Без категорії

Як захистити свій смартфон та соцмережі від окупантів – поради

Share

При затриманні або перевірці документів є ризик, що окупанти вимагатимуть показати їм смартфон, щоб переглянути фотографії або прочитати листування. Про такі випадки повідомляли українці, яким вдалося втекти з окупованих районів на півдні та сході.

Російські окупанти ігнорують усі правила ведення війни, у тому числі щодо поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях. При затриманні або перевірці документів є ризик, що окупанти вимагатимуть показати їм смартфон, щоб переглянути фотографії або прочитати листування. Про такі випадки повідомляли українці, яким вдалося втекти з окупованих районів на півдні та сході.

Liga.Tech  підготувала поради про те, як приховати свої дані у соцмережах від перегляду та врятувати своє життя.

Соц мережі

Акаунти в найпопулярніших соцмережах – Instagram та Facebook – можуть цікавити окупантів, враховуючи, що за ними можна побачити вашу громадянську позицію. Якщо ви перебуваєте у тимчасово окупованому місті чи селі, або збираєтеся проїжджати через блокпост росіян, радимо тимчасово видалити акаунти.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У  Facebook  це можна зробити таким чином: у “Налаштуваннях” вибрати пункт “Ваша інформація у Facebook”, далі – “Деактивація та видалення”, де ви зможете тимчасово деактивувати обліковий запис. Потім радимо видалити сам додаток, а при можливості – відновити його та обліковий запис.

У  Instagram  перед деактивацією облікового запису ви можете завантажити свої дані – тобто пости з фотографіями. Це можна зробити так: зайти в “Налаштування”, далі – “Конфіденційність та безпека”, потім подати запит на завантаження даних у зручному форматі.

Щоб деактивувати свою сторінку, у розділі «Параметри» виберіть пункт «Редагувати профіль» та знизу натиснути «Тимчасово закрити мій обліковий запис».

Відновити акаунти у Facebook та Instagram можна за повторного логіну.

Важливо заборонити відновлення облікового запису за номером телефону, якщо є така опція. Під час переїзду через блокпост радимо оформити eSIM в iPhone від якогось іншого оператора або купити нову SIM-карту, щоб номер телефону не збігався з номером прив’язаним до соцмереж, а оригінальну сімку викинути або сховати.

Ще одна порада – оформляти (або переоформити) акаунти на eSIM, яку можна деактивувати на час проїзду через блокпости.

Фотографії

У небезпечній ситуації прийняття рішення про видалення фотографій може бути дуже мало часу. Радимо заздалегідь налаштувати збереження фото у хмарі.

Для смартфонів на Android це сервіс  Google Photos , що автоматично підтягує фотографії, зроблені на пристрої. Усі необхідні параметри – завантаження, можливість ділитися – можна встановити у налаштуваннях.

Коли весь необхідний контент завантажено на Google Photos, сервіс можна видалити, а галерею повністю очистити.

Ця порада актуальна і для власників iPhone. Для них існує сервіс  iCloud , який зберігає фото, документи тощо. і підтягує їх із пристроїв.

Браузери та месенджери

Очистіть історію пошуку у браузерах заздалегідь. Це можна зробити в налаштуваннях, вибравши пункт “Історія”. Використовуйте опції “приват” або “інкогніто”, що не зберігають історію пошуку та паролі з логінами.

Листування в месенджерах переведіть у секретний режим. Це можна зробити в налаштуваннях кожного чату в месенджерах Telegram, Viber та WhatsApp – зайти в налаштування чату та вибрати опцію “Почати секретний чат”. Так ваше листування одразу ховатиметься. Також можна видалити окремі чати та сам додаток месенджера.

Що ще можна зробити

– регулярно очищайте історію телефонних викликів на смартфоні;

— Вимкніть відображення повідомлень на заблокованому екрані, щоб ніхто випадково не зміг їх побачити;

— Не забувайте про функцію скидання до заводських налаштувань — вона знаходиться у загальних настройках смартфона. При використанні телефон повернеться до стану після його придбання.

— Відключіть функції розблокування обличчям та відбитком пальця — так стороннім буде складніше увійти до важливих програм.

– Не користуйтеся російськими або небезпечними програмами: ДМБ Таймер, VK, Однокласники, Getcontact.

— Увімкніть блокування смартфона після невдалих спроб розблокувати його.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Анонсовано геймерський смартфон Infinix GT 20 Pro з кібердизайном

    Ігровий телефон Infinix GT 20 Pro офіційно представлений у Саудівській Аравії. Наступник торішнього GT 10…

    29.04.2024

    Microsoft представила невелику модель ШІ, але потужну як ChatGPT і здатну працювати на телефонах

    Інструменти штучного інтелекту, такі як Microsoft Copilot, OpenAI ChatGPT або Google Gemini, та моделі, що…

    28.04.2024

    Що робити, якщо телефон не вмикається

    Деколи дуже часто телефон може давати збої і він перестає вмикатися. Що це може бути?…

    28.04.2024

    Інсайдер розкрив новий колір Nothing Phone (2a)

    Компанія Nothing оголосила про свої плани випустити нову версію Nothing Phone (2a) в Індії 29…

    28.04.2024

    Apple назвала найшкідливішу звичку користувачів iPhone

    Компанія Apple оновила свій сайт підтримки для iPhone та додала інформацію про правильне використання диспетчера…

    28.04.2024

    Xiaomi випустила розумну напувалку для вихованців

    Китайський технологічний гігант Xiaomi представив бездротовий інтелектуальний диспенсер води для домашніх тварин Mijia Smart Pet…

    28.04.2024