Статті

Названо 5 найкращих браузерів для комп’ютера

Share

1. Google Chrome – найуніверсальніший

Платформи: Windows, MacOS, Linux, Android, iOS.

  • Плюси: найкраще працює з сервісами Google, має величезну бібліотеку розширень, відрізняється чудовою синхронізацією між пристроями.
  • Мінуси: займає дуже багато пам’яті, не особливо трепетно ​​дотримується вашої конфіденційності, має мізерні налаштування інтерфейсу.

Chrome – вибір майже 67% Browser Market Share користувачів інтернету. Браузер, як і належить, ідеально сумісний з усіма сервісами та веб-додатками Google, наприклад з Google Диском і Google Документами.

Інтерфейс Chrome ідеально чистий та простий. У ньому немає нічого зайвого: всі додаткові функції реалізовані у вигляді розширень, які роблять будь-що.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але врахуйте, що це один із найбільш ненажерливих браузерів у плані оперативної пам’яті. А ще немає можливості налаштувати його під себе: користувач може хіба що змінити тему та перемішати значки розширень на панелі зверху.

Крім того, Chrome справно зливає в Google відомості про те, які сайти ви відвідуєте і що шукаєте, щоб напихати вас таргетованої рекламою.

На щастя, є кілька альтернатив цьому браузеру, наприклад, Chromium з відкритим вихідним кодом. Стане в нагоді, якщо хочете використовувати переваги Chrome, але не турбуватися з приводу телеметрії Google.

2. Mozilla Firefox – найбільш настроюваний і вільний

  • Платформи: Windows, MacOS, Linux, Android, iOS.
  • Плюси: швидкість роботи, велика кількість розширень, інтерфейс, відкритий вихідний код, приватність.
  • Мінуси: не дуже зручно реалізовано механізм оновлень.

У Firefox набагато більше можливостей налаштування, ніж у браузері від Google. Ви можете вільно додавати, видаляти та переміщувати будь-які елементи на панелі інструментів або в меню.

Firefox має велику бібліотеку розширень. Причому деякі з них не мають аналогів у Chrome. На жаль, не завжди старі аддони сумісні із новими версіями браузера.

Firefox споживає системні ресурси, зокрема оперативну пам’ять, скромніші, ніж Chrome.

Firefox суворо дотримується приватності та конфіденційності. Тут є вбудований захист від відстеження, крім того, браузер має відкритий вихідний код.

З мінусів – не дуже продуманий процес оновлень. Поки браузер встановлює нову версію, в інтернеті не посидиш: доводиться дивитися на віконце з індикатором, що повзуть, і чекати. На швидких пристроях з SSD це забирає всього секунду, але на старих машинах дратує.

3. Vivaldi – найфункціональніший

  • Платформи: Windows, MacOS, Linux, Android.
  • Плюси: безліч налаштувань, робота з розширеннями Chrome.
  • Мінуси: кількість кнопок і функцій може збентежити недосвідчених користувачів.

Vivaldi можна назвати браузером з найбільшою кількістю функцій. Тут і нотатки в бічному меню, і жести мишею для керування браузером, і перегляд вмісту вкладок, і групування цих вкладок в стопки.

У Vivaldi є інструмент для створення скріншотів з додаванням позначок. Браузером можна керувати за допомогою клавіатури, причому поєднання клавіш легко перепризначити.

Окремо варто згадати можливість додавати свої власні сайти до бокової панелі Vivaldi. А ще браузер дозволяє розміщувати панель із вкладками будь-де: нагорі, внизу або збоку.

Недоліків небагато. У браузера поки що немає свого магазину розширень. А ще відсутній вбудований поштовий клієнт, який поки що обіцяють зробити.

4. Microsoft Edge – для тих, хто цінує мінімальне споживання ресурсів

  • Платформи: Windows, MacOS, Android, iOS.
  • Плюси: рукописне введення, скромна витрата заряду батареї, вбудоване читання вголос.
  • Мінуси: занадто мало розширень

Edge теж працює на відкритому движку Chromium. Він досить швидкий і, як стверджує Microsoft, більш економно витрачає заряд, ніж інші браузери. У ньому є вбудований режим читання, що очищає сторінки від зайвого. Edge дозволяє зберігати посилання на потім і його можна використовувати як інструмент для перегляду електронних книг.

У браузері є інструменти захисту конфіденційності в Мережі, а також вбудований рукописний введення нотаток прямо поверх веб-сторінок та меню «Поділитися». Через нього можна кидати оточуючим посилання з комп’ютера через Bluetooth і Wi-Fi.

Цікавим рішенням є функція «Колекції», що дозволяє зберігати в окремі добірки веб-сторінки, зображення, виділений текст та інший контент із просторів інтернету.

У Edge обмаль власних розширень, але за великим рахунком це не перешкода, оскільки можна без проблем встановити будь-які плагіни від Google Chrome.

5. Safari – для користувачів Mac

  • Платформи: MacOS, iOS.
  • Плюси: гарний зовнішній вигляд, зручний режим читання, мале споживання ресурсів, ідеальна інтеграція в екосистему Apple.
  • Мінуси: не призначений для техніки не від Apple, обмаль налаштувань, ще менше розширень.

Найкращий браузер для «яблучних» пристроїв – це Safari. Він швидкий, зручний, ідеально інтегрований в macOS і просто красивий, як і належить додатку від Apple.

Safari розроблений спеціально, щоб економити заряд батареї MacBook: на цих пристроях він набагато енергоефективніший, ніж будь-який інший браузер. Закладки, паролі та інші дані Safari синхронізуються з вашими iPhone та iPad.

У Safari є режим «Малюнок у зображенні» для перегляду відео в маленькому окремому віконці. Усі кнопки та елементи на панелі інструментів можна перетягувати мишею в режимі налаштування, коли ви заходите.

Однак, якщо у вас MacBook і смартфон на Android, Safari не вдасться синхронізувати закладки між ними — встановлюйте інші браузери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    TrendForce: у 2024 році ринок OLED-моніторів зросте більш ніж на 160%

    Як повідомляє команда аналітичної компанії TrendForce, у 2024 році постачання OLED-моніторів значно зросли — якщо…

    16.05.2024

    Представлений смартфон Sony Xperia 1 VI з основною камерою 48 Мп

    У середу компанія Sony провела віртуальний захід, на якому анонсувала нові смартфони лінійки Xperia. Чільне…

    16.05.2024

    Samsung знову надсміхається над Apple у новій рекламі

    Samsung зробив це знову. Компанія, яка вважає Apple своїм конкурентом і основним клієнтом, має історію…

    16.05.2024

    Google Pixel 8a з першим оновленням отримує генератор шпалер на основі ШІ

    Світ смартфонів не стоїть на місці, і компанії постійно шукають нові способи здивувати та порадувати…

    16.05.2024

    Названо смартфони Nokia які отримають Android 15

    Nokia - один з небагатьох брендів, які пропонують на своїх смартфонах версію Android, близьку до…

    16.05.2024

    Виявлено перший троян для iPhone: ступінь його ризику досі невідома

    Торік, у жовтні 2023 року, на Android з’явився новий троян “Golddigger”, який використовує служби доступності.…

    16.05.2024