Статті

Що вибрати для комп’ютера: SSD чи HDD?

Share

Для накопичення інформації на будь-якому комп’ютерному устаткуванні обов’язково знадобиться профільний накопичувач. Але крім традиційних жорстких дисків як HDD, також широким попитом користуються і твердотільні моделі як SSD. Як і чим вони відрізняються?

Якщо потрібні підвищені ємнісні в пристрої, то краще відразу зупинятися на користь HDD, ємнісні дані, які запросто можуть доходити у серверних версій до 32 Тб, тоді як для рядових користувачів має сенс набувати моделі ємністю 4-6 Тб, що стоять гранично дешево. І треба розуміти, що зі збільшенням кількості дисків загальна надійність обладнання трохи знижується. І часом, якщо показник надійності виходить на передній план, розумніше придбати однодискові версії жорстких дисків.

При цьому обороти HDD можуть сильно варіюватися. Бюджетні моделі часто мають не більше 5400 об/хв, тоді як у дорожчих версіях цей показник сягає 7 200-15 000 об/хв, що дозволяє диску відрізнятися більш коротким часом відгуку і їх можна використовувати для ігор. Якщо у HDD кеш-пам’ять сягатиме 256 Мб, а час реакції не перевищуватиме 8 мс, то такий диск відрізнятиметься високою якістю. Але все одно іноді рекомендується перевірити диск за допомогою програми Victoria, яка вкаже на точну кількість бід-блоків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що робити, якщо потрібне обладнання для ігор чи нетбука? В цьому випадку краще вибирати твердотільний накопичувач у вигляді SSD, в яких відсутні механічні частини. Все це позитивно позначається на надійності техніки – вона вільно витримує механічні впливи, підвищені показники температури і дозволяє ОС підвантажуватися на порядок швидше.

При цьому ємнісні значення SSD можуть доходити вже до 1 Тб! Але при цьому важливо звертати увагу на кількість перезаписів, які вказуються в TBW. Якщо у накопичувача об’ємом 512 Гб рівень TBW становитиме не менше 160 Тб, то насправді це підкаже користувачеві одне – можна щодня записувати на накопичувач гігабайти інформації і він теоретично зможе прослужити до 100 років.

Але на практиці – в 10 разів менше, оскільки деякі користувачі проводять дефрагментацію та залишають комп’ютер у сплячому режимі – осередки диска у вигляді MLC або TLC мають у цьому випадку зношуватися найінтенсивнішим чином. Але якщо регулярним чином проводити прошивку диска спеціальним софтом, який обов’язково надано для клієнтів на сайті виробника, то рівень здоров’я буде підтримуватися не менше 90%!

І SSD цінні тим, що здатні споживати мінімум енергії – в робочому режимі вони споживають не більше 5 Вт, а в режимі сну – до 1.1 Вт, що і обумовлює їх популярність у більшості нетбуків – в автономному режимі вони працюють до 20 годин на одному заряді батареї, що є абсолютним рекордом.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    JBL представила колонки у ретродизайні

    Компанія JBL представила в Індії лінійку нових портативних стовпчиків, дизайн яких виконали в ретростилі. Моделі…

    03.05.2024

    У WhatsApp з’явиться новий спосіб реакцій на фото та відео

    У месенджері WhatsApp з'явиться нова кнопка швидкого реагування. Як повідомляє портал WABetaInfo, вона змінить спосіб…

    03.05.2024

    Яким буде новий MacBook Air з чіпом M4 та нейромережевими функціями

    Поки Apple продовжує активно працювати над впровадженням нового покоління чіпів M4 з нейромережевими можливостями, ми…

    03.05.2024

    Торкнеться всіх абонентів: Київстар зробив важливу заяву

    Мобільний оператор «Київстар» попередив своїх абонентів щодо списання коштів з рахунку та пояснив, за що…

    03.05.2024

    Google більше не потрібний. ChatGPT перетвориться на пошуковик

    Компанія OpenAI збирається випустити власну пошукову систему, яка базується на чат-боті ChatGPT. Як пише Neowin,…

    03.05.2024

    ASUS представила ігрові роутери з Wi-Fi 7 та ІІ

    Компанія ASUS випустила два нові роутери лінійки TUF. Нові пристрої призначені для геймерів, повідомляє ITHome.…

    03.05.2024