Названо 5 найкращих браузерів для комп’ютера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Google Chrome – найуніверсальніший

Платформи: Windows, MacOS, Linux, Android, iOS.

  • Плюси: найкраще працює з сервісами Google, має величезну бібліотеку розширень, відрізняється чудовою синхронізацією між пристроями.
  • Мінуси: займає дуже багато пам’яті, не особливо трепетно ​​дотримується вашої конфіденційності, має мізерні налаштування інтерфейсу.

Chrome – вибір майже 67% Browser Market Share користувачів інтернету. Браузер, як і належить, ідеально сумісний з усіма сервісами та веб-додатками Google, наприклад з Google Диском і Google Документами.

Інтерфейс Chrome ідеально чистий та простий. У ньому немає нічого зайвого: всі додаткові функції реалізовані у вигляді розширень, які роблять будь-що.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але врахуйте, що це один із найбільш ненажерливих браузерів у плані оперативної пам’яті. А ще немає можливості налаштувати його під себе: користувач може хіба що змінити тему та перемішати значки розширень на панелі зверху.

Крім того, Chrome справно зливає в Google відомості про те, які сайти ви відвідуєте і що шукаєте, щоб напихати вас таргетованої рекламою.

На щастя, є кілька альтернатив цьому браузеру, наприклад, Chromium з відкритим вихідним кодом. Стане в нагоді, якщо хочете використовувати переваги Chrome, але не турбуватися з приводу телеметрії Google.

2. Mozilla Firefox – найбільш настроюваний і вільний

  • Платформи: Windows, MacOS, Linux, Android, iOS.
  • Плюси: швидкість роботи, велика кількість розширень, інтерфейс, відкритий вихідний код, приватність.
  • Мінуси: не дуже зручно реалізовано механізм оновлень.

У Firefox набагато більше можливостей налаштування, ніж у браузері від Google. Ви можете вільно додавати, видаляти та переміщувати будь-які елементи на панелі інструментів або в меню.

Firefox має велику бібліотеку розширень. Причому деякі з них не мають аналогів у Chrome. На жаль, не завжди старі аддони сумісні із новими версіями браузера.

Firefox споживає системні ресурси, зокрема оперативну пам’ять, скромніші, ніж Chrome.

Firefox суворо дотримується приватності та конфіденційності. Тут є вбудований захист від відстеження, крім того, браузер має відкритий вихідний код.

З мінусів – не дуже продуманий процес оновлень. Поки браузер встановлює нову версію, в інтернеті не посидиш: доводиться дивитися на віконце з індикатором, що повзуть, і чекати. На швидких пристроях з SSD це забирає всього секунду, але на старих машинах дратує.

3. Vivaldi – найфункціональніший

  • Платформи: Windows, MacOS, Linux, Android.
  • Плюси: безліч налаштувань, робота з розширеннями Chrome.
  • Мінуси: кількість кнопок і функцій може збентежити недосвідчених користувачів.

Vivaldi можна назвати браузером з найбільшою кількістю функцій. Тут і нотатки в бічному меню, і жести мишею для керування браузером, і перегляд вмісту вкладок, і групування цих вкладок в стопки.

У Vivaldi є інструмент для створення скріншотів з додаванням позначок. Браузером можна керувати за допомогою клавіатури, причому поєднання клавіш легко перепризначити.

Окремо варто згадати можливість додавати свої власні сайти до бокової панелі Vivaldi. А ще браузер дозволяє розміщувати панель із вкладками будь-де: нагорі, внизу або збоку.

Недоліків небагато. У браузера поки що немає свого магазину розширень. А ще відсутній вбудований поштовий клієнт, який поки що обіцяють зробити.

4. Microsoft Edge – для тих, хто цінує мінімальне споживання ресурсів

  • Платформи: Windows, MacOS, Android, iOS.
  • Плюси: рукописне введення, скромна витрата заряду батареї, вбудоване читання вголос.
  • Мінуси: занадто мало розширень

Edge теж працює на відкритому движку Chromium. Він досить швидкий і, як стверджує Microsoft, більш економно витрачає заряд, ніж інші браузери. У ньому є вбудований режим читання, що очищає сторінки від зайвого. Edge дозволяє зберігати посилання на потім і його можна використовувати як інструмент для перегляду електронних книг.

У браузері є інструменти захисту конфіденційності в Мережі, а також вбудований рукописний введення нотаток прямо поверх веб-сторінок та меню «Поділитися». Через нього можна кидати оточуючим посилання з комп’ютера через Bluetooth і Wi-Fi.

Цікавим рішенням є функція «Колекції», що дозволяє зберігати в окремі добірки веб-сторінки, зображення, виділений текст та інший контент із просторів інтернету.

У Edge обмаль власних розширень, але за великим рахунком це не перешкода, оскільки можна без проблем встановити будь-які плагіни від Google Chrome.

5. Safari – для користувачів Mac

  • Платформи: MacOS, iOS.
  • Плюси: гарний зовнішній вигляд, зручний режим читання, мале споживання ресурсів, ідеальна інтеграція в екосистему Apple.
  • Мінуси: не призначений для техніки не від Apple, обмаль налаштувань, ще менше розширень.

Найкращий браузер для «яблучних» пристроїв – це Safari. Він швидкий, зручний, ідеально інтегрований в macOS і просто красивий, як і належить додатку від Apple.

Safari розроблений спеціально, щоб економити заряд батареї MacBook: на цих пристроях він набагато енергоефективніший, ніж будь-який інший браузер. Закладки, паролі та інші дані Safari синхронізуються з вашими iPhone та iPad.

У Safari є режим «Малюнок у зображенні» для перегляду відео в маленькому окремому віконці. Усі кнопки та елементи на панелі інструментів можна перетягувати мишею в режимі налаштування, коли ви заходите.

Однак, якщо у вас MacBook і смартфон на Android, Safari не вдасться синхронізувати закладки між ними — встановлюйте інші браузери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.