Що робити, якщо пролив на ноутбук воду або каву

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вода – чудова штука! Вона дає життя, освіжає в літню спеку і таке інше. Можна згадати усі фрази, які ми регулярно чуємо. Але вода дуже текуча і добре проводить електрику – в цьому її небезпека для техніки. Вона може влаштувати коротке замикання у будь-якій системі. А ще навіть у найчистіших альпійських озерах вода не є чимось, що може зникнути без сліду. Це тільки здається, що якщо вона висохла, то нічого не лишилося. Насправді навіть прісна вода залишає після себе наліт солей та мінералів. Саме вони шкідливі для техніки. Ось двома словами опис того, чому вода шкідлива для електроніки, але краще розібратися з цим більш докладно, адже ви не просто так звернули увагу на цей матеріал.

Пролив воду на MacBook. Чи може він зламатися

Чим небезпечна вода для електроніки ми вже трохи розібралися, але трохи нижче ще повернемося до цього. Насамперед скажу, що якщо на ваш MacBook або інший комп’ютер потрапила будь-яка рідина (особливо якщо це не проста вода), варто терміново йти в сервісний центр. Але допомогти комп’ютеру можна й самому. Спочатку треба зрозуміти, що логіка «якщо працює зараз, то нічого не трапилося» тут не працює. Це, до речі, стосується навіть iPhone, який захищений від води. Apple не гарантує, що він продовжуватиме працювати після контакту з водою. По суті, наданий рейтинг вологозахисту просто означає, що тестовий телефон пройшов випробування – не більше. Під час експлуатації герметичність може порушитись. Але це невелике відволікання. Повернімося до MacBook.

Комп’ютери Apple, як і переважна більшість інших, не захищені від води , при цьому саме ноутбуки найбільше схильні до затоки. Пролити воду чи інші рідини на стаціонарний комп’ютер чи iMac досить складно. Максимум може постраждати клавіатуру. Ноутбук ми беремо з собою в кафе та інші місця, а найдорожче знаходиться не осторонь нас, а безпосередньо під нашими руками. І приймає він удар.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наші друзі із сервісного центру  час від часу розповідають нам, як до них приходять користувачі із залитою клавіатурою. Втім, часто вдається врятувати пристрій та обійтися без дорогого ремонту саме завдяки свідомості власників техніки.

Що робити, якщо на MacBook потрапила вода

Головне і перше правило – забудьте про рис . Це міф, який міцно укоренився у свідомості людей. Він дійсно добре вбирає воду, але він не висмоктить її зсередини пристрою. Навіть якщо розсипати його по платі комп’ютера, він тільки вбере рідину, але не солі і розчинені в ній мінерали. Натомість сам залишить багато свого сміття. А якщо розсипати його клавіатурою, то він може вивести її з ладу, навіть якщо цього не зробила вода.

Важливе правило першої допомоги – знеструмити гаджет. Відразу ж вимкніть його! Не просто закрийте кришку, а саме вимкніть через “Вимкнути комп’ютер”. Якщо є можливість, навички, інструменти та впевненість у собі, можна зняти нижню кришку та від’єднати шлейф акумулятора. Далі у сервісний центр. Якщо впевненості у собі немає – відразу в сервіс . Бажано бігом і підстрибом.

Поки чекаєте на таксі переверніть ноутбук клавіатурою вниз і покладіть на рушник. Акуратно прикрийте кришку, не притискаючи її, та несіть комп’ютер у такому вигляді до майстрів. Так вода не буде стікати глибше і потенційний ремонт буде дешевшим.

Багато сервісних центрів,приймуть вас без черги, щоб шансів врятувати комп’ютер було більше. Але навіть якщо ви не можете від’єднати акумулятор, не підключайте зарядку. Або вимкніть її, якщо вона вже підключена.

Які рідини найнебезпечніше для електроніки

Також треба розуміти, що чим більше рідина відрізняється від чистої води, тим гірше. Кава, чай, алкоголь, особливо пінний чи солодкий, роблять ситуацію в рази складнішою. У них ще більше, що може призвести до поломки. Я сам приблизно 7-8 років тому, ще до того, як почав працювати в AppleInsider і поспілкувався з хлопцями Apple Pro, пошкодив свій MacBook Air односолодовим міцним алкогольним напоєм. Його пролили на мій комп’ютер, зачепивши пляшку, коли попросили чогось зарядити телефон. Треба було подумати, що не варто ставити комп’ютер на стіл, але вже згадувати.

Ноутбук тоді продовжив функціонувати, хоча деякі кнопки механічно працювали трохи дивно. Були проблеми і з шарніром, але якось швидко пройшло, і я вирішив, що пронесло. Треба було тоді виявитися розумнішим і відразу звернутися до сервісу. У результаті я зробив це лише через кілька місяців (я не дуже часто користувався тим комп’ютером). Мені довелося поміняти клавіатуру, материнську плату та шарніри кріплення.

Якби я відразу виявив пильність, можна було б обійтися розбиранням та чищенням. А це вкрай менші гроші. Навіть тоді, у 2013-2014 роках, я заплатив за відновлення пристрою приблизно 10 000 гроивень, коли новий такий MacBook коштував близько 20 000 гривень.

Якщо ви не вимкнете комп’ютер після потрапляння на нього води, одразу розпочнеться процес електрохімічної корозії. Якщо просто, то це руйнування металу, що відбувається, коли на нього потрапляє вода і подається струм. У платах це небезпечно тим, що їх руйнуються компоненти. Вони й без того тонкі і ніжні, а якщо вони стануть тоншими або зовсім руйнуватимуться, то не зможуть працювати так, як їм належить.

Іноді цей процес може пройти буквально за пару годин, тому і потрібно якнайшвидше вимкнути комп’ютер і знеструмити його. Саму воду та її сліди можна вичистити, але зруйновані компоненти йдуть лише під заміну.

Чи варто нести в ремонт залитий ноутбук, якщо він працює

Навіть якщо ви читаєте ці рядки з комп’ютера, який залили кілька днів тому, це не означає, що далі все буде добре. Якщо це були пара крапель, які не дісталися далі від пластикових клавіш, може нічого страшного і не станеться. Але в будь-якому випадку краще звернутися до сервісного центру за консультацією та перевіркою. Можна вибрати будь-який хороший і існуючий сервіс. Для себе ми вибираємо перевірені сервісні центри, але є й інші з відповідальним підходом до ремонту. Щоправда, їх не так багато. Головне, не варто звертатися до майстра, який працює у маленькому «острівці» у ТЦ та до виїзних майстрів. Для проведення робіт необхідне спеціальне обладнання та тестери, які неможливо взяти із собою.

Чим раніше ви звернетеся за допомогою, тим більше шансів урятувати ваш комп’ютер. Найкраще зробити це відразу, але й за кілька днів не варто думати, що вже пізно. У будь-якому випадку, чим раніше комп’ютер розберуть та почистять, тим дешевшим буде ремонт. У деяких випадках тільки так ви врятуєте дорогий MacBook від повної загибелі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.