Чому USB-роз’єми різного кольору? На що це впливає?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На комп’ютерах, ноутбуках часто можна побачити роз’єми USB різного кольору. Ці мітки не робляться просто так. Кожен колір щось означає і найчастіше це стандарт, що підтримує роз’єм та їх характеристики. Нижче пропонуємо ознайомитися з інформацією щодо кожного кольору.

Спочатку поговоримо про кольори, позначені саме стандартом USB. Білим кольором позначають USB-роз’єм стандарту 1.0. Це перший тип USB-роз’єму, який був створений ще в 1996 році і підходить для мишки або клавіатури. У ньому низька швидкість передачі файлів, тому мало хто користується. Швидкість до 12 Мбіт/с.
Чорний колір використовують для позначення USB-роз’єму стандарту 2.0. Він був створений на кілька років пізніше та вже має швидкість до 450 Мбіт/с. Цей роз’єм USB використовується для миші або клавіатури, а також для колонок, мікрофонів та зовнішніх дисків. Цей стандарт підтримує лише односторонню передачу файлів.

Синій колір позначає супершвидкий тип USB-роз’єму стандарту 3.0. Швидкість передачі даних до 5 Гбіт/с, одночасно можна записувати та зчитувати інформацію. Це новий тип USB та використовується для великої кількості пристроїв.
Бірюзовий колір означає другу версію стандарту 3.0 – 3.1. Це ще швидший стандарт USB-роз’єму, швидкість передачі даних досягає 10 Гбіт/с. Загалом, якщо добре розумітися на кольорах, які означають USB-роз’єми, то можна їх використовувати якісніше. Наприклад, швидкість зарядки будь-якого пристрою (телефону, планшета) залежатиме також від вибору USB-роз’єму, але варто знати, що сам пристрій також має підтримувати відповідний стандарт. Бо якщо ви підключите смартфон у бірюзовий роз’єм, то він повинен мати зарядний пристрій Type-C з підтримкою 3.1, інакше заряджання не буде таким швидким. І це стосується решти.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Крім кольорів описаних вище, є й такі, що говорять про характеристики USB-роз’єму.
Червоний USB-роз’єм дозволяє ставити на зарядку будь-що, навіть коли ноутбук/комп’ютер вимкнений або знаходиться в режимі сну.
Жовтий та оранжевий колір мають однакові функції, що й червоний. Все залежить від виробника, який він собі вибере колір із трьох, такий і буде. Ну і варто відзначити, що ці кольорові рознімання USB підтримують стандарт 3.0.

Насправді, колір роз’єму іноді може бути не настільки важливим. Це питання також залежить від виробника. Є такі бренди, які не хочуть малювати свої USB роз’єми в різні відтінки, у такому разі обов’язково будуть відмітки кожного роз’єму. Ось тоді слід звертати увагу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.