Названо 5 вимог до ноутбука для дому у 2022 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цифрові технології не стоять на місці – з кожним роком поради, які були актуальні 1-2 роки тому, втрачають свою свіжість. Вибір ноутбука — справа не хитра, якщо дотримуватися кількох вимог.

Екран

На сьогоднішній день є сенс розглядати лише IPS чи OLED матриці – такий тип екрану вже ставлять навіть у бюджетні моделі. Не варто точно вибирати ноутбук із TN матрицею – це минуле століття. Глянцевий чи матовий? Глянцевий екран дає соковитішу картинку, але сильно бликує. Матовий – може здатися тьмяним під час перегляду фото/відео або в іграх. Альтернативне рішення – глянсовий екран з покриттям антивідблиску.

Важливим параметром є колірне охоплення матриці – це ті кольори, які людина може побачити своїм оком. Відмінним показником є ​​90-110% sRGB.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Діагональ варто вибирати, виходячи з мети. Якщо ваш лептоп стоятиме вдома на столі, можна розглядати великі 17” дисплеї. Якщо ви плануєте використовувати пристрій у дорозі, то краще взяти діагональ менше.

Для об’єктивної оцінки екрана краще відвідати офлайн магазин і подивитися на екран з усіх боків.

Процесор

Не розглядайте будь-які двоядерні «селерони», які працюють на частоті 1 або трохи вище за гігагерця. Це дуже слабкі процесори. У 2022 році потрібно розглядати лише варіанти на Intel Core i3 або AMD Ryzen 3 – це мінімум.

Також, бажано дивитися техпроцес, він вимірюється в нанометрах. Чим менший цей параметр, тим сучасніший CPU буде у вашому пристрої. Буде чудово, якщо використовувати останні покоління процесорів – у Intel 11 або 12 покоління, а у AMD 5000-а серія чи новіше.

До речі, у цій статті розкрило питання процесорів докладніше, також доклав конкретні приклади ноутбуків, які продаються в наших великих мережах:

Пам’ять

У цьому розділі розглянемо оперативну та постійну пам’ять ноутбука. Абсолютний мінімум оперативної пам’яті у 2022 році – 8 гігабайт. Обов’язково, щоб пам’ять була типу DDR4 (5). Не варто розглядати лептопи з чотирма гігабайтами ОЗП – так, такий ноутбук поки працює нормально, але через рік вже буде занадто “дерев’яним”, тому що виробники програмного забезпечення все покращують та ускладнюють свій софт.

Накопичувач для постійної пам’яті повинен бути обов’язково твердотілим SSD. Якщо перед вами ноутбук із HDD, то це дуже стара модель. За обсягом – не менше 256, краще 512 гігабайт. Якщо вийшло так, що ви вибираєте лептоп з дуже маленьким накопичувачем, потрібно уточнити, щоб тип пам’яті не був eMMC. Така пам’ять впаяна у плату і не дуже надійна. До того ж, ноутбук із накопичувачем eMMC не підлягає модернізації.

Для тих, хто хоче дійсно швидкісну пам’ять, слід звернути увагу на NVMe накопичувачі, які підключаються через роз’єм m.2 – швидкість буде відчутно спритніше.

Порти

Порт USB Type-C бурхливо розвивається – у майбутньому буде повна відмова від класичного USB Type-A. Краще, щоб у ноутбуці максимум було портів USB Type-C. Якщо потрібні порти A, завжди можна придбати перехідник. Є цікава ознака – якщо ноутбук заряджається через USB Type-C, це сучасна модель. Також через USB Type-C можна передавати картинку на зовнішній монітор, але потрібно перевірити специфікацію порту перед покупкою.

Ще варто звернути увагу на наявність порту HDMI для того, щоб була можливість швидко підключити лептоп до телевізора без будь-яких перехідників.

Корпус та клавіатура

Зараз у тренді металеві легкосплавні корпуси. Металевий корпус надійніший, ніж пластиковий і краще відводить тепло. Щодо корпусу обов’язково почитайте відгуки, якщо купуєте лептоп наосліп – буває, що дорогий девайс має дуже тонкий металевий корпус, який можна легко зігнути.

Клавіатура не повинна бути хисткою і мати посадку клавіш, яка підходить саме вам. Мені ось, наприклад, подобаються “клави” з низькою посадкою. Наявність підсвічування кнопок буде великим плюсом, якщо ви працюєте у темряві.

Я свідомо не згадав у статті про відеокарту та акумуляторну батарею. Справа в тому, що відеокарта вона чи ігрова, чи ніяка, а вибір ігрового лептопа це вже інша тема. По батареї також все просто: сучасні ноутбуки спокійно тримають заряд повний робочий день.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.