. При цьому в різних частинах світла напруга та частота струму можуть відрізнятися.

Зараз, згідно з однією класифікацією, виділяють 12 типів розеток, згідно з іншою — 15. Причому розетки одного типу іноді приймають виделки іншого. Проте, навіть якщо типи розеток збігаються, це завжди вирішує проблему. У різних частинах світла напруга та частота струму можуть відрізнятися.

Класифікація видів розеток та виделок у різних країнах світу

Найбільш поширені два стандарти: європейський – 220-240 В при частоті 50 Гц і американський – 100-127 В при частоті 60 Гц. Не варто перевіряти, що буде, якщо електроприлад, що працює від 100-127 В, включити до розетки з 220-240 В.

У деяких країнах слід тримати вухо гостро. Наприклад, у більшості районів Бразилії використовується 127 В, але на півночі країни зустрічається 220 В. А в Японії напруга скрізь однакова – 110 В, частота різна: на сході використовується 50 Гц, на заході – 60 Гц. Причина проста: спочатку для Токіо закупили генератори німецького виробництва із частотою 50 Гц, а невдовзі після цього в Осаці поставили американські із частотою 60 Гц.

Можливо, колись і буде прийнято єдиний стандарт. Універсальна розетка для всіх типів виделок вже розроблена. Але поки що це справа кожного — встановлювати її чи ні. До того ж спочатку треба дійти єдиного стандарту напруги. А це впирається у величезні фінансові витрати на переобладнання та переоснащення трансформаторних підстанцій, заміну розеток та виделок.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Samsung представила нові флагманські планшети Galaxy Tab S10+

    Samsung анонсувала дві моделі флагманських планшетів: Galaxy Tab S10+ з дисплеєм 12,4 дюйми та Galaxy…

    29.09.2024

    Google Messages отримає функцію захисту від шахрайства

    З'явилася інформація про те, що Google впроваджує нове доповнення до свого додатку для обміну повідомленнями…

    29.09.2024

    На Львівській митниці виявили незадекларовані iPhone 16 Pro і планшети вартістю близько 3 млн грн

    На пункті пропуску "Краківець-Корчова" митники виявили незадекларовані товари на суму близько 3 мільйонів гривень, серед…

    29.09.2024

    OnePlus 13 отримає підтримку зарядки на 100 Вт

    Згідно з нещодавніми витоками, OnePlus 13 матиме дротову зарядку SuperVOOC потужністю 100 Вт, що виділить…

    29.09.2024

    В жовтні гравців Warframe очікують два масштабних оновлення

    У жовтні для популярної екшен-RPG Warframe заплановано два великі оновлення. Компанія Digital Extremes представила на…

    29.09.2024

    Новий Cubot KingKong Star 2 оснащено передовими характеристиками

    Компанія Cubot радо представила свій новий захищений смартфон KingKong Star 2, який вже наступного місяця…

    29.09.2024