Чому варто купити комп’ютер зараз, а не чекати на здешевлення відеокарт

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Користувач порталу Overclockers під ніком Zero перерахував причини, через які новий ігровий комп’ютер потрібно купувати саме зараз.

Саме зараз, на думку Zero, досить добрий час для того, щоб оновити свій комп’ютер. Це доводять три факти.

  1. Відеокарти найближчим часом не стануть сильно дешевшими, тоді як інші запчастини можуть подорожчати. Графічні прискорювачі вже не повернуться до колишньої вартості, оскільки:
  • якщо навіть Ethereum перейде на Proof of Stake, все одно залишаться альткойни, які вигідно майнути на відеокартах;
  • недолік відеокарт виник би в будь-якому випадку, тому що люди зараз (в пандемію) частіше сидять вдома та грають, також проблеми бувають з виробництвом пристроїв та логістикою;
  • спостерігається загалом дефіцит чіпів на ринку;
  • для NVIDIA та AMD вигідніше продати 100 відеокарт по 1000 доларів, ніж навпаки;
  • рітейлери завжди із задоволенням підвищують ціни на продукцію.

А решта «заліза» може подорожчати через брак чіпів, напівпровідникових компонентів; через те, що можуть з’явитися нові криптовалюти, які вимагатимуть потужних процесорів, великого обсягу оперативної пам’яті тощо.

  1. На ринку є хороші процесори, а DDR5-пам’ять поки що на початковому етапі розвитку. Нещодавно вийшли процесори Intel Alder Lake, і вони особливо добре себе показують в іграх. З цієї причини значно злетіли ціни на AMD Ryzen покоління Zen 3. Якщо ж говорити про оперативну пам’ять DDR5, то поки що вона показує себе досить слабо, проте те саме було і з DDR4 на самому початку. Фахівці відзначають, що переваги над DDR4 від DDR5 очікується лише через два-три роки.
  1. Курс гривні сприяє купівлі комп’ютера . Нині ціни на нафту та газ залишаються вкрай високими, але все це лише на якийсь час. Пізніше високорозвинені країни відмовлятимуться від викопного палива і переходитимуть на відновлювані джерела енергії. 

Також автор оцінив, у якому стані зараз знаходиться в Україні ринок комплектуючих. Процесори стоять зараз цілком прийнятно, причому серед них є гідні моделі: Alder Lake, Zen 3, а також Intel на сокеті LGA 1200 або Zen 2 від AMD. Материнські плати для AMD цілком прийнятні за ціною, Intel все складніше, але теж придбати можна. Виняток тут становлять моделі на новому чіпсеті Z690. Систему охолодження покупець може вибрати на будь-який смак: нестачі в них немає. А ось ціни на відеокарти завищені у кілька разів. Користувач радить для ігор взяти прискорювач рівня хоча б RTX 3060 Ti, при цьому від GTX 1660 Super, GTX 1660 Ti, RTX 2060 зараз краще відмовитись. Щодо оперативної пам’ятіНа вибір є хороші модулі DDR4 на Micron E-Die: наприклад, Crucial Ballistix. Є сенс купити два модулі по 16 ГБ і розігнати до 3600 МГц з таймінгами 16-18-18 або – для початку – по 8 ГБ. SSD і HDD знову стоять у межах норми, тому на даний момент найкраще брати один-два SSD на 1 ТБ (наприклад, Samsung 970 Evo Plus) та один-два HDD на 6 ТБ (WD Purple). Також зараз з легкістю можна придбати дешевий і високоякісний блок живлення : наприклад, Chieftec, Zalman, be Quiet, Cooler Master. Те саме можна сказати про корпус : можна взяти, наприклад, Zalman Z3 Plus.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.