Чи можна додати оперативну пам’ять до ноутбука чи комп’ютера

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато користувачів вважають, що будь-який комп’ютер можна модернізувати. Донедавна це вважалося так, але зараз часи змінилися. Розглянемо нюанси модернізації з прикладу збільшення обсягу пам’яті в комп’ютері чи ноутбуку.

Деякі виробники ноутбуків використовують материнські плати із вбудованою оперативною пам’яттю — мікросхеми просто розпаяні на «материнці». Таке компонування дозволяє зробити ноутбук компактнішим, і не потрібен слот для плати, а також немає необхідності робити окремий лючок для заміни пам’яті.

Але модернізувати ОЗУ у такому лептопі неможливо. Умільці, звичайно, перепаюють пам’ять, але сервіс-центр, що поважає себе, не візьметься за таку модернізацію, оскільки її результат буде непередбачуваним.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як правило, виробники ноутбуків роблять у тильній частині пристрою спеціальний люк, через який можна замінити пам’ять. Якщо немає люка для заміни пам’яті, то лептоп потрібно розбирати. З цим потрібно було обережно: можна пошкодити тонкі шлейфи всередині пристрою.

Добре, якщо є два слоти під оперативну пам’ять, а зайнятий лише один — можна докупити другу плату такого ж обсягу і з тими самими характеристиками. Але що, як у ноутбуці один слот? Стару пам’ять треба кудись подіти, а нову купувати у подвоєному обсязі.

Бувають ситуації, що в ноутбуці 2 слоти пам’яті та в кожному по 2 гігабайти. Теж невигідно, якщо ви хочете 8 гігабайт, вам потрібно купувати 1 плату на 8 або дві по чотири. А що робити зі старими? Продавати якнайшвидше або просто покласти на полицю.

Зі стаціонарним комп’ютером все набагато простіше — материнська плата має 2 або більше слоти під ОЗУ. Та й процес модернізації простий – достатньо отримати доступ до материнської плати, вставити планку пам’яті та закрити на клямки.

Важливо знати під час встановлення пам’яті:

1. Покоління пам’яті має збігатися. Не вдається поставити DDR4 в гніздо DDR3.

2. Краще, щоб частота роботи пам’яті збігалася — у цьому випадку швидкість роботи буде вищою.

3. Бажано, щоб обидві плати були однаковими за обсягом пам’яті. Таким чином, вони зможуть працювати у двоканальному (або чотириканальному) режимі. Різні за обсягом пам’яті зменшать її швидкість.

4. Якщо у 2-х плат пам’яті різні таймінги, то пам’ять працюватиме на мінімальних таймінгах. З таймінгами також можна пограти в BIOS/UEFI, якщо такий параметр є.

5. Бувають плати, у яких робоча напруга 1.35 В та 1.5 В. Плата зі зниженою напругою може мати індекс U. Тут є нюанс: плата на 1.35В працюватиме зі слотом на 1.5В, але якщо материнська плата видає 1.35В на слот, то пам’ять на 1.5В не працюватиме.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.