Статті

Що таке ОЗП у телефоні та на що вона впливає

Share
Час читання: 2 хв.

Будь-який сучасний телефон, він же смартфон за своєю архітектурою є комп’ютером. У ньому є ОЗП, ПЗП, процесор, графічний чіп і материнська плата, де все це багатство встановлено. У статті поговоримо про те, що таке ОЗП.

Абревіатура ОЗП розшифровується просто – оперативний пам’ять. Чому вона оперативне? Крім ОЗП є ще й ПЗП — постійна пам’ять. ПЗП – це постійна пам’ять телефону, а ОЗП – тимчасова. У ПЗП зберігаються всі ваші дані: додатки, смс, історія розмов месенджера, операційна система. У ОЗП — тимчасові дані, які працюють «тут і зараз». Зовні ОЗП та ПЗП усередині смартфона виглядають як звичайні мікросхеми.

Жодний комп’ютер не може працювати без оперативної пам’яті — система зчитує дані з ПЗП і ці дані потрібно десь зберігати. Зберігаються якраз ці дані в оперативній пам’яті.

Що зберігається у ОЗП?

Все, що ви бачите на екрані вашого смартфона. Запущені програми, віджети, сама операційна система. Чим більше оперативної пам’яті, тим більше можна запустити додатків, і тим вища загальна швидкість роботи девайса. Без ОЗП смартфон працювати не буде, а якщо пам’яті мало, то пристрій працюватиме повільно або навіть помилково.

Скільки має бути оперативної пам’яті у смартфоні?

На момент написання статті (літо 2022 року) мінімальний обсяг пам’яті, який має бути у смартфоні – не менше 4-х гігабайт. Все що нижче, вже погано – програми з кожним роком стає важчим, Android також постійно вдосконалюється. Так, хоч і у продажу досі можна знайти пристрій із 1 або 2 гігабайтами пам’яті — купувати їх не варто. Точніше, такий апарат можна придбати в одному випадку, якщо на нього встановлено полегшену операційну систему Android Go. У ній відсутній важкий графічний інтерфейс та навороти, але це не означає, що такий девайс буде дуже добрим. Android Go створювалася для дуже бюджетних пристроїв з усіма наслідками.

Чи можна збільшити ОЗП у телефоні?

Існують різні програми, які дозволяють із постійної пам’яті отримати оперативну. Не варто їх ставити – у цих типів пам’яті дуже різні швидкості і до суттєвого результату це не призведе. Дане розширення може допомогти лише в одному випадку, якщо з якихось причин ви не можете встановити будь-який додаток через малу кількість ОЗП. На жаль, смартфон неможливо модернізувати та додати туди ще оперативну пам’ять.

Цікавий нюанс полягає в тому, що якщо додати до бюджетного смартфона зі слабким процесором дуже багато ОЗП, то особливого штибу від цього не буде — у будь-якій комп’ютерній системі важлива архітектурна гармонія, тому бюджетні смартфони не мають великого обсягу оперативної пам’яті.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Розбір iPhone 16 розкрив спрощену систему заміни акумуляторів

    Модельний ряд iPhone 16 отримав кілька покращень у плані ремонтопридатності. Найбільш значущим нововведенням є використання…

    22.09.2024

    Нова Siri з Apple Intelligence може бути представлена раніше запланованого

    Згідно з останнім випуском інформаційного бюлетеня Марка Гурмана Power On, оновлена версія Siri з використанням…

    22.09.2024

    Низький попит призведе до падіння цін на iPhone 16

    Попри високі очікування, початкові продажі iPhone 16 виявилися нижчими за прогнозовані. Аналітики вважають, що причиною…

    22.09.2024

    Джоні Айв у співпраці з OpenAI створюють смартфон, який переверне ринок

    Легендарний колишній дизайнер Apple Джоні Айв спільно з OpenAI, яка останнім часом привертає багато уваги…

    22.09.2024

    iPhone 16 Pro Max пройшов перевірку на міцність від JerryRigEverything

    Автор YouTube-каналу JerryRigEverything продовжує тестувати на міцність популярні смартфони, і його нове відео присвячене флагманському…

    22.09.2024

    Google Pixel 9 Pro Fold представив нову ексклюзивну можливість для відеодзвінків

    Google Pixel 9 Pro Fold отримав унікальну функцію для онлайн-відеодзвінків, яка тепер доступна в Google…

    22.09.2024