Статті

7 порад, як продовжити життя навушників

Share
Час читання: 3 хв.

Навушники cтаріють не так швидко, як інша техніка. Варто один раз купити якісні навушники і вони будуть видавати відмінний звук довгі роки. Застаріти можуть використовувані технології або дизайн, але не якісне звучання. Якщо ви купили їх навіть років 10 тому, вони і сьогодні будуть актуальні. Проте зламатися або втратити зовнішній вигляд вони можуть набагато раніше. Тому, як і за будь-якою технікою, за навушниками потрібно правильно доглядати.

Скручуйте провід акуратно

Сучасні навушники часто мають шнур, який можна відокремити, що робить його заміну досить простою. Але якщо кабель не відокремлюється, то з ним потрібно поводитись акуратніше. Головний ворог проводів – сплутування. Таке часто відбувається, якщо просто кинути навушники в сумку або кишеню.

Найпростіший спосіб підтримувати кабель в порядку – придбати спеціальний затискач або утримувач. При цьому не можна натягувати дріт занадто сильно.

Зміцніть штекер

У деяких випадках не помішає зміцнити штекер на дроті. Цю частину проводу найчастіше смикають, вставляючи і виймаючи з роз’єму. У повнорозмірних навушників місця з’єднання, як правило, захищені краще, але на звичайних вкладках такого захисту немає. В такому випадку найпростіше скористатися термоусадкою або спеціальною насадкою.

Зберігайте навушники на підставці або в захисному чохлі

До багатьох повнорозмірних моделей в комплекті кладуть спеціальний мішечок або кейс для зберігання. Якщо ви носите навушники з собою або користуєтеся ними рідко, то нехтувати таким захистом не варто. Кейси і мішечки можна також купити і окремо. Якщо ж навушники використовуються щодня вдома, то кожен раз складати їх буде, звичайно, незручно. В інших же випадках чохол захистить навушники від пилу, механічних пошкоджень і навіть ударів.

Домашні навушники доцільно зберігати на підставці: вони не будуть губитися на столі, менше шансів, що ви їх загубите. Та й перебуваючи в підвішеному становищі, чашки будуть менше тертися об поверхню столу (хоча це швидше актуально для якихось преміум матеріалів обробки).

Періодично очищайте навушники

Для очищення корпусу навушників вистачить і простої вологої тканини, в складних випадках змоченої в мильному розчині. Волога при цьому не повинна потрапити всередину конструкції. Якщо є сумніви, то краще уточнити у виробника, так як можуть бути нюанси. Наприклад, Apple рекомендує ізопропиловий спирт для очищення поверхні навушників EarPods і AirPods. Для очищення сіточки від сірки BOSE рекомендує використовувати перекис водню. Варто відзначити, що шкіряні вставки протирати перекисом водню або спиртом не варто.

Навушники з вологозахистом в теорії можна промивати під краном. Виробник може прямо про це говорити на сторінці продукту. Але важливо не перестаратися. Обполоснути – не означає повністю занурювати в воду. Знімні силіконові вкладиші можна сміливо мити в мильному розчині, а потім добре просушити їх.

Сіточку динаміка вставних навушників можна акуратно чистити за допомогою зубочистки або ватної палички. Якщо сіточка знімна, то її можна акуратно підчепити шпилькою і витягнути.

Замініть потріскані амбушюри

В обробці більшості повнорозмірних навушників використовується штучна шкіра. На жаль, цей матеріал може досить швидко прийти в непридатність – потріскатися, розкришитися або порватися. Іноді це призводить тільки до втрати презентабельного вигляду, а іноді і зовсім заважає користуватися навушниками.

У такому випадку варто пошукати запасні частини – амбушюри чи інші деталі. В першу чергу варто звернутися до виробника, тим більше якщо гарантія ще діє. Також можна пошукати готові комплекти на ринках і в інтернет-магазинах.

Використовуйте кондиціонер для шкіри

Якщо ж справа ще не дійшла до повної заміни амбушур, варто використовувати засоби для догляду за штучною шкірою (кондиціонер). Має підійти будь-який, але краще спочатку спробувати на невеликій ділянці. Занадто часто наносити засіб не потрібно. Досить 1-2 рази на рік.

Деякі бренди навіть випускають фірмові засоби для догляду. В цьому випадку побоювань ніяких, так як виробник відповідає за безпеку. Але в інших випадках потрібно підбирати засіб для догляду уважно. Пам’ятайте, що амбушюри після обробки будуть стикатися і з вашою шкірою. Крім того, не всі бренди рекомендують використовувати будь-які засоби для очищення. Так, Sennheiser забороняє використовувати поліролі для шкіри. Втім, це стосується будь-яких їдких і абразивних матеріалів.

Бережіть акумулятор

Головний мінус бездротових навушників – акумулятор. Він, як і всі витратні матеріали, з часом втрачає свої властивості. Рекомендації щодо продовження терміну служби такі ж, як і для смартфона. Мабуть, головна порада – не тримайте їх у розрядженому стані тривалий час. Навіть якщо користуєтеся нечасто, періодично перевіряйте рівень батареї.

Проте акумулятор в бездротових навушниках, рано чи пізно все одно відслужить своє і потрібно бути до цього готовим. Потім буде тільки три шляхи: купити нові навушники, замінити акумулятор або користуватися тільки провідним з’єднанням (якщо така можливість є).

Варто зазначити, що не всі моделі навушників розбірні. Якщо акумулятор помре, то віднести виріб в сервіс або відремонтувати самостійно не вийде. Також в деяких випадках заміна акумулятора може бути економічно недоцільна.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Чому телефон з часом починає працювати повільніше і як це виправити

    З часом будь-який смартфон починає працювати повільніше: довго відкриваються програми, завантажуються фото, а також сповільнюється…

    20.09.2024

    Apple готує вражаючий iPhone 17 Air, який здивує всіх

    Apple готує до випуску повністю оновлену лінійку iPhone, яка зацікавить як давніх фанатів, так і…

    20.09.2024

    Названо пристрої Samsung Galaxy які вже отримали оновлення One UI 6.1.1

    Слідом за нещодавнім релізом досить великого оновлення One UI 6.1.1 для флагманської серії Galaxy S23…

    20.09.2024

    Apple взялася за старе: iOS знову уповільнює iPhone

    Днями відбувся довгоочікуваний реліз iOS 18, але напевно більшість користувачів навіть не припускали, що Apple…

    20.09.2024

    PlayStation 6 вийде у двох різних версіях, одна з яких буде більш доступною

    Як повідомляється, Sony розробляє дві різні SoC (System on Chips) для майбутньої PlayStation 6, що…

    20.09.2024

    Наступний складний телефон Samsung може мати нову назву

    У липні Samsung представила Galaxy Z Fold 6, але ще до цього з’явилися чутки про…

    20.09.2024