Що вибрати для комп’ютера: SSD чи HDD?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для накопичення інформації на будь-якому комп’ютерному устаткуванні обов’язково знадобиться профільний накопичувач. Але крім традиційних жорстких дисків як HDD, також широким попитом користуються і твердотільні моделі як SSD. Як і чим вони відрізняються?

Якщо потрібні підвищені ємнісні в пристрої, то краще відразу зупинятися на користь HDD, ємнісні дані, які запросто можуть доходити у серверних версій до 32 Тб, тоді як для рядових користувачів має сенс набувати моделі ємністю 4-6 Тб, що стоять гранично дешево. І треба розуміти, що зі збільшенням кількості дисків загальна надійність обладнання трохи знижується. І часом, якщо показник надійності виходить на передній план, розумніше придбати однодискові версії жорстких дисків.

При цьому обороти HDD можуть сильно варіюватися. Бюджетні моделі часто мають не більше 5400 об/хв, тоді як у дорожчих версіях цей показник сягає 7 200-15 000 об/хв, що дозволяє диску відрізнятися більш коротким часом відгуку і їх можна використовувати для ігор. Якщо у HDD кеш-пам’ять сягатиме 256 Мб, а час реакції не перевищуватиме 8 мс, то такий диск відрізнятиметься високою якістю. Але все одно іноді рекомендується перевірити диск за допомогою програми Victoria, яка вкаже на точну кількість бід-блоків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що робити, якщо потрібне обладнання для ігор чи нетбука? В цьому випадку краще вибирати твердотільний накопичувач у вигляді SSD, в яких відсутні механічні частини. Все це позитивно позначається на надійності техніки – вона вільно витримує механічні впливи, підвищені показники температури і дозволяє ОС підвантажуватися на порядок швидше.

При цьому ємнісні значення SSD можуть доходити вже до 1 Тб! Але при цьому важливо звертати увагу на кількість перезаписів, які вказуються в TBW. Якщо у накопичувача об’ємом 512 Гб рівень TBW становитиме не менше 160 Тб, то насправді це підкаже користувачеві одне – можна щодня записувати на накопичувач гігабайти інформації і він теоретично зможе прослужити до 100 років.

Але на практиці – в 10 разів менше, оскільки деякі користувачі проводять дефрагментацію та залишають комп’ютер у сплячому режимі – осередки диска у вигляді MLC або TLC мають у цьому випадку зношуватися найінтенсивнішим чином. Але якщо регулярним чином проводити прошивку диска спеціальним софтом, який обов’язково надано для клієнтів на сайті виробника, то рівень здоров’я буде підтримуватися не менше 90%!

І SSD цінні тим, що здатні споживати мінімум енергії – в робочому режимі вони споживають не більше 5 Вт, а в режимі сну – до 1.1 Вт, що і обумовлює їх популярність у більшості нетбуків – в автономному режимі вони працюють до 20 годин на одному заряді батареї, що є абсолютним рекордом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.