Що таке ОЗП у телефоні та на що вона впливає

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Будь-який сучасний телефон, він же смартфон за своєю архітектурою є комп’ютером. У ньому є ОЗП, ПЗП, процесор, графічний чіп і материнська плата, де все це багатство встановлено. У статті поговоримо про те, що таке ОЗП.

Абревіатура ОЗП розшифровується просто – оперативний пам’ять. Чому вона оперативне? Крім ОЗП є ще й ПЗП — постійна пам’ять. ПЗП – це постійна пам’ять телефону, а ОЗП – тимчасова. У ПЗП зберігаються всі ваші дані: додатки, смс, історія розмов месенджера, операційна система. У ОЗП — тимчасові дані, які працюють «тут і зараз». Зовні ОЗП та ПЗП усередині смартфона виглядають як звичайні мікросхеми.

Жодний комп’ютер не може працювати без оперативної пам’яті — система зчитує дані з ПЗП і ці дані потрібно десь зберігати. Зберігаються якраз ці дані в оперативній пам’яті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що зберігається у ОЗП?

Все, що ви бачите на екрані вашого смартфона. Запущені програми, віджети, сама операційна система. Чим більше оперативної пам’яті, тим більше можна запустити додатків, і тим вища загальна швидкість роботи девайса. Без ОЗП смартфон працювати не буде, а якщо пам’яті мало, то пристрій працюватиме повільно або навіть помилково.

Скільки має бути оперативної пам’яті у смартфоні?

На момент написання статті (літо 2022 року) мінімальний обсяг пам’яті, який має бути у смартфоні – не менше 4-х гігабайт. Все що нижче, вже погано – програми з кожним роком стає важчим, Android також постійно вдосконалюється. Так, хоч і у продажу досі можна знайти пристрій із 1 або 2 гігабайтами пам’яті — купувати їх не варто. Точніше, такий апарат можна придбати в одному випадку, якщо на нього встановлено полегшену операційну систему Android Go. У ній відсутній важкий графічний інтерфейс та навороти, але це не означає, що такий девайс буде дуже добрим. Android Go створювалася для дуже бюджетних пристроїв з усіма наслідками.

Чи можна збільшити ОЗП у телефоні?

Існують різні програми, які дозволяють із постійної пам’яті отримати оперативну. Не варто їх ставити – у цих типів пам’яті дуже різні швидкості і до суттєвого результату це не призведе. Дане розширення може допомогти лише в одному випадку, якщо з якихось причин ви не можете встановити будь-який додаток через малу кількість ОЗП. На жаль, смартфон неможливо модернізувати та додати туди ще оперативну пам’ять.

Цікавий нюанс полягає в тому, що якщо додати до бюджетного смартфона зі слабким процесором дуже багато ОЗП, то особливого штибу від цього не буде — у будь-якій комп’ютерній системі важлива архітектурна гармонія, тому бюджетні смартфони не мають великого обсягу оперативної пам’яті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.