Чому смартфон на Android з часом починає погано працювати

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

У цій статті розберемо причини, за якими смартфони з операційною системою Android з часом починає сповільнюватися і як з цим боротися.

Реклама

Чому Android з часом починає сповільнюватись і як з цим боротися?

Ви помітили, що новий смартфон на Android, з коробки або після перешивки, – просто “літає”?

Але минає деякий час, і від колишньої швидкості не залишається сліду.

Системний інтерфейс не так швидко працює, швидкість запуску програми уповільнюється, і навіть те, що в принципі не повинно уповільнюватися, намагається сповільнитись.

Чому це відбувається і як із цим боротися? Давайте розберемося з цим.

Оновлення операційної системи несумісне зі старим смартфоном

Кожен пристрій надходить у продаж із актуальною на той момент версією операційної системи, яка найбільш повно відповідає характеристикам даного гаджета.

Якщо через деякий час виробник випустив оновлення операційної системи для вашого смартфона або планшета, то ви, безперечно, отримаєте нові функції, але далеко не факт, що пристрій працюватиме так само швидко.

Коли старий смартфон встановлюється нова версія Android, гальмування практично неминуче.

Як це виправити

Ви повинні зробити свій власний вибір між функціональністю та швидкістю.

Якщо у вас не дуже потужний пристрій, має сенс відмовитись від нової версії операційної системи. Однак майте на увазі, що чим старша версія Android на вашому смартфоні, тим менше додатків з нею сумісно.

Іноді цю проблему можна вирішити, переключившись на альтернативну, полегшену прошивку.

Але найкращий, а найчастіше і єдиний варіант, якщо у вас дуже старий смартфон – це купити новий.

Нова версія програми несумісна зі смартфоном

Розробники постійно приділяють увагу новим пристроям та оптимізують свої програми на основі їхніх функцій.

Багато оновлених програм працюють повільніше, ніж раніше, займають більше місця і споживають більше системних ресурсів.

Більшість розробників просто не враховують потреб користувачів, які сидять на “старих” смартфонах.

Як це виправити

Ви можете вимкнути оновлення програм, використовуючи їх старі версії. Однак це може призвести до несумісності деяких програм, наприклад старого браузера з новою веб-сторінкою або старий клієнт хмарного сховища не зможе увійти в систему. Тож це сумнівне рішення.

Інший варіант – використовувати спеціальні полегшені версії додатків.

Фонові процеси займають дуже багато пам’яті

Чи ви встановили більше 30 програм після покупки пристрою і продовжуєте встановлювати? Чи вважаєте ви, що якщо програма неактивна, то вона не споживатиме системні ресурси?

Це не той випадок. Багато встановлених програм автоматично завантажуються при запуску системи, споживаючи ресурси процесора і займаючи пам’ять пристрою. Крім того, потрібно ще згадати про різні живі шпалери та віджети робочого столу, більшість з яких абсолютно марні, але при цьому завантажують систему.

Як це виправити

Відключіть живі шпалери, віджети та інші речі, які вам насправді не потрібні. Видаліть програми, які не використовуються. Погляньте на список фонових програм та зупиніть ті, які вам не потрібні. Ви можете зробити це вручну або за допомогою спеціальних програм.

На смартфоні недостатньо вільного місця

Принцип роботи вбудованого накопичувача вашого гаджета полягає в тому, що коли вони майже заповнені, його продуктивність значно знижується. Це пов’язано з технологією, за допомогою якої інформація записується у внутрішню пам’ять пристрою.

Тому для того щоб система працювала швидко, важливо, щоб не менше 25% внутрішньої пам’яті залишалося незайнятою. Це не тільки допомагає підтримувати продуктивність, а й знижує зношування вбудованого накопичувача.

Як це виправити

Як правило, зараз всі смартфони підтримують SD-карти, постарайтеся перемістити якомога більше даних з внутрішньої пам’яті на SD-карту.

Зберігайте фільми, музику, зображення та інший контент на зовнішній диск. Якщо можливо, перенесіть туди ще й програми.

А такі речі, як фотографії, зазвичай краще зберігати у хмарі, особливо якщо їх багато. Файли кешу іноді також займають багато місця – іноді очищайте їх.

Ті смартфони, які не підтримують SD-карти, зазвичай мають свій власний обсяг пам’яті.

Але цей резерв пам’яті з часом може закінчитися.

Тому регулярно звільняйте місце на пристрої та стежте, щоб частина пам’яті не була заповнена.

Висновок

Як варіант, якщо пристрій зовсім повільно працює і у вас немає бажання шукати причину проблеми, можна виконати апаратне скидання смартфона, попередньо виконавши збереження резервної копії контактів і даних. Потім встановіть на пристрій лише програми, які вам дійсно потрібні.

На жаль, смартфони з часом, рано чи пізно все одно почнуть гальмувати, але своєчасна профілактика дозволить вам продовжити цей часовий інтервал.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ