Чому на флешці не можна зберігати файли

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Серед моїх знайомих є багато хто зберігає на флешки всі свої файли. Використовують USB-накопичувач як джерело резервного копіювання. Але це дуже неправильно.

Реклама

Причина проста: USB флешка просто не призначена для цього. За 15 років у мене вийшло з ладу близько 30 флешок, причому активно я їх ніколи не використовував. Річ у тім, що файли на флешці зберігаються як електричного заряду всередині осередків чіпа.

Чи є заряд? Є логічна одиниця, немає заряду – логічний 0. Чим простіше чіп (а в недорогих флешках конструкція не особливо вірна), тим ризик того, що втрата даних зростає.

Іноді бували ситуації, коли флешка лежала собі, скажімо рік у столі. Підключаєш – а даних на ній немає. Стерлися! Добре, якщо накопичувач можна відформатувати і використовувати далі, але буває, що пам’ять виходить з ладу від банальної статичної електрики. Коли з’явилися такі накопичувачі для пошкодження файлів досить було з тиждень покататися в метро або електричці – і файлів немає.

Будь-яка флеш-пам’ять має обмежену кількість циклів перезапису. Після того, як ресурс буде вичерпаний, пам’ять починає «глючити», також є ризик втрати даних.

Зараз звичайно flash пам’ять удосконалилася, але довіряти їй на флешці точно не варто. USB накопичувач створений не для зберігання даних, а для перенесення від пристрою А до пристрою Б. Не забуваємо, що сьогодні багато підключено до інтернету, а флешка потрібна лише для швидкого перенесення великих файлів.

Де зберігати файли?

На класичному зовнішньому диску HDD. Коштує такий пристрій недорого (від 500 гривень), а його використання нічим не складніше за флешку. Підключили до USB записали або рахували потрібні дані та відключили. Дані на такому накопичувачі зберігаються на металевому диску та записуються шляхом намагнічування. Класичний HDD спокійно прослужить 30 років за правильної експлуатації.

А що із SSD?

Є такий накопичувач, який називають “твердотільний” або SSD. У ньому дані зберігаються точно так, як і на флешці. Тільки ось чіпи пам’яті в SSD набагато більше та якісніше, ніж на флешці. Також і контролери порівнювати не можна – USB флешка використовує дуже примітивний контролер, а сучасний SSD дуже просунутий.

Висновок

Ідеальний накопичувач для зберігання даних на тривалий термін – звичайний HDD диск. Також дана інформація про USB flash стосується різних карт пам’яті — не варто довірятися навіть карті пам’яті в смартфоні. Вийти з ладу такий невеликий накопичувач може будь-коли, а ймовірність відновлення даних дуже низька на відміну від HDD або SSD.

Користуєтеся флешками? Напишіть у коментарі.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ