Статті

Чому не можна “світити” номер телефону в інтернеті

Share

Номер мобільного телефону – частина особистої інформації про людину, якою можуть скористатися з корисливою метою. Розкажемо, чому не варто зайвий раз «світити» свій номер в інтернеті, і чим це може бути небезпечним.

Спам та рекламні дзвінки

Найнешкідливіше, чим може загрожувати публікація номера в інтернеті, це спам-дзвінки від різних компаній. Не секрет, що багато сервісів, які збирають мобільні телефони для розсилок чи реєстрації, продають бази номерів своїх клієнтів третім особам. В результаті користувачі, чиї номери злили, починають отримувати дзвінки з рекламою або іншим спамом від стоматологій, банків, мобільних операторів і т.і.

Часто бази продаються кілька разів, тому можуть телефонувати різні організації. Позбутися таких дзвінків за допомогою чорного списку складно, оскільки спамери використовують кілька номерів і можуть змінювати їх.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шахрайство

Поряд зі спамерами користувачів можуть атакувати шахрайські дзвінки. Якщо під час реєстрації номера десь в інтернеті було вказано ПІБ, вік та інші персональні дані, ними можуть скористатися зловмисники. Наприклад, вони представляються співробітниками банків або державних структур, а потім називають повне ім’я абонента, щоб надати вагу своїм словам. Жертва, почувши своє ім’я, може розгубитися і втратити пильність, чим користуються шахраї.

За номером телефону можуть здійснювати й інші шахрайські дії. Найбанальніше — SMS-розсилка від імені членів сім’ї з проханням переказати гроші на номер телефону чи рахунок картки. Якщо номер належить людям похилого віку, у яких є діти, ті можуть відразу переказати гроші, не розбираючись, хто насправді відправив SMS.

Пошук за номером

Сам номер є лише частиною особистої інформації про користувача, проте часто він іде в комплекті з іншими даними. Наприклад, якщо номер вказано на сторінці в соціальній мережі, будь-який може знайти обліковий запис його власника. В результаті сторонні люди зможуть з’ясувати ім’я, прізвище людини, її соціальний статус, родичів (багато хто і їх вказують у соціальних мережах з посиланням на їхні акаунти), можливий фінансовий стан тощо. Якщо у користувача ввімкнено позначку фотографій з геолокації, то відомим стане і його місцезнаходження, адреса будинку або місця відпочинку. Ці дані можуть легко використовувати шахраї для шантажу і обману.

І хоча публікація свого особистого номера в інтернеті може призвести до сумних наслідків, повністю «засекретити» свій номер навряд чи вийде. Він необхідний для реєстрації в месенджерах, соціальних мережах, банківських додатках та інших сервісах, де номер служить способом змінити пароль, підтвердити свою особу та підключити двофакторну аутентифікацію.

Найчастіше великі платформи (особливо ті, які пов’язані з фінансовою інформацією та банківськими операціями) мають досить високий рівень безпеки та дотримуються найсуворіших правил конфіденційності своїх користувачів. Проте менш популярні сайти та сервіси таким захистом похвалитися не можуть, і саме з ними потрібно бути особливо обережними. Тому користувачам рекомендується дотримуватися кількох правил, щоб не стати жертвою дзвінків спамерів та шахраїв:

  • Якщо при реєстрації на будь-якому ресурсі необов’язково вказувати свій номер або його можна замінити на адресу електронної пошти, слід вибрати другий варіант або не афішувати номер.
  • Не варто залишати свій номер на сторінці в соціальних мережах, щоб обліковий запис користувача не можна було знайти за номером.
  • Якщо номер доводиться часто залишати в публічному доступі (наприклад, для публікації оголошень про продаж і т.і.), рекомендується завести окрему SIM-картку, яку в крайньому випадку можна заблокувати або тимчасово відключити.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024

    Apple випустить найтонший в історії iPhone замість моделі Plus

    Компанія Apple готується представити найтонший iPhone. Імовірно, модель називатиметься iPhone 17 Slim і може вийти…

    18.05.2024