Як працює супутниковий зв’язок у смартфонах

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку вересня китайська компанія HUAWEI представила перший у світі смартфон із функцією супутникового зв’язку — Mate 50. Трохи згодом на презентації Apple було заявлено, що iPhone 14 отримає функцію супутникового зв’язку, що цілком виправдалося. Тільки з одним нюансом – опція доступна лише на території США та Канади. Але мало хто розуміє, як це взагалі працює.

Супутниковий зв’язок у смартфоні призначений лише для екстреного зв’язку. Наприклад, ви заблукали в лісі, і ваш смартфон не приймає сигналів від вишок стільникового зв’язку. Можна відкрити спеціальну програму, яка допоможе відправити сигнал SOS до екстрених служб. Програма знайде супутник зв’язку та покаже, в який бік повертати телефон, щоб з’єднання було встановлено. У разі успіху сигнал буде переадресовано на потрібну службу.

Розмовляти через супутниковий зв’язок не можна – ця опція і не планувалася у смартфоні. Можна вибрати шаблон, щоб запросити допомогу. Через супутник визначатиметься координати, а дані передадуться до компетентних служб, які мають направити допомогу власнику смартфона.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також цю функцію створено і для того, щоб надіслати повідомлення про ДТП. Наприклад, власник смартфона потрапляє в аварію і не може зв’язатися з екстреними службами через відсутність зв’язку. Якщо смартфон знайде супутник, він самостійно визначить за допомогою датчиків, що трапилося ДТП і відправить координати в екстрену службу.

А чи можна розмовляти через супутник?

Можливо, існують спеціальні супутникові телефони. Тільки ось поточна кількість супутників не зможе дати зв’язок одразу мільйонам абонентів, та це й не потрібно там, де є цивілізація. Оскільки в смартфоні немає зовнішньої антени, швидкість відправки повідомлення на супутник буде дуже низькою — навряд чи її вистачить для повноцінної розмови. А ось відправити текстове повідомлення за шаблоном і поточні координати цілком можливо. І ця функція вже успішно працює в iPhone.

Цілком супутникового мобільного зв’язку точно не буде – стільникові мережі у великих агломераціях розвинені досить добре, а супутниковий зв’язок не дасть високих швидкостей та хорошої якості.

Опцію можна використовувати лише як екстрений канал зв’язку. А тим, кому потрібний голосовий зв’язок через супутники, це туристи та мандрівники, завжди можуть придбати повноцінний супутниковий телефон із доступом до інтернету.

Примітно, що функція супутникового зв’язку iPhone надається безкоштовно для абонента.

Можливо, у майбутньому технології просунуться так, що через супутник можна буде відправляти SMS-повідомлення — це цілком реально навіть у поточних умовах. Ще цілком допускається, що смартфони зможуть виходити в інтернет через супутник — з дуже низькою швидкістю, але достатньою для перегляду текстових веб-сторінок або месенджерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.