Названо помилки безпеки, яких припускаються користувачі комп’ютера

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Комп’ютер — одночасно складний і водночас досить примітивний пристрій для користувача. Особливо, якщо використовується сучасна операційна система та софт.

Реклама

Але хоч і комп’ютери досить захищені, користувачі роблять помилки, які призводять до зараження пристрою вірусами, а також до втрати даних. Розглянемо 4 найпоширеніші помилки, які робить буквально кожен користувач комп’ютера.

Забувають про резервні копії

Багато хто зберігає роками накопичені дані в єдиному екземплярі. Добре, якщо дані зберігаються на жорсткому диску, але буває, що користувачі використовують флешку або DVD-диски.

Всі дані потрібно зберігати обов’язково у 2-х примірниках та бажано на різних пристроях. Форс-мажори бувають різні, страховка від них досить проста – придбати зовнішній жорсткий диск і зберігати все там, але багато користувачів сподіваються просто “на авось”.

Банальні помилки з паролями

Чим складніший і довший пароль, тим складніше його підібрати – це аксіома. Крім літер та цифр, пароль повинен містити різні спецсимволи, які можна знайти лише на клавіатурі. Не забуваємо і про регістр літер – парочку літер має бути у верхньому регістрі.

Також не варто зберігати пароль усередині програм, браузерів та у відкритому доступі в текстовому файлі на ПК. Найкраще місце зберігання паролів — надійно захований аркуш паперу. Я не жартую – будь-який пристрій, який підключений до будь-якої мережі потенційно вразливий.

Завантаження програм з першого-ліпшого сайту

До пошуку дистрибутивів програм необхідно підходити з обережністю. Точно не завантажувати перший софт, що попався, – бажано використовувати офіційний сайт розробника. У програму, яку ви завантажили з неперевіреного джерела, може бути вшита як мінімум реклама, а як максимум — комп’ютерний вірус.

Якщо немає можливості купити програмне забезпечення, краще підібрати альтернативний софт, ніж використовувати зламані програми. Особливо небезпечними є так звані «крякери» — програми для активації софту. Як правило, їм потрібні великі повноваження для виконання, і зробити вони можуть все, що завгодно.

Відключення захисту та відсутність антивірусу

Тут правило досить просте. Якщо у вас Windows 10/11, можна не використовувати сторонній антивірус. Однак якщо ви початківець і не дотримуєтеся попереднього пункту — ставите програмне забезпечення з першого-ліпшого сайту, то бажано використовувати антивірус.

Також якщо комп’ютером користуються діти, антивірусне програмне забезпечення допоможе не тільки захистити систему, а й дитину від контенту за допомогою батьківського контролю. Це правило працює, якщо ви не відключаєте вбудований у Windows захист – зі своїми завданнями вона справляється дуже непогано без стороннього захисного софту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ