Як сильно SSD може прискорити старий ноутбук

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

У вас чи знайомих є старий глючений ноутбук, який вмикається по 3 хвилини і дуже довго відкриває елементарний браузер? Ситуація дуже поширена, і більшість людей виносять однаковий вердикт – ноутбук застарів, нічого не зробиш, йому потрібна заміна.

Реклама

Купівля нового ноутбука, особливо в поточних умовах зростання цін та догляду провідних брендів, досить витратна історія. На жаль, не всі можуть дозволити собі просто піти до магазину та купити нову техніку. Якщо ноутбук влаштовує вас за всіма параметрами, крім швидкості роботи, рекомендуємо спробувати встановити SSD. Розповідаємо докладніше.

SSD (твердотілі накопичувачі) – відносно нова технологія накопичувача, яка прийшла на зміну звичному HDD. Ми не вдаватимемося в технічні деталі, а просто скажемо, що зараз накопичувачі формату HDD актуальні лише для зберігання даних та як запасні диски. Сучасний комп’ютер та ноутбук повинен працювати тільки на SSD, який забезпечує значно вищу швидкість роботи. Ми не рекомендуємо навіть розглядати до купівлі варіанти на HDD – про цю абревіатуру слід забувати.

Отже. У Вас є старий ноутбук, який із ймовірністю 99 відсотків працює саме на HDD, причому старому та низькошвидкісному. У таких умовах ноутбук може вмикатися (і навіть вимикатися) хвилинами, дуже довго відкривати браузер, а іноді звичайні папки. Звичайно, багато хто намагається переустановку ОС, але це або не вирішує проблему взагалі, або трохи покращує показники роботи (зазвичай тимчасово).

Дуже помітно прискорити старий ноутбук та ПК, по суті, можна двома способами:

  1. Збільшити обсяг ОЗП.
  2. Поставити SSD.

В ідеалі ці дві операції краще зробити спільно, але іноді бюджет обмежений або ноутбук не має місця під додаткову планку оперативної пам’яті. Сьогодні ми розповімо про реальний досвід прискорення старого (але досить потужного) ноутбука за допомогою SSD-накопичувача Samsung 870 QVO ємністю 1 ТБ. Саме це рішення досить дороге (близько 4000 гривень), але на ринку є десятки інших SSD-накопичувачів різної ємності (120, 240, 512 ГБ та інші).

Наприклад, якщо ноутбук використовується тільки для веб-серфінгу та роботи в браузері, буде достатньо накопичувача на 120 ГБ (хоча краще ставити щонайменше 240, із запасом). Якісний SSD диск такого обсягу можна купити за 1000-1500 гриень. Якщо ви працюєте з графікою та встановлюєте ігри, вибирайте варіант від 500 ГБ.

Повернемося до конкретної нагоди. Другий ноутбук у сім’ї – ASUS X756UQ-T4233T – купувався в 2016 році, використовувався в домашніх цілях (інтернет, кіно, ігри) і іноді в роботі (наприклад, для написання та редактури таких статей, їх публікації на сайтах). Незважаючи на досить потужний процесор Intel Core i5 6200U, відеокарту GeForce 940MX та 6 ГБ ОЗУ, ноутбук ставав повільніше з кожним днем. Включення займало щонайменше хвилину, майже стільки ж запуск Chrome, секунд 30 доводилося чекати програму для обробки фотографій FastStone.

Купувати новий ноутбук немає сенсу, т.к. насправді це запасний домашній варіант. Вирішено – ставимо SSD Samsung 870 QVO на 1 ТБ . Варіант дорогий, але великий об’єм та швидкість (560 і 530 Мб/с читання та запису відповідно) переважили чашу терезів.

Що важливо знати при встановленні в ноутбук SSD:

  • Більшість старих ноутбуків підтримують SSD формату SATA 2.5 (у цьому потрібно заздалегідь переконатися).
  • SSD легко і просто встановлює на місце старого HDD, але доведеться заново встановити ОС та всі потрібні програми.
  • Якщо ноутбук оснащений дисководом, можна докупити спеціальні санки, і замість давно неакутального приводу встановити на його місце старий HDD (туди можна поставити і новий SSD, але є ймовірність, що роз’єм, що використовується, буде менш швидкісним).

Найпростіший варіант – замість старого жорсткого диска ставимо новий. Для цього достатньо відкрутити 6-10 болтиків і просто замінити диск (вони однакові за розмірами та роз’ємами). Далі залишиться лише встановити на новий накопичувач операційну систему та все необхідне.

Якщо раніше на звичайне включення ноутбука йшло близько хвилини, то зараз це відбувається буквально за кілька секунд (за місяць жодного разу не було ввімкнення довше 10 секунд). Те саме стосується відкриття браузера – Chrome запускає практично моментально, хоча в старій конфігурації спочатку на курсорі крутився кружок, а потім відкривалося вікно браузера (зазвичай протягом 20-30 секунд). Редактор знімків FastStone запускає за пару секунд проти 20-30 на HDD.

Схожі висновки можна зробити практично за будь-якими операціями – очевидно, що ноутбук почав працювати швидше, і це помітно при його повсякденному використанні та роботі з файлами та папками. Гальмування та “замислення” при виконанні простих завдань зникли, моментальний момент, включення/вимкнення моментальні, як на сучасному ультрабуку Honor MagicBook X15 (i5, 512 ГБ).

Підсумок простий – якщо старий ноутбук тупить, а купувати новий Ви не хочете, обов’язково спробуйте встановити SSD. Результат має здивувати, і це підтверджують сотні статей на Дзені та комп’ютерних сайтах.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ