7 порад, як продовжити життя навушників

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Навушники cтаріють не так швидко, як інша техніка. Варто один раз купити якісні навушники і вони будуть видавати відмінний звук довгі роки. Застаріти можуть використовувані технології або дизайн, але не якісне звучання. Якщо ви купили їх навіть років 10 тому, вони і сьогодні будуть актуальні. Проте зламатися або втратити зовнішній вигляд вони можуть набагато раніше. Тому, як і за будь-якою технікою, за навушниками потрібно правильно доглядати.

Скручуйте провід акуратно

Сучасні навушники часто мають шнур, який можна відокремити, що робить його заміну досить простою. Але якщо кабель не відокремлюється, то з ним потрібно поводитись акуратніше. Головний ворог проводів – сплутування. Таке часто відбувається, якщо просто кинути навушники в сумку або кишеню.

Найпростіший спосіб підтримувати кабель в порядку – придбати спеціальний затискач або утримувач. При цьому не можна натягувати дріт занадто сильно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зміцніть штекер

У деяких випадках не помішає зміцнити штекер на дроті. Цю частину проводу найчастіше смикають, вставляючи і виймаючи з роз’єму. У повнорозмірних навушників місця з’єднання, як правило, захищені краще, але на звичайних вкладках такого захисту немає. В такому випадку найпростіше скористатися термоусадкою або спеціальною насадкою.

Зберігайте навушники на підставці або в захисному чохлі

До багатьох повнорозмірних моделей в комплекті кладуть спеціальний мішечок або кейс для зберігання. Якщо ви носите навушники з собою або користуєтеся ними рідко, то нехтувати таким захистом не варто. Кейси і мішечки можна також купити і окремо. Якщо ж навушники використовуються щодня вдома, то кожен раз складати їх буде, звичайно, незручно. В інших же випадках чохол захистить навушники від пилу, механічних пошкоджень і навіть ударів.

Домашні навушники доцільно зберігати на підставці: вони не будуть губитися на столі, менше шансів, що ви їх загубите. Та й перебуваючи в підвішеному становищі, чашки будуть менше тертися об поверхню столу (хоча це швидше актуально для якихось преміум матеріалів обробки).

Періодично очищайте навушники

Для очищення корпусу навушників вистачить і простої вологої тканини, в складних випадках змоченої в мильному розчині. Волога при цьому не повинна потрапити всередину конструкції. Якщо є сумніви, то краще уточнити у виробника, так як можуть бути нюанси. Наприклад, Apple рекомендує ізопропиловий спирт для очищення поверхні навушників EarPods і AirPods. Для очищення сіточки від сірки BOSE рекомендує використовувати перекис водню. Варто відзначити, що шкіряні вставки протирати перекисом водню або спиртом не варто.

Навушники з вологозахистом в теорії можна промивати під краном. Виробник може прямо про це говорити на сторінці продукту. Але важливо не перестаратися. Обполоснути – не означає повністю занурювати в воду. Знімні силіконові вкладиші можна сміливо мити в мильному розчині, а потім добре просушити їх.

Сіточку динаміка вставних навушників можна акуратно чистити за допомогою зубочистки або ватної палички. Якщо сіточка знімна, то її можна акуратно підчепити шпилькою і витягнути.

Замініть потріскані амбушюри

В обробці більшості повнорозмірних навушників використовується штучна шкіра. На жаль, цей матеріал може досить швидко прийти в непридатність – потріскатися, розкришитися або порватися. Іноді це призводить тільки до втрати презентабельного вигляду, а іноді і зовсім заважає користуватися навушниками.

У такому випадку варто пошукати запасні частини – амбушюри чи інші деталі. В першу чергу варто звернутися до виробника, тим більше якщо гарантія ще діє. Також можна пошукати готові комплекти на ринках і в інтернет-магазинах.

Використовуйте кондиціонер для шкіри

Якщо ж справа ще не дійшла до повної заміни амбушур, варто використовувати засоби для догляду за штучною шкірою (кондиціонер). Має підійти будь-який, але краще спочатку спробувати на невеликій ділянці. Занадто часто наносити засіб не потрібно. Досить 1-2 рази на рік.

Деякі бренди навіть випускають фірмові засоби для догляду. В цьому випадку побоювань ніяких, так як виробник відповідає за безпеку. Але в інших випадках потрібно підбирати засіб для догляду уважно. Пам’ятайте, що амбушюри після обробки будуть стикатися і з вашою шкірою. Крім того, не всі бренди рекомендують використовувати будь-які засоби для очищення. Так, Sennheiser забороняє використовувати поліролі для шкіри. Втім, це стосується будь-яких їдких і абразивних матеріалів.

Бережіть акумулятор

Головний мінус бездротових навушників – акумулятор. Він, як і всі витратні матеріали, з часом втрачає свої властивості. Рекомендації щодо продовження терміну служби такі ж, як і для смартфона. Мабуть, головна порада – не тримайте їх у розрядженому стані тривалий час. Навіть якщо користуєтеся нечасто, періодично перевіряйте рівень батареї.

Проте акумулятор в бездротових навушниках, рано чи пізно все одно відслужить своє і потрібно бути до цього готовим. Потім буде тільки три шляхи: купити нові навушники, замінити акумулятор або користуватися тільки провідним з’єднанням (якщо така можливість є).

Варто зазначити, що не всі моделі навушників розбірні. Якщо акумулятор помре, то віднести виріб в сервіс або відремонтувати самостійно не вийде. Також в деяких випадках заміна акумулятора може бути економічно недоцільна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.