Як зрозуміти, що у вашому смартфоні завівся вірус

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Віруси бувають не тільки для комп’ютерів – у смартфонах вони також можуть бути. Якщо у вас iPhone, то переживати не варто, а от якщо ваш девайс на Android нижче 10-ої версії, тобто привід задуматися. Поговоримо про декілька ознак, які можуть говорити про те, що в системі є шкідливі програми.

Як потрапляє вірус у смартфон?

99% “мобільних” вірусів потрапляють у смартфон одним способом – встановленням додатків поза офіційними магазинами. Тобто ви завантажуєте .apk файл і встановлюєте його. У магазинах програм є перевірка, а якщо завантажується файл безпосередньо, то перевірка відбувається лише засобами смартфона. Також зараженню піддаються пристрої, які працюють на застарілій ОС (Android < 10 версії).

Перейдемо до непрямих ознак, адже зрозуміти точно, чи є вірус чи ні, зможе лише антивірус, та й то не кожен.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З’явилася реклама

Якщо у вас з’явилася реклама всередині операційної системи, програм, на робочому столі, а раніше цього не було, то, швидше за все, ви зловили вірус, власник якого заробляє на цьому. Не варто плутати рекламу на сайтах у браузері та звичайних додатках — як правило, реклама від вірусу міститиме агресивні заголовки, а рекламуватиметься те, що прямо чи опосередковано заборонено законами.

Смартфон почав працювати повільно

Якщо смартфон раптом почав працювати повільно, особливо після встановлення програм із сумнівного джерела, то, можливо, система заражена. Варто перевірити також кількість вільної пам’яті: смартфон може гальмувати, якщо залишилося менше 1 гігабайта місця, а також при великій кількості встановлених програм.

Віруси можуть використовувати інтернет – тоді він повільно працює. Уповільнення смартфона не є прямою ознакою, що в системі є шкідливе програмне забезпечення, але це великий привід задуматися і провести аудит системи.

Смартфон став глючити

Вилітають програми, з’являються різні помилки, смартфон перезавантажується або зависає. При цьому це сталося різко або після встановлення будь-яких додатків. Знову ж таки якщо вільного місця в накопичувачі залишилося із запасом, то велика ймовірність, що в систему потрапив вірус.

Швидко закінчується пакет інтернету

Непряма ознака, що ваші «гігабайти» краде саме шкідливе програмне забезпечення. Віруси в смартфонах можуть «жити» роками і не видавати себе, але у фоновому режимі користуватися вашим інтернетом як проксі-шлюз. Якщо ви помітили, що цього місяця ваші, припустимо, 20 гігабайт швидко скінчилися, а в тому ви і 5 не витратили, тобто привід задуматися.

Пропадають гроші з рахунку

Якщо у вас стали пропадати кошти з рахунку мобільного оператора, то насамперед потрібно замовити деталізацію. Якщо ви побачили, що з вашого номера відправлялися SMS або здійснювалися дзвінки, а ви цього не робили, то швидше за все це зробив вірус. Найбільш небезпечні віруси, які мають доступ до SMS та дзвінків. Крім дзвінків та надсилання повідомлень на платні номери, такі віруси можуть отримати доступ до вашого банківського рахунку та наробити більш серйозних справ.

З’являються незнайомі програми

Але є нюанс — деякі китайські смартфони, які мають свою прошивку, можуть встановлювати додатки, і це не буде вірусом. А от якщо у вас чистий Android, і ви помічаєте нові ярлики, то поставитися до цього потрібно з обережністю.

Що робити?

1. Не вимикати вбудований захист смартфона, а також розумно давати дозволи програмам . Наприклад, програма просить у вас доступ до SMS та дзвінків. Якщо програма не працює зі дзвінками та SMS, то й давати такі дозволи не потрібно.

2. Можна скористатися антивірусом та перевірити систему . Бажано використовувати платні антивіруси.

3. Найкращий спосіб – це зберегти потрібні дані та налаштування, потім зробити жорстке скидання смартфона до заводських налаштувань . Важливо не зберігати в хмару копію всіх програм, а то й вірус нікуди не піде. Так, доведеться все налаштувати знову та завантажити дані, але ви отримаєте чисту систему, в якій не буде вірусів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.