Чому перед сном не можна дивитися у телефон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перша причина – свічення

Яскравість телефону – навіть найменша блокує вироблення мелатоніну. Наш організм влаштований так, що ми повинні лягти та заснути у повній темряві та тиші. Саме тоді сон має найвищий ККД.

Коли настає темрява – виробляється мелатонін. Гормон “спокої”. Якщо ми приймаємо горизонтальне положення – організм зчитує це як “Треба спати. Запускаємо всі механізми для цього”. А коли є свічення від телефону при прийнятті горизонтального положення – мозок не розуміє – наче спати лягли, а світло нікуди не поділося! То чи треба запускати мелатонін чи ні? Гаразд, трохи випущу, подивимося, що далі буде.
Такі махінації з гормонами з часом призводять до неправильного їх вироблення та проблеми зі сном.

Так, наша свідомість живе за своїми законами, а організм – за своїми. І дуже часто захворювання виникають через “конфлікти”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що я цим хочу сказати?

Ми лягаємо дивитись у телефон перед сном. Він нам світить у вічі. Світло замінює денне світло і мелатонін перестає вироблятися. Як у армії, прямий – мозок дав спочатку команду підготовки до сну, але потім різко змінив наказ на неспання. І ця гра в перетягування з гормональною регуляцією призводить до того, що ми відчуваємо себе побитими, похмурими, що не виспалися на ранок (Я думаю, якщо у клітин було б свідомість, вони б відчували себе так само.

А це призводить, у свою чергу до порушення емоційного фону, порушення працездатності, втрати апетиту, і всіх негативних процесів, яких бути не повинно.

Друга причина – рефлекси

Телефонну залежність прирівнюють до повноцінної. І слушно. Зараз багато молодих людей мене зрозуміють. Коли надходить повідомлення, ми відразу прагнемо відповісти на нього. Перше, що відбувається у мозку – потягтися до телефону. Якщо цього немає, ми відчуваємо стрес, тривогу. Або як відчувати, що телефон не в межах витягнутої руки? Відразу стає дискомфортно. Скільки разів ви кидали погляд на телефон, навіть мілісекунду?

Міні квест – Порахуйте скільки разів на день ви взяли в руки телефон або подивилися на нього без мети – ви здивуєтеся як часто це буває)

Так, формування звички тримати телефон стимулює вироблення дофаміну. Взяли до рук, розблокували екран, погортали стрічку. Отримали свою порцію гормонів. Цикл повторили. Але через те, що ми звикаємо до певної дозування дофаміну, нам згодом доводиться її збільшувати. Організм вже не сприймає минулі дози, тому він і підвищує кількість гормонів – щоби залишити задоволення хоча б на тому ж рівні.

Так ось, коли ми перед сном дивимося телефон – це такий самий рефлекс. Назвемо це ритуалом, без якого сон не сон.

Якщо протягом дня намагатися витримувати паузу перед тим, як подивитися повідомлення на своєму пристрої, і щоразу збільшувати її, то з часом не буде такої потреби тримати гаджет біля себе.

І це допоможе так само позбутися звички дивитися в екран перед відбоєм . Якщо вже нестерпно чимось зайняти мозок, і аж ніяк без цього. Краще почитати книжку. До речі, зазначу ще одну перевагу. Як правило, книги пишуться за певними стандартами. Ці стандарти визначені тим, що людина може читати текст у природній, фізіологічній собі позі. У випадку з телефоном, нам доводиться ближче до нього нахилятися і якщо це відбувається більше кількох хвилин (наприклад, при читанні з екрану або перегляду відео), то судини та нерви в шийній ділянці перетискаються, і їхнє харчування розподіляється нерівномірно. М’язи також ” запам’ятовують ” нове становище і тягнуть у себе кістки. Як результат – головний біль, біль у шиї, втома і млявість. Нагадаю, що всі судини від серця до мозку йдуть через шию. І влаштовано все так, що кров надходить у потрібний час у потрібному обсязі. При викривленні шийного відділу надходить менше кисню і трохи пізніше. З’являються симптоми, що я описав вище.

Отже, третя причина – це неправильне становище голови та шиї.

Зараз екрани хоч і зроблені безпечнішими, ніж 5 років тому, але менше дивитися в них ми не перестали. Знову ж таки, враховуючи, що це відбувається перед сном при вимкненому світлі, очі напружуються сильніше.

Як часто ви розминаєте очі? Не думаю, що взагалі доходить до цього справа. Тому погіршується зір і розвивається міопія. Ми ж не гортаємо стрічку за принципом “3 хвилини та вистачить”. Це затяжний та захоплюючий процес. І триває він у середньому від 10 хвилин та вище. Тому люди зі звичкою гортати стрічку перед сном, не дивуйтеся, якщо зір зіпсувався)

Яких заходів можна вжити, щоб знизити ризик розвитку негативних наслідків?

Відмовитись від перегляду свого електронного пристрою на ніч. Якщо це неможливо зробити, то розминати шию, очі. Кожні 10-15 хвилин. І як і описував вище, намагатись протягом дня відповідати на повідомлення не відразу, а з певним інтервалом.

Постарайтеся відстежувати свій стан і не хворійте!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.