Статті

Чому USB-роз’єми різного кольору? На що це впливає?

Share

На комп’ютерах, ноутбуках часто можна побачити роз’єми USB різного кольору. Ці мітки не робляться просто так. Кожен колір щось означає і найчастіше це стандарт, що підтримує роз’єм та їх характеристики. Нижче пропонуємо ознайомитися з інформацією щодо кожного кольору.

Спочатку поговоримо про кольори, позначені саме стандартом USB. Білим кольором позначають USB-роз’єм стандарту 1.0. Це перший тип USB-роз’єму, який був створений ще в 1996 році і підходить для мишки або клавіатури. У ньому низька швидкість передачі файлів, тому мало хто користується. Швидкість до 12 Мбіт/с.
Чорний колір використовують для позначення USB-роз’єму стандарту 2.0. Він був створений на кілька років пізніше та вже має швидкість до 450 Мбіт/с. Цей роз’єм USB використовується для миші або клавіатури, а також для колонок, мікрофонів та зовнішніх дисків. Цей стандарт підтримує лише односторонню передачу файлів.

Синій колір позначає супершвидкий тип USB-роз’єму стандарту 3.0. Швидкість передачі даних до 5 Гбіт/с, одночасно можна записувати та зчитувати інформацію. Це новий тип USB та використовується для великої кількості пристроїв.
Бірюзовий колір означає другу версію стандарту 3.0 – 3.1. Це ще швидший стандарт USB-роз’єму, швидкість передачі даних досягає 10 Гбіт/с. Загалом, якщо добре розумітися на кольорах, які означають USB-роз’єми, то можна їх використовувати якісніше. Наприклад, швидкість зарядки будь-якого пристрою (телефону, планшета) залежатиме також від вибору USB-роз’єму, але варто знати, що сам пристрій також має підтримувати відповідний стандарт. Бо якщо ви підключите смартфон у бірюзовий роз’єм, то він повинен мати зарядний пристрій Type-C з підтримкою 3.1, інакше заряджання не буде таким швидким. І це стосується решти.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Крім кольорів описаних вище, є й такі, що говорять про характеристики USB-роз’єму.
Червоний USB-роз’єм дозволяє ставити на зарядку будь-що, навіть коли ноутбук/комп’ютер вимкнений або знаходиться в режимі сну.
Жовтий та оранжевий колір мають однакові функції, що й червоний. Все залежить від виробника, який він собі вибере колір із трьох, такий і буде. Ну і варто відзначити, що ці кольорові рознімання USB підтримують стандарт 3.0.

Насправді, колір роз’єму іноді може бути не настільки важливим. Це питання також залежить від виробника. Є такі бренди, які не хочуть малювати свої USB роз’єми в різні відтінки, у такому разі обов’язково будуть відмітки кожного роз’єму. Ось тоді слід звертати увагу.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: USB
  • Останні записи

    Що таке NFC: як воно працює і що ви можете з ним робити

    Комунікація ближнього поля (далі NFC) - це технологія смартфонів і пристроїв, що носяться, яка живе…

    01.05.2024

    Відомий інсайдер розкрив вартість Google Pixel 8a

    Скарбничка інформації про смартфон Google Pixel 8a, що готується до випуску, поповнилася новими даними. Після…

    01.05.2024

    Смартфони Huawei Pura70 вийдуть за межі китайського ринку

    Як мінімум, апарат засвітився в базі даних SIRIM, яка відноситься до ринку Малайзії. Також ресурс…

    01.05.2024

    46 моделей смартфонів та 12 моделей планшетів Samsung отримають One UI 7.0 на Android 15: повний список пристроїв

    Опубліковано список смартфонів і планшетів Samsung, які отримають інтерфейс One UI 7.0. Список цей не…

    01.05.2024

    Samsung готує нову модель преміального смарт-годинника

    За словами представників компанії, Samsung «прагне задовольнити попит на оновлення смарт-годинника за допомогою запуску нових…

    01.05.2024

    Nothing Phone (1) отримав оновлення з інтеграцією ChatGPT

    Nothing OS 2.5.5, випущена для Phone (2) і Phone (2a) минулого місяця, тепер доступна для…

    01.05.2024