Як захистити свій смартфон та соцмережі від окупантів – поради

При затриманні або перевірці документів є ризик, що окупанти вимагатимуть показати їм смартфон, щоб переглянути фотографії або прочитати листування. Про такі випадки повідомляли українці, яким вдалося втекти з окупованих районів на півдні та сході.

Російські окупанти ігнорують усі правила ведення війни, у тому числі щодо поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях. При затриманні або перевірці документів є ризик, що окупанти вимагатимуть показати їм смартфон, щоб переглянути фотографії або прочитати листування. Про такі випадки повідомляли українці, яким вдалося втекти з окупованих районів на півдні та сході.

Liga.Tech  підготувала поради про те, як приховати свої дані у соцмережах від перегляду та врятувати своє життя.

Соц мережі

Акаунти в найпопулярніших соцмережах – Instagram та Facebook – можуть цікавити окупантів, враховуючи, що за ними можна побачити вашу громадянську позицію. Якщо ви перебуваєте у тимчасово окупованому місті чи селі, або збираєтеся проїжджати через блокпост росіян, радимо тимчасово видалити акаунти.

У  Facebook  це можна зробити таким чином: у “Налаштуваннях” вибрати пункт “Ваша інформація у Facebook”, далі – “Деактивація та видалення”, де ви зможете тимчасово деактивувати обліковий запис. Потім радимо видалити сам додаток, а при можливості – відновити його та обліковий запис.

У  Instagram  перед деактивацією облікового запису ви можете завантажити свої дані – тобто пости з фотографіями. Це можна зробити так: зайти в “Налаштування”, далі – “Конфіденційність та безпека”, потім подати запит на завантаження даних у зручному форматі.

Щоб деактивувати свою сторінку, у розділі «Параметри» виберіть пункт «Редагувати профіль» та знизу натиснути «Тимчасово закрити мій обліковий запис».

Відновити акаунти у Facebook та Instagram можна за повторного логіну.

Важливо заборонити відновлення облікового запису за номером телефону, якщо є така опція. Під час переїзду через блокпост радимо оформити eSIM в iPhone від якогось іншого оператора або купити нову SIM-карту, щоб номер телефону не збігався з номером прив’язаним до соцмереж, а оригінальну сімку викинути або сховати.

Ще одна порада – оформляти (або переоформити) акаунти на eSIM, яку можна деактивувати на час проїзду через блокпости.

Фотографії

У небезпечній ситуації прийняття рішення про видалення фотографій може бути дуже мало часу. Радимо заздалегідь налаштувати збереження фото у хмарі.

Для смартфонів на Android це сервіс  Google Photos , що автоматично підтягує фотографії, зроблені на пристрої. Усі необхідні параметри – завантаження, можливість ділитися – можна встановити у налаштуваннях.

Коли весь необхідний контент завантажено на Google Photos, сервіс можна видалити, а галерею повністю очистити.

Ця порада актуальна і для власників iPhone. Для них існує сервіс  iCloud , який зберігає фото, документи тощо. і підтягує їх із пристроїв.

Браузери та месенджери

Очистіть історію пошуку у браузерах заздалегідь. Це можна зробити в налаштуваннях, вибравши пункт “Історія”. Використовуйте опції “приват” або “інкогніто”, що не зберігають історію пошуку та паролі з логінами.

Листування в месенджерах переведіть у секретний режим. Це можна зробити в налаштуваннях кожного чату в месенджерах Telegram, Viber та WhatsApp – зайти в налаштування чату та вибрати опцію “Почати секретний чат”. Так ваше листування одразу ховатиметься. Також можна видалити окремі чати та сам додаток месенджера.

Що ще можна зробити

– регулярно очищайте історію телефонних викликів на смартфоні;

— Вимкніть відображення повідомлень на заблокованому екрані, щоб ніхто випадково не зміг їх побачити;

— Не забувайте про функцію скидання до заводських налаштувань — вона знаходиться у загальних настройках смартфона. При використанні телефон повернеться до стану після його придбання.

— Відключіть функції розблокування обличчям та відбитком пальця — так стороннім буде складніше увійти до важливих програм.

– Не користуйтеся російськими або небезпечними програмами: ДМБ Таймер, VK, Однокласники, Getcontact.

— Увімкніть блокування смартфона після невдалих спроб розблокувати його.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.