Чому ноутбук став набагато повільніше працювати

Так, комп’ютери влаштовані таким чином, що вони з часом старіють – як морально, так і фізично. Розглянемо обидва типи старіння комп’ютера.

Старіння організму

Комп’ютер – це складний технічний пристрій, що складається з кількох частин: блоку живлення, материнської плати, процесора, постійної та оперативної пам’яті, відеоадаптера. Якщо материнські плати та процесори можна вважати вічними за нормальної роботи, то пам’ять, накопичувачі та відеокарти – ні.

З роками оперативна пам’ять деградує з так званими «зламаними» секторами, де комп’ютери можуть зависати та виходити з ладу. Така ж ситуація і з приводом. Класичний жорсткий диск зношується з роками – тому що він має рухомі частини, які працюють на високих швидкостях. Загалом, SSD-диски мають обмеження на кількість інформації, яку можна перезаписати, оскільки дані зберігаються в осередках мікросхем за допомогою електричних зарядів (хоча нові SSD мають невеликі шанси вийти з ладу через побутовий знос). Відеокарти можуть мати ті ж проблеми, що й будь-яка флеш-пам’ять.

Сюди ж додамо найважливіший фактор – деградацію системи охолодження. Ноутбуки за ці роки забилися пилом, термопаста на життєво важливих мікросхемах засохла, а кулери вже не крутяться, як з заводу. Підвищення температури всередині корпусу може призвести до погіршення продуктивності всіх систем, а також до зміни фізичних властивостей компонентів, що може призвести до більш серйозних збоїв.

Як правило, фізичне старіння  притаманне для потужних ігрових ноутбуків, а звичайний лептоп для роботи спокійно може прослужити 20 і більше років.

Моральне старіння

Навіть якщо праска ціла, це не врятує апарат від морального старіння. Програми та операційні системи постійно оновлюються з кожним оновленням, і все програмне забезпечення стає складнішим.

З’являються додаткові функції, які з кожним разом потребують все більше ресурсів комп’ютера. Головною причиною морального старіння ноутбуків є технічний прогрес, який навряд чи зупиниться.

Якщо ви відкриєте браузер на ноутбуці 15-річної давності, якщо вам вдасться відкрити сучасний веб-сайт, все буде набагато повільніше.

Топове залізо допомагає знизити моральний вік пристроїв, але з виходом Windows 11 воно також перестає бути актуальним – для нової ОС потрібен апаратний модуль шифрування TPM.

Але такі досягнення цілком розумні — комп’ютери мають бути надійно захищені, інакше вони можуть стати учасниками хакерських чи інших незаконних дій. Якщо технологічний прогрес зупиниться, у брендів, які виробляють обладнання та програмне забезпечення, не залишиться іншого вибору, як збанкрутувати.

Який висновок?

Будь-який ПК з часом сповільнюється. Це не залізо, це цілком нормально в сучасних реаліях. Можливо, настане час, коли комп’ютерні системи стануть ідеальними, але до цього ще далеко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я