Статті

ТОП-10 речей, які потрібно врахувати під час вибору ноутбука

Share
Час читання: 2 хв.

Перш ніж вибирати ноутбук, користувач повинен визначитися, навіщо він йому потрібен. Або пристрій буде використовуватися як гаджет для важких інтернет ігор, редагування фото або відео, а можливо знадобиться, як універсальна система для віддаленої роботи вдома або в офісі. Для кожного випадку потрібно враховувати особливості та характеристики ноутбуків. Але при цьому є кілька речей, які впливають на комфортність використання пристрою. На них варто зосередити увагу при виборі ноутбука.

1. Роз’єм для заряджання

Деякі виробники ноутбуків використовують для заряджання пропрієтарні роз’єми.
Проблема – разом із ноутбуком доводиться носити і зарядний пристрій. У разі розрядки позичити таке ЗУ буде неможливо. Сучасні пристрої заряджаються через USB-роз’єм. Тому перевагу краще надати пристрої з USB-С.

2. Підтримка Thunderbolt

Переваги – окрім високошвидкісної передачі, Thunderbolt дає можливість через роз’єм USB-С підключати кілька додаткових 4К-дисплеїв, а також зовнішні відеокарти.

3. Накопичувач

Сучасні дорогі моделі ноутбуків обладнані твердотілими накопичувачами SSD. Відрізняються високошвидкісною передачею інформації. Запуск ОС відбувається майже миттєво. Усі операції здійснюються у кілька разів швидше за жорсткі диски. У середньоцінових та бюджетних варіантах частіше використовуються жорсткі диски. Тому якщо дозволяють фінанси, краще брати ноутбук із накопичувачем SSD.

4. Оперативна пам’ять (ОЗП)

Таке правило щодо оперативної пам’яті як «більше – краще», тут працює практично безвідмовно. Щоправда, важливим є і тип ОЗУ. Сьогодні ринок пропонує ноутбуки з ОЗУ – DDR3 та з підвищеною пам’яттю та меншим енергоспоживанням DDR4.

5. Тип графіки

У ноутбуках можуть використовуватися інтегровані відеокарти та дискретні. Для інтегрованих карток використовується графічний процесор з ядром, що не має власної пам’яті. Дискретна карта має власну пам’ять і високу продуктивність. Відмінно підходить для ігор, відеомонтажу, редагування фото та інших ресурсомістких завдань.

6. Система охолодження

В даний час ноутбуки комплектуються високоефективними процесорами і більшість виробників замість активного віддають перевагу пасивному охолодженню. Тому часто, через високі навантаження, вона не встигає відводити тепло і процесор починає давати збої, падає його продуктивність.

При примусовому охолодженні вентилятор при навантаженні просто збільшує оберти, процесор охолоджується та його робота залишається без змін. Тому, якщо ноутбук призначений для вирішення складних завдань, варто звернути на це увагу.

7. Яскравість дисплея

Від цієї характеристики іноді залежить зручність використання пристрою. Якщо часто доводиться працювати з ноутбуком за межами офісу та будинку, наприклад, у кафе, на вулиці або у транспорті (машині, поїзді тощо), слід підбирати дисплей яскравістю не менше 300 кд/м2.

8. Розташування веб-камери

Іноді зустрічаються ноутбуки, у яких веб-камера може знаходитися в найнесподіванішому місці, навіть у клавіатурі. Це не ідеальне розташування. Варто обов’язково звернути на це увагу.

9. Підтримка Precision Touch Pad

Підручні жести багатозадачності ОС Windows 10 добре працюють на ноутбуках, що підтримують драйвери Precision Touch Pad. На пристрої з драйверами Synaptics ці жести використовувати неможливо.

10. Підсвічування клавіатури

Якщо користувач не володіє методом «сліпого» друку, і часто використовує ноутбук увечері або в приміщенні, що погано освітлюється, варто звернути увагу на пристрій з підсвічуванням клавіатури.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Apple почала продаж відремонтованих AirPods Pro 2 з USB-C, проте їх покупка може бути ризикованою

    Apple почала продаж сертифікованих відновлених AirPods Pro 2 з USB-C у своєму магазині, але це…

    22.09.2024

    Що робити, якщо батарея телефону здулася: покрокова інструкція

    Мобільний акумулятор може деформуватися з різних причин, таких як неправильне використання, виробничий дефект, удари або…

    21.09.2024

    5 причин перейти з iPhone 11 на новий iPhone 16

    Цього тижня Apple презентувала нову лінійку iPhone 16 з більшими акумуляторами, новою кнопкою для камери…

    21.09.2024

    Samsung ненароком розкрила дату випуску Galaxy S24 FE та Galaxy Tab S10

    Жоден інсайдер не надає більше інформації про майбутні новинки Samsung, ніж сама компанія. Сьогодні підрозділ…

    21.09.2024

    Топ-5 альтернатив iPhone 16 у 2024 році

    9 вересня 2024 року Apple провела презентацію, на якій анонсувала нове покоління смартфонів — iPhone…

    21.09.2024

    Протести в магазинах Apple зіпсували запуск iPhone 16

    У кількох містах США та інших країнах протестувальники скористалися запуском iPhone 16 для привернення уваги…

    21.09.2024