Названо найбільш захищені месенджери у світі

Далі розглянемо 9 найзахищеніших і найнадійніших на сьогоднішній день месенджерів для платформ Android та iOS.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нікому з нас не хочеться, щоб наші повідомлення були прочитані іншими. Особливо якщо в цих повідомленнях вирішується доля угоди і описується бізнес , який у вас є . На жаль, рядові месенджери не шифрують текст і не мають інших засобів захисту інформації, тому потрібно шукати обхідні шляхи. Хорошим виходом із ситуації є скачування та встановлення захищеного месенджера.

Ще кілька років тому месенджери надавала всього кілька великих компаній, а зараз у різноманітті таких додатків можна заплутатися. Ми постаралися відібрати 7 найкращих месенджерів із шифруванням та іншими інструментами забезпечення конфіденційності, максимально полегшивши ваш вибір.

SIGNAL – PRIVATE MESSENGER

Цю програму назвав найбільш захищеною сам Едвард Сноуден — експерт у галузі конфіденційності. Програма розроблена як для Android, так і для iOS. Їм використовується вдосконалений протокол наскрізного шифрування, завдяки чому доступу до ваших повідомлень отримати ніхто не зможе. Переконатися в цьому зможе будь-яка людина, яка має навички програмування. Справа в тому, що програма Signal Private Messenger має відкритий вихідний код.

Після встановлення ця утиліта починає використовувати вашу адресну книгу. У додатку немає окремих логінів, паролів та PIN-кодів, що суттєво спрощує його використання. Цікавою особливістю програми є можливість створення зашифрованих груп, що дозволяє спілкуватися з усіма друзями відразу. А ще, Signal Private Messenger дозволяє здійснювати голосові дзвінки.

TELEGRAM

Чи не найбезпечніший месенджер. Створений відомим Павлом Дуровим — засновником ВКонтакті. Програму можна завантажити та встановити абсолютно безкоштовно. Проект є некомерційним, підтримується він самим Павлом та за рахунок пожертв інших користувачів. Програма дозволяє створювати групові чати, які можуть брати участь до 200 осіб!

Усі повідомлення в Telegram шифруються, а спеціальний таймер їхнього самознищення підвищує безпеку до максимально високого рівня. Сервісом використовується відкритий протокол. Що ж до шифрування, цей процес покладено на технологію MTProto. Звичайно ж, усі незнищені повідомлення зберігаються у дата-центрах, але й там ця інформація знаходиться у зашифрованому вигляді.

Більше того, кожен кластер зашифрований окремим ключем, який знаходиться в іншому кластері під іншою юрисдикцією. Використання серверів допомагає користувачам отримувати доступ до свого листування з різних пристроїв – Telegram є на Android, iOS і настільний Windows.

WICKR ME

Ще один безпечний спосіб надсилання текстових повідомлень. Проект відрізняється тим, що він регулярно вдосконалюється та оновлюється. Для шифрування тут використовуються стандарти RSA4096TLD, AES256 та ECDH521. Отримати доступ до ваших даних не зможуть ні зловмисники, ні навіть надто розумні знайомі, котрі вступили з вами в листування. Повідомлення тут не зберігаються на серверах, що теж йде цьому додатку плюс.

Цікаво, що адресат повідомлення не може зберегти текст — через певний час він обов’язково зникне з пам’яті смартфона. Через який час відбудеться знищення — вказує відправник.

Отримане повідомлення з’являється на панелі повідомлень, але прочитати його можна лише в месенджері, ввівши пароль. Для спілкування потрібно створення облікового запису, але на це йде не більше двох хвилин. Загалом на користь сервісу Wickr Me зробили свій вибір вже понад 5 мільйонів людей.

TWINME

На відміну від попередніх месенджерів, twinme не вимагає жодних реєстраційних особистих даних. Величезна перевага цієї програми полягає в тому, що для обміну повідомленнями між користувачами використовується технологія, що не вимагає наявності сервера: дані не зберігаються в різних центрах обробки. Повідомлення, фотографії та інші файли записуються в пам’яті пристрою.

Безліч месенджерів відразу після запуску пропонують дати доступ до записника пристрою і просканувати контакти. Яка безпека може гарантуватися такими програмами? twinme, у свою чергу, не знає про вас нічого. Месенджер не має доступу ні до контактів, ні до номера телефону або інших особистих даних.

Так як twinme не має центрів зберігання та обробки інформації, то і процес спілкування буде трохи специфічним. У цьому плані програма схожа на телефонну книгу. Коли ви купуєте її, спочатку вона порожня. Ви заповнюєте її, записуючи нові контакти. У цьому і є вся краса twinme. Листування та будь-які дані зберігаються лише у самих користувачів на пристроях. І отримати до неї доступ можуть тільки користувачі або зловмисники, які зламали безпосередньо девайс.

VIPOLE

Ще один захищений месенджер у цій добірці – VIPole. Спілкуйтеся з друзями та колегами безпечно за допомогою зашифрованих повідомлень, дзвінків та відео. Тут можна створювати групові чати без обмежень та справжні конференції для продуктивної групової роботи над спільними проектами. У VIPole є весь достатній функціонал для зручної роботи в колективі.

Особисті дані, файли, паролі, нотатки та інша інформація зберігається під захистом завдяки системі end-to-end шифрування. Про безпеку від будь-яких зовнішніх загроз за вас подбав розробник, хоча для багатьох месенджер може здатися і небезпечним, враховуючи моду на технологію P2P. Одним із представників такої технології і був розглянутий вище twinme. Але якщо ви хочете отримати значно більше функцій, однозначно вибір за VIPole.

Однією з особливостей месенджера є використання мінімальної інформації при реєстрації. Сервіс не просить від користувача номера мобільного телефону або інші особисті дані, за винятком електронної пошти. А для самої реєстрації потрібно вказати лише логін, пароль та E-Mail. Крім того, в установках програми можна встановити режим автоматичного видалення повідомлень та період. Це дозволяє прати листування після певного часу.

Крім того, є функція приховування IP-адреси під час дзвінків. І хоча найбезпечніші месенджери використовують P2P, тут розробник намагався надати користувачеві всі можливі інструменти для забезпечення безпеки. Також тут є вбудований менеджер паролів, який використовує розумне шифрування, розширені можливості кастомізації (теми, повідомлення) та багато іншого.

THREEMA

Ми вже звикли до того, що месенджери поширюються безкоштовно — заробляти їх творці намагаються на продажі стікерів, смайлів та інших покращень. Але Threema не такий, ця програма вимагатиме від вас певних капіталовкладень – близько 99 грн. Ваші гроші підуть на підтримку серверів, без яких існування месенджера було б неможливим.

Ця програма здійснює наскрізне шифрування всіх даних. Це свідчить про те, що шифруються як повідомлення, а й групові чати, статуси і файли мультимедіа. Отримати доступ до інформації ззовні практично неможливо. Для шифрування тут використовується бібліотека NaCl із відкритим вихідним кодом. Ключ для розшифровки генерується та зберігається на пристроях користувачів.

Порадувати здатний і ніяк не пов’язаний із секретністю функціонал месенджера. Зокрема, тут можна створювати опитування, голосові повідомлення, надсилати файли будь-якого типу та вибирати теми. Ще не можна не наголосити на тому, що для використання Threema не потрібно вводити номер телефону або e-mail. Достатньо отримати унікальний і випадковий Threema ID. Словом, ви використовуєте месенджер анонімно! Також тут доступна авторизація через сканування відбитка пальця.

EXPRESS: ENTERPRISE MESSENGER

eXpress – захищена платформа, яка відмінно підходить як для особистого, так і корпоративного використання. Сервіс сертифікований, тому переживати за конфіденційність ваших особистих даних не доведеться. Месенджер пропонує два варіанти роботи: на публічній хмарній платформі SaaS або на власному корпоративному сервері, що ще безпечніше.

Реєстрація в системі займає всього кілька хвилин: достатньо вказати лише номер телефону та підтвердити його. А якщо ви приєднуєтеся до робочого простору, за допомогою електронної пошти сервіс автоматично додасть робочі чати та контакти. Як у WhatsApp, Telegram та інших популярних платформах тут доступний голосовий та відеозв’язок, а також можна планувати конференції.

Від звичайних клієнтських месенджерів eXpress відрізняє наявність передових інструментів планування та спільної роботи. Тут ви можете повідомляти учасників про майбутні дзвінки, вести календар подій та керувати бізнес-процесами. Серед форм спілкування та взаємодії доступний обмін будь-якими файлами, голосування, опитування і не тільки.

WIRE

Кросплатформовий месенджер із підтримкою наскрізного шифрування з власним протоколом безпеки Wire Swiss. Він, у свою чергу, заснований на протоколі Signal, який вважається одним із найбільш захищених протоколів.

Для реєстрації номер телефону не потрібен, але потрібно вказати електронну пошту. Втім, якщо ціль користувача – повна анонімність, для Wire можна завести окрему пошту.

Користувачі можуть переписуватися, не боячись порушення приватності — повідомлення через якийсь час самовидаляються. Wire можна надсилати відео, файли, зображення, документи та інші файли, як і в будь-якому іншому месенджері.

SESSION – PRIVATE MESSENGER

Завершить добірку захищений месенджер із мінімальним дизайном. У Session “за стандартом” використовується принцип наскрізного шифрування, який приховає не лише вміст листування від третіх осіб, але й будь-які медіафайли: документи, відео, фотографії тощо. Програма розроблялася з кросплатформним підходом, тому ви завжди будете на зв’язку з пристроєм на базі будь-якої ОС, будь то Android, iOS, macOS, Windows або Linux.

Якщо ви шукаєте надійний месенджер для роботи та простого спілкування на постійній основі, Session буде надійним варіантом. Тут ви не передаєте жодних даних розробнику, крім імені користувача, а пошук людей здійснюється за ID. Session ID – ваш унікальний ідентифікатор у месенджері, який не прив’язується до особистої інформації та генерується випадково після встановлення програми.

У Session використовується децентралізований тип мережі, що означає відсутність головного сервера, який зберігав персональні дані. Завдяки технології приватної маршрутизації ваша реальна IP-адреса приховується, забезпечуючи додаткову конфіденційність. Сервіс підтримує захищені групові бесіди до 100 осіб. Реклама, платні функції та підписки у месенджері відсутні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.