Чому заряджання смартфона протягом усієї ночі це погано

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Існує безліч міфів про те, як правильно використовувати акумулятори телефонів, як часто їх заряджати та як забезпечити максимальний термін служби. На жаль, побіжний пошук в Інтернеті часто призводить до появи великої кількості неправильної інформації, що вводить в оману.

Чи може зарядка телефону на ніч перевантажити акумулятор?

Залежно від пристрою може бути важливо заряджати акумулятор лише протягом певного часу, щоб уникнути перевантаження та руйнування батареї.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак у більшості сучасних пристроїв (і у всіх сучасних батареях мобільних телефонів) чіпи захисту відстежують, коли внутрішня літій-іонна батарея досягає повної ємності. Коли це відбувається, заряджання негайно припиняється. Таким чином, ви не можете перевантажити батарею.

Проблема в тому, що коли телефон знову розряджається до 99% загальної ємності, то зарядний пристрій знову вмикається і заряджає його до 100%. Це називається “імпульсна зарядка”, і вона не сприяє продовженню терміну служби батареї, а лише робить гірше.

Чи може зарядка телефону викликати пожежу на ніч?

Швидше за все, тепла, що виділяється під час заряджання акумулятора телефону, буде недостатньо для виникнення пожежі. Однак більшість експертів рекомендують про всяк випадок залишати телефон у відкритому, негорючому місці. Це означає, що не слід заряджати його під купою паперу або одягу і точно не під подушкою.

Якщо ви накриєте телефон і дозволите теплу, що виділяється під час заряджання, сильно накопичитися, ви також можете пошкодити акумулятор телефону. Однак це не означає, що ви повинні занадто сильно охолоджувати його.

Літій-іонні батареї погано переносять як сильну спеку, так і сильний холод, і в будь-якому випадку вони можуть зашкодити. Температура нижче 0℃ або вище (70℃) може призвести до руйнування літій-іонних акумуляторів .

Чи погіршить заряджання телефону протягом ночі стан акумулятора?

Швидше за все, залишення телефону на зарядці призведе до погіршення стану акумулятора. Якщо ви залишаєте телефон на зарядці на ніч, ви швидше за все робите одну з двох речей, які можуть скоротити термін служби батареї. Ви дозволяєте йому заряджатися кілька годин поспіль, або дозволяєте йому занадто нагріватися.

Якщо вам необхідно зарядити телефон на ніч, дотримуйтеся наступних порад, щоб звести до мінімуму можливу шкоду:

  1. Щоб запобігти перегріву, заряджайте телефон на твердій та прохолодній поверхні. Не кладіть його під подушку (або під будь-що, що може утримувати тепло).
  2. Зніміть чохол з телефону перед заряджанням.
  3. Відключайте телефон від мережі, якщо ви не прокидаєтеся вночі
  4. . Використовуйте офіційний зарядний пристрій та зарядний кабель виробника телефону. Вони спеціально розроблені для вашого телефону і з меншою ймовірністю можуть мати дефекти, які можуть пошкодити батарею або призвести до повільної зарядки.
  5. Якщо ви використовуєте повербанк, переконайтеся, що він якісний і не зашкодить батареї.

Заряджати акумулятор треба лише при досягненні 0%?

Ні! Якщо новим літій-іонним акумуляторам досягти 0% ємності, це може їх пошкодити . Батареї самі по собі втрачають ємність з часом – так вони вже влаштовані.

Цей міф виник завдяки старим нікель-кадмієвим (NiCad) акумуляторам. У них з’являлася “пам’ять”, яка ефективно знижувала їхню ємність, якщо ви не повністю розряджали їх.

Експерти рекомендують підтримувати заряд літій-іонних акумуляторів у межах 30-80% . В ідеалі слід стежити за зарядом телефону та намагатися підтримувати його в межах цих значень. Якщо заряд трохи нижче чи вище – це не кінець світу.

Як отримати максимальну віддачу від акумуляторів?

Найпростіше рішення – заряджати акумулятор тільки тоді, коли ви можете його контролювати . Таким чином, ви зможете дотримуватись рекомендованих меж у 30-80% та максимально продовжити термін його служби. Це означає, що потрібно повністю заряджати телефон перед сном або після пробудження, а не дозволяти йому заряджатися всю ніч безперервно.

Інший варіант – придбати “розумний зарядний пристрій” , який можна запланувати так, щоб він відключався через певну кількість годин. Таким чином, ви зможете заряджати телефон уночі, не побоюючись, що термін його служби скоротиться.

Якщо ви заряджаєте телефон уночі, намагайтеся уникати використання швидких зарядних пристроїв, оскільки вони можуть спричинити зайве нагрівання, яке з часом може пошкодити батарею.

Заряджати телефон вночі – не обов’язково погана ідея, залежно від того, як ви це робите. Але якщо ви не обережні, ви можете скоротити термін служби батареї, що призведе до заміни батареї або зовсім до покупки нового телефону раніше, ніж ви планували.

Як правило, батареї телефонів у будь-якому випадку служать лише кілька років – навіть у найкращих умовах. Тому, якщо вам іноді доводиться заряджати телефон вночі, не варто турбуватися про це.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.