Статті

Чому на флешці не можна зберігати файли

Share
Час читання: 2 хв.

Серед моїх знайомих є багато хто зберігає на флешки всі свої файли. Використовують USB-накопичувач як джерело резервного копіювання. Але це дуже неправильно.

Причина проста: USB флешка просто не призначена для цього. За 15 років у мене вийшло з ладу близько 30 флешок, причому активно я їх ніколи не використовував. Річ у тім, що файли на флешці зберігаються як електричного заряду всередині осередків чіпа.

Чи є заряд? Є логічна одиниця, немає заряду – логічний 0. Чим простіше чіп (а в недорогих флешках конструкція не особливо вірна), тим ризик того, що втрата даних зростає.

Іноді бували ситуації, коли флешка лежала собі, скажімо рік у столі. Підключаєш – а даних на ній немає. Стерлися! Добре, якщо накопичувач можна відформатувати і використовувати далі, але буває, що пам’ять виходить з ладу від банальної статичної електрики. Коли з’явилися такі накопичувачі для пошкодження файлів досить було з тиждень покататися в метро або електричці – і файлів немає.

Будь-яка флеш-пам’ять має обмежену кількість циклів перезапису. Після того, як ресурс буде вичерпаний, пам’ять починає «глючити», також є ризик втрати даних.

Зараз звичайно flash пам’ять удосконалилася, але довіряти їй на флешці точно не варто. USB накопичувач створений не для зберігання даних, а для перенесення від пристрою А до пристрою Б. Не забуваємо, що сьогодні багато підключено до інтернету, а флешка потрібна лише для швидкого перенесення великих файлів.

Де зберігати файли?

На класичному зовнішньому диску HDD. Коштує такий пристрій недорого (від 500 гривень), а його використання нічим не складніше за флешку. Підключили до USB записали або рахували потрібні дані та відключили. Дані на такому накопичувачі зберігаються на металевому диску та записуються шляхом намагнічування. Класичний HDD спокійно прослужить 30 років за правильної експлуатації.

А що із SSD?

Є такий накопичувач, який називають “твердотільний” або SSD. У ньому дані зберігаються точно так, як і на флешці. Тільки ось чіпи пам’яті в SSD набагато більше та якісніше, ніж на флешці. Також і контролери порівнювати не можна – USB флешка використовує дуже примітивний контролер, а сучасний SSD дуже просунутий.

Висновок

Ідеальний накопичувач для зберігання даних на тривалий термін – звичайний HDD диск. Також дана інформація про USB flash стосується різних карт пам’яті — не варто довірятися навіть карті пам’яті в смартфоні. Вийти з ладу такий невеликий накопичувач може будь-коли, а ймовірність відновлення даних дуже низька на відміну від HDD або SSD.

Користуєтеся флешками? Напишіть у коментарі.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

View Comments

  • Тричі була флешка у пральній машині. Всі файли на місці!

  • Флешка? Що це таке? Більшість даних зберігаю у "хмарі", тим паче зараз доступні різноманітні тарифи й сервіси.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: поради
  • Останні записи

    vivo X200 Pro отримує міні-версію з новою камерою на 50 МП

    Серія vivo X200 буде офіційно представлена 14 жовтня на заході в Пекіні, Китай. Очікується випуск…

    25.09.2024

    iPhone 16 Pro Max програв Huawei Pura 70 Ultra в тесті камер DxOMark

    Apple представила смартфони iPhone 16 та iPhone 16 Pro на початку цього місяця, і хоча…

    25.09.2024

    Директор Apple Тім Кук зробив зізнання в Нью-Йорку

    Під час неквапливої прогулянки по Нью-Йорку ведучий шоу The Tonight Show Джиммі Феллон зустрівся з…

    25.09.2024

    У ChatGPT з’явився новий голосовий помічник

    Американська компанія OpenAI офіційно оголосила про запуск функції голосового помічника у своєму чат-боті ChatGPT. Це…

    25.09.2024

    Apple суттєво обмежила функціонал нових Watch Series 10

    Компанія Apple вирішила не включати два ексклюзивні циферблати, які були доступні на моделях Ultra, для…

    25.09.2024

    Заміну акумулятора в iPhone 16 можна здійснити всього за 90 секунд

    Відносна простота заміни батареї iPhone 16 принесла Apple високу оцінку за ремонтопридатність. Новий клей, що…

    25.09.2024