Статті

Названо помилки безпеки, яких припускаються користувачі комп’ютера

Share
Час читання: 2 хв.

Комп’ютер — одночасно складний і водночас досить примітивний пристрій для користувача. Особливо, якщо використовується сучасна операційна система та софт.

Але хоч і комп’ютери досить захищені, користувачі роблять помилки, які призводять до зараження пристрою вірусами, а також до втрати даних. Розглянемо 4 найпоширеніші помилки, які робить буквально кожен користувач комп’ютера.

Забувають про резервні копії

Багато хто зберігає роками накопичені дані в єдиному екземплярі. Добре, якщо дані зберігаються на жорсткому диску, але буває, що користувачі використовують флешку або DVD-диски.

Всі дані потрібно зберігати обов’язково у 2-х примірниках та бажано на різних пристроях. Форс-мажори бувають різні, страховка від них досить проста – придбати зовнішній жорсткий диск і зберігати все там, але багато користувачів сподіваються просто “на авось”.

Банальні помилки з паролями

Чим складніший і довший пароль, тим складніше його підібрати – це аксіома. Крім літер та цифр, пароль повинен містити різні спецсимволи, які можна знайти лише на клавіатурі. Не забуваємо і про регістр літер – парочку літер має бути у верхньому регістрі.

Також не варто зберігати пароль усередині програм, браузерів та у відкритому доступі в текстовому файлі на ПК. Найкраще місце зберігання паролів — надійно захований аркуш паперу. Я не жартую – будь-який пристрій, який підключений до будь-якої мережі потенційно вразливий.

Завантаження програм з першого-ліпшого сайту

До пошуку дистрибутивів програм необхідно підходити з обережністю. Точно не завантажувати перший софт, що попався, – бажано використовувати офіційний сайт розробника. У програму, яку ви завантажили з неперевіреного джерела, може бути вшита як мінімум реклама, а як максимум — комп’ютерний вірус.

Якщо немає можливості купити програмне забезпечення, краще підібрати альтернативний софт, ніж використовувати зламані програми. Особливо небезпечними є так звані «крякери» — програми для активації софту. Як правило, їм потрібні великі повноваження для виконання, і зробити вони можуть все, що завгодно.

Відключення захисту та відсутність антивірусу

Тут правило досить просте. Якщо у вас Windows 10/11, можна не використовувати сторонній антивірус. Однак якщо ви початківець і не дотримуєтеся попереднього пункту — ставите програмне забезпечення з першого-ліпшого сайту, то бажано використовувати антивірус.

Також якщо комп’ютером користуються діти, антивірусне програмне забезпечення допоможе не тільки захистити систему, а й дитину від контенту за допомогою батьківського контролю. Це правило працює, якщо ви не відключаєте вбудований у Windows захист – зі своїми завданнями вона справляється дуже непогано без стороннього захисного софту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Керівник OpenAI: штучний інтелект покращить життя кожного

    Генеральний директор OpenAI, компанії, що відома створенням чат-бота ChatGPT, Сем Альтман поділився своїм баченням майбутнього…

    24.09.2024

    Nothing Ear (Open) офіційно дебютували: стильний дизайн і до 30 годин автономності

    Компанія Nothing офіційно презентувала нові бездротові навушники Ear (open). Як видно з назви, це модель…

    24.09.2024

    Власники iPhone 16 знайшли унікальний спосіб як його покращити

    Користувачі нових айфонів в мережі діляться цікавим лайфхаком — вони використовують звичайні шкарпетки для своїх…

    24.09.2024

    Samsung Galaxy S25 Ultra протестували у Geekbench

    Нещодавно були проведені перші тести нового смартфона Samsung Galaxy S25 Ultra, результати яких виявилися несподіваними.…

    24.09.2024

    Новий Motorola Razr 50s офіційно представлений

    Компанія Motorola у червні цього року представила моделі Razr 50 та Razr 50 Ultra. Тепер…

    24.09.2024

    Вибух навушників Samsung призвів до втрати слуху у дівчини

    На одному з форумів південнокорейської компанії Samsung з’явився незвичний пост зі скаргою. 24-річний чоловік розповів,…

    24.09.2024