Як вибрати повербанк для смартфона. Топ-7 критеріїв

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Powerbank став незамінним аксесуаром для багатьох власників смартфонів, а враховуючи теперішній час, час війни, це необхідна річ. Зовнішні акумулятори активно купують як собі, так подарунка. Але чи багато хто замислюється над тим, на які аспекти потрібно звернути увагу при виборі такого затребуваного пристрою? Зараз розберемося, що справді має серйозне значення.

№1. Місткість

Тут усе просто. І часто характеристикою ємності багато людей і обмежуються, вибираючи повербанк. Але це помилковий підхід до справи, адже об’єм акумулятора таїть у собі багато підводного каміння.
По-перше, повербанк, розрахований на 10000 мАг, повністю зарядить смартфон з батарейкою на 5000 мАг не два, а в кращому разі півтора рази через втрату енергії. По-третє, далеко не кожен зовнішній акумулятор допустять на борт літака (про це ми розповімо трохи згодом).

У жодному разі не варто гнатися за великими обсягами. Краще визначте, де і за яких умов ви збираєтеся використати повербанк. Якщо ви берете пристрій на звичайну прогулянку, вистачить апарата з ємністю до 10000 мАг. А махини від 20000 мАг і більше підійдуть для тривалих походів чи подорожей у поїздах далекого прямування.

№2. Габарити

Розміри повербанка залежать від його ємності. Чим більше енергії тримає акумулятор, тим більше місця він займає. Тому рекомендації будуть ідентичними: відштовхуйтеся від сценаріїв використання.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

№3. Потужність

Поряд із ємністю зовнішнього акумулятора в його характеристиках вказується вихідна та вхідна потужність («Вт» – Ватт), яка безпосередньо впливає на швидкість заряджання. Чим вона вища, тим швидше заряджається або смартфон (вихідна), або повербанк (вхідна).

Потужність є значення, яке виходить при множенні показника сили струму («А» – Ампер) на електричний потенціал («В» – Вольт). Наведемо приклад:

9В * 2А = 18 Вт

№4. Стандарт швидкої зарядки

Мало купити повербанк із потужністю 50 Вт. Також він повинен відповідати стандарту швидкого заряджання вашого смартфона, інакше пристрій відновлюватиме енергію в стандартному режимі.

Стандартів швидкої зарядки існує безліч, але ви повинні розуміти, що все це – маркетинг. Будь-який стандарт Fast Charge є комбінацією сили струму та електричного потенціалу. Тобто покупцю потрібно перевірити заявлені показники Вольт та Ампер у характеристиках акумулятора та смартфона.

№5. Допуск на борт літака

Тепер про те, що хвилює багатьох мандрівників: який повербанк можна брати із собою у літак. Вітчизняні та міжнародні авіакомпанії дозволяють провозити до ручної поклажі зовнішні акумулятори, енергоємність яких не перевищує 160 Вт·год.

Це ще одна важлива характеристика. Вона обчислюється за формулою Вт · ч = мАч * В / 1000. Розглянемо на конкретному прикладі. Допустимо, у вас є powerbank на 10000 мАг, вихідна потужність якого становить 18 Вт (9 В * 2А), тоді:

10000 мА·год * 9 В / 1000 = 90 Вт*год

Отже такий повербанк можна брати на борт літака. А ось акумулятор на 20 000 мАг з аналогічним потенціалом (9 В) вже не пропустять. Або, як мінімум, вам доведеться заздалегідь узгоджувати перевезення з авіакомпанією.

№ 6. Порт

Ще один важливий фактор, адже найчастіше акумулятор підключають до смартфону по дроту. Тому перед покупкою перевірте, через які роз’єми заряджається повербанк та ваш мобільний пристрій. Також пам’ятайте, що далеко не всі порти підтримують заявлений виробником стандарт швидкого заряджання.

№7. Додаткові фішки

Зрештою, пробіжимося за менш важливими загалом, але не менш важливими для окремих категорій людей характеристиками, якими оснащуються деякі акумулятори:

  • Наявність сонячної панелі. Деякі повербанки можуть заряджатися від Сонця. Але тут важливо зазначити, що у такому режимі енергія відновлюється вкрай повільно.
  • Підтримка бездротової зарядки. Не знаю, кому може знадобитися ця фішка у зовнішньому акумуляторі, але про всяк випадок майте на увазі.
  • Індикація заряду. Як правило, використовуються незручні індикатори у кількості чотирьох штук. Але деякі виробники оснащують свої моделі інформативним дисплеєм, де відображається поточний заряд повербанку та вихідна потужність.
  • Магнітне кріплення. У 2021 році компанія Apple випустила MagSafe Battery Pack – невеликий акумулятор, що кріпиться до смартфона на магніті. Можливо, ви знайдете щось подібне і до інших виробників.
  • Гібридні моделі. Особливо креативні виробники випускають повербанки-навушники або вбудовують акумулятор у чохол для смартфона. Дикувато, але в деяких випадках подібне рішення виглядає цікаво.

Тепер ви на всі 100% готові до покупки повербанку. Якщо у вас залишилися питання, або ви з чимось не погоджуєтесь – напишіть про це в коментарях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.