Статті

На що дивитись при виборі ноутбука

Share

Вибір ноутбука – справа непроста. Стільки параметрів і кожен потрібно вміти аналізувати. Завжди даю просту пораду при виборі лептопа – краще відштовхуватися від центрального процесора. Але давайте пробіжимося за основними критеріями вибору лептопа. А то багато людей у ​​нас ноутбуки вибирають виключно за обсягом жорсткого диска, мовляв, що більше пам’яті, то краще.

Почнемо з найголовнішого – процесора. Маленькій мікросхемі відводиться важлива роль в обробці всіх процесів, які відбуваються в комп’ютері. Чим потужніший CPU, тим швидше працює ноутбук. Але який вибрати процесор?

Цього року я всім рекомендую придивитися до ноутбуків на процесорі AMD Ryzen 5000 серії. Всі камені даної серії побудовані на 7-нм технологічному процесі, що означає застосування найсучасніших та передових технологій. Ця серія відмінно зарекомендувала себе з позиції «ціна-якість», а ноутбук із процесором із цієї серії буде мати пристойну комплектацію.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У цій серії є 4 лінійки процесорів – Ryzen 3579. Щоб дізнатися, який процесор краще відштовхуватися від завдань, які на ньому належить виконувати.

  • На Ryzen 3 йдуть базові ноутбуки для офісних завдань, перегляду відео, серфінгу у браузері та простих ігор. Це відмінне та енергоефективне рішення, якщо у вас невеликий бюджет.
  • Пристрої на Ryzen 5 класом вище. Для невимогливих геймерів або професіоналів підійдуть пристрої Ryzen 5 5600HS і Ryzen 5 5600H. Працюють на частоті від 3 до 4,2 ГГц. 6 ядер, 12 потоків справляються з великою кількістю одночасно запущених програм.

Якщо важлива автономність, то можна придивитися до двох CPU Ryzen 5 5500U та Ryzen 5 5600U. Літера «U» у назві означає високу енергоефективність – такий ноутбук працюватиме довше від одного заряду акумулятора. Це буде чудовим рішенням для вирішення офісних завдань.

Для ноутбука на AMD Ryzen 5 підійде обсяг пам’яті від 8 до 16 Гб.

Наприклад, ноутбук Honor MagicBook 16 HYM-W56 – 16 гігабайт оперативної пам’яті, процесор Ryzen 5 5600H, диск на 512 гігабайт. Ідеальний для офісних завдань, перегляду відео та серфінгу у браузері.

  • Ноутбук для серйозного користувача, який, крім звичайних завдань, займається графікою, обробкою відео або іграми. Для цієї мети підійдуть пристрої на Ryzen 7 — «камені» потужніші за попередні. Такий пристрій точно не гальмуватиме на ресурсомістких завданнях.

Ryzen 7 5800HS і Ryzen 7 5800H працюють на частотах від 2,8 до 4,4 ГГц, мають 8 ядер і 16 потоків. Є дві моделі з високою енергоефективністю Ryzen 7 5700U та Ryzen 7 5800U – такий ноутбук пропрацює набагато довше, за рахунок зменшення потужності. Також вбудована графіка на 8 ядрах — ноутбук без окремої відеокарти також тягне деякі ігри.

Ноутбуки на процесорі Ryzen 7 можуть мати 8, 16 або 32 гігабайти оперативної пам’яті. Чим більше, тим, звісно, ​​краще.

Можете придивитися до моделі HP Pavilion 15-eh1129ur – на базі процесора AMD Ryzen 7 5700U, з 16 ГБ оперативної пам’яті, накопичувачем на 512 ГБ буде відповідним варіантом не тільки для вирішення базових завдань, але й для виробників контенту буде гарним вибором.

  • Досвідченому користувачеві, якому важлива висока продуктивність, однозначно варто придивитися до серії Ryzen 9 – тільки потужні процесори. Підходять для тих, хто не хоче чекати, поки комп’ютер зробить потрібну дію. Робочі частоти від 3 до 48 ГГц. Також 8 ядер та 16 потоків. Список моделей: Ryzen 9 5900HS, Ryzen 9 5900HX, Ryzen 9 5980HS, Ryzen 9 5980HX.

На такому ноутбуці можна все. Якщо пристрій комплектується окремим відеоадаптером, підуть усі сучасні ігри. Та чого вже приховувати, вони підуть. Пристрій на Ryzen 9 ідеально підходить для найвибагливіших до ресурсів завдань.

Оперативна пам’ять у такому ноутбуці має бути від 16 до 32 гігабайт.

Однією з топових моделей можна назвати ASUS ROG Strix G15 G513QY-HF001 – В його основі потужний Ryzen 9 5900HX, 16 гігабайт ОЗП та 512Гб жорсткий диск. Модель підходить для геймерів та контент мейкерів. Відеокарта дискретна від AMD Radeon RX6800M, екран оптимального розміру 15.6”. Відмінне рішення для геймерів чи креаторів.

А що із жорстким диском?

Будь-який сучасний ноутбук повинен містити твердотільний накопичувач SSD. За обсягом не менше 512 гігабайт краще від 1 терабайта. Щомісяця кількість контенту зростає — запасу місця не повинно бути впритул.

А відеокарта?

Ноутбук буває ігровий та не ігровий. Буває, що сам пристрій потужний, але відеокарта інтегрована – на такому не пограєш на максимальній графіці. Ну а ігрова модель обов’язково міститиме в собі хороший дискретний відеоадаптер.

Інші параметри в ноутбуках, такі як версія Wi-Fi протоколу, Bluetooth будуть найсучаснішими на рік випуску.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Windows 7: 5 причин, чому вона все ще актуальна у 2024 році

    У 2024 році, через 15 років після релізу, Windows 7, як і раніше, використовується на…

    14.05.2024

    OpenAI представила GPT-4o

    OpenAI оголосила про випуск нової флагманської моделі генеративного ІІ під назвою GPT-4o, повідомляє TechCrunch. Нову модель планують…

    14.05.2024

    Смартфони Sony втрачають позиції на тлі успіху Google Pixel

    В останні роки ринок смартфонів зазнав значних змін, і одним із ключових гравців, які вплинули…

    14.05.2024

    Apple почне продавати шолом Vision Pro за межами США

    Apple готується розпочати продаж своєї гарнітури доповненої реальності Vision Pro в Європі та Азії, прагнучи…

    14.05.2024

    Нові iPad оснащені меню здоров’я батареї, що включає лічильник циклів та опцію обмеження зарядки до 80%

    В останніх моделях iPad Air та iPad Pro з'явилося нове меню «Здоров'я» акумулятора (Battery Health)…

    14.05.2024

    Миючий пилосос Dyson WashG1 працює без всмоктування (відео)

    Dyson представила миючий пилосос WashG1, який відрізняється від інших подібних моделей унікальною конструкцією: він позбавлений…

    14.05.2024