Названі основні недоліки VPN, які мало кому відомі

IT-компанії, що розвивають VPN-сервіси, майже завжди позиціонують їх як ідеальне рішення для забезпечення анонімності та обходу різного роду блокувань. Про недоліки своїх програмних продуктів вони зазвичай замовчують. Насправді при використанні VPN-сервісу користувачі можуть зіткнутися з певним підводним камінням. Про них і йтиметься у цій статті.

Збільшення споживання трафіку

Забезпечення конфіденційності в VPN досягається за рахунок шифрування трафіку користувача. Це дозволяє захистити його від третіх осіб. При цьому під час шифрування обсяг трафіку збільшується на 4,5-20% залежно від протоколу.

Наприклад, для перегляду HD-відео тривалістю дві години через VPN-сервіс потрібно витратити 7,2 ГБ трафіку. При деактивованому VPN “вага” ролика складе близько 6 ГБ.

Блокування аккаунту

Використання VPN може призвести до блокування облікових записів у різних сервісах. Наприклад, стрімінгові платформи ліцензують контент для демонстрації у країнах світу. Якщо адміністрація платформи виявить, що користувач використовує VPN для отримання доступу до «забороненого» контенту, то висока ймовірність того, що його обліковий запис буде заблокований.

Небезпека використання

Багато користувачів воліють користуватися безкоштовними VPN-сервісами, щоб заощадити. Не слід забувати про те, що розжитися безкоштовним сиром можна тільки в мишоловці. Будь-який сервіс спочатку розробляється для одержання прибутку. Якщо доступ до VPN-сервісу надається на безоплатній основі, його розробники використовують якийсь інший спосіб монетизації.

Після активації VPN користувач власноруч ділиться з розробниками сервісу персональними даними на кшталт IP-адреси, історії відвідувань сайтів та ін.

Можливість розриву VPN-з’єднання в невідповідний момент

У будь-якому VPN-сервісі може статися технічний збій. В результаті підключення буде розірвано, що поставить під загрозу конфіденційність користувача. У багатьох сервісах на цей випадок передбачено страхувальний механізм. У разі розриву з’єднання вони відразу відключають клієнта від глобальної мережі. Слід пам’ятати, що такий механізм є в усіх сервісів.

Не забезпечує абсолютну конфіденційність

На думку переважної більшості користувачів, VPN-сервіс гарантує їм 100% анонімність. Насправді, це далеко не так. Крім IP-адреси, користувача можна ідентифікувати за поведінковими факторами, cookie-файлами, цифровими відбитками та ін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.