Загубився смартфон: що робити і яких заходів слід вжити в першу чергу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфон дозволяє отримати доступ до персональних даних – приватні фото, контакти, особисте листування, банківські рахунки. Втрата телефону може бути серйозною проблемою.

Пошук за допомогою Find my phone

Цей сервіс допомагає знайти будь-який мобільний пристрій на базі Android за умови, що на ньому відкрито обліковий запис у Google, підключено геолокацію, телефон увімкнено та підключено до інтернету.

1) На будь-якому пристрої відкриваємо браузер.
2) У пошуковику вбиваємо назву сервісу та переходимо на сайт.
3) Авторизуємося.
4) Вибираємо пристрій, який треба знайти.
5) Протягом кількох секунд сервіс визначить місцезнаходження смартфона з мінімальною похибкою та покаже це місце на google-картці.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пошук по IMEI

IMEI – це унікальний міжнародний код, який використовується для ідентифікації мобільних пристроїв. На запит правоохоронних органів мобільний оператор може надати місцезнаходження пристрою. Знайти смартфон за IMEI самостійно не вдасться. Єдине, що можна зробити – це внести ідентифікаційний номер до бази втрачених або вкрадених телефонів, наприклад, SNDeep. IMEI можна заблокувати, після цього зловмисники не зможу скористатися мобільним зв’язком, але Wi-Fi та програми будуть доступні.

Wi-Fi

Цей спосіб пошуку смартфона можна використовувати лише тоді, коли пристрій був раніше підключений до TeamViewer і втрачений телефон підключено до Wi-Fi. За допомогою TeamViewer QuickSupport віддалено підключаємося до втраченого смартфону та отримуємо IP та MAC адреси. Через провайдера можна дізнатися розташування пристрою.

Блокуємо дані

Насамперед необхідно обмежити доступ до своєї особистої інформації, а саме, заблокувати сім-карту та замовити перевипуск нової з тим самим номером. Це можна зробити трьома способами:

• в особистому кабінеті на сайті оператора;
• зателефонувати до call-центру;
• зайти до найближчого салону зв’язку.

Якщо з яких-небудь причин не вдається швидко заблокувати сім-карту, необхідно деактивувати банківські картки, прив’язані до цього номера. Змініть паролі в обліковому записі Google, клієнт-банку та у всіх фінансових програмах, видаліть збережені паролі та способи оплати.

Чи варто звертатися до поліції?

Всі перераховані вище способи працюють, якщо телефон був втрачений. Якщо телефон вкрали, то навряд чи можна відстежити його самостійно. Правоохоронні органи можуть знайти пристрій IMEI. Якщо смартфон продали, то поліція зв’яжеться з чинним власником, він буде змушений повернути телефон. Однак, зловмисники можуть розібрати пристрій, викинути сім-карту та радіомодуль, у цьому випадку відстежити пристрій неможливо.

Запобіжні заходи

Краще заздалегідь підготуватиметься на випадок втрати або крадіжки смартфона. Ці прості поради допоможуть його знайти простіше та швидше.

• Увімкніть геолокацію та підключіть функцію «Моя хронологія».
• Встановіть блокування смартфона за паролем, розпізнаванням обличчя або відбитком пальця.
• Не вимикайте запит PIN-коду сім-картки.
• Не зберігайте у браузері дані логіна та пароля для доступу в особистий кабінет банку.

Втрата смартфона може спричинити великі проблеми для його власника. Тому необхідно дбайливо ставитись до свого мобільного пристрою. А у разі його втрати, слід виконати наведені вище рекомендації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.