Статті

Сімпл-Дімпл і поп-іт: популярні іграшки минулих років

Share

Завдяки TikTok все більшої популярності набирають нові антистрес-іграшки поп-іт і Сімпл-Дімпл (від англійського pop it – «лопни це» і simple dimple – «проста ямка»). Як і спіннер в 2017 році, за задумом Pop-It і Simple-Dimple допомагають в розвитку дрібної моторики рук, концентрації, дозволяють заспокоїтися і перемкнути увагу на просте витискування бульбашок. Нові іграшки швидко стали трендом, і завоювали популярність у підлітків і дітей. На хвилі ажіотажу навколо поп-іта і його побратима сіпмл-Дімпл згадуємо хайпові іграшки 90-х і початку 2000-х.

Тамагочі

Ця японська іграшка свого часу підкорила весь світ і стала безумовним хітом продажів – володіти віртуальним вихованцем мріяли всі діти. Суть гри була проста – треба доглядати за своїм «підопічним», гратись з ним і лікувати, якщо він захворів.

Незважаючи на те, що пік популярності тамагочі припав на кінець 90-х, іграшка досі користується популярністю: в 2021 році анонсована нова версія Tamagotchi, яка отримала вбудовану камеру для Селфі з віртуальним вихованцем.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тетріс

Воістину культова гра покоління мілленіалів. Як правило, під «тетрісом» мали на увазі портативну ігрову консоль «Brick Game» (яка містила не тільки гру «Тетріс», а й безліч інших – наприклад «Змійка», «Танчики», «Гонки»).

Що стосується самої гри, то її розробив радянський програміст в 1985 році. Суть гри полягає в тому, що користувач керує падаючими зверху фігурами і повинен їх розташувати так, щоб між ними не залишилося проміжків.

Фербі

Цей милий прибулець справжній фурор, коли з’явився на американських прилавках в 1998 році. Інтерактивний домашній вихованець здатний був вивчити слова і фрази, повторюючи за своїм господарем.

Наступний щабель еволюції тамагочі- іграшка Furby. Вона не тільки просила поїсти або вимагала лікування, але і сміялася коли її лоскотали, рухалась, реагувала на світло і темряву. Це був прорив в області створення емоційних роботів-іграшок, а в 2005 році Фербі пережили переродження і на світ з’явився більш вдосконалений домашній монстр – тепер у кожного вихованця складається свій індивідуальний і неповторний характер.

Пружина Slinky (веселка)

Цікава пружинка всіх кольорів веселки була винайдена ще під час Другої світової війни – оригінальна іграшка була однотонною і зроблена з заліза, в країнах СНД популярністю користувалися пластикові строкаті пружинки китайських виробників. Слінки можна було «перекочувати» з руки в руку і її плавні рухи заспокоювали нерви, але набагато веселіше було спускати її зі сходів.

Справжня пружинка Слінки до цих пір виготовляється тільки в США і буває виключно круглої форми. Цікавий факт з історії – оригінальні slinky брали участь в космічному польоті NASA, а саме їх використовували в дослідах по вивченню нульової гравітації в космосі.

Фішки

Діти 90-х пам’ятають, як грали в фішки (їх ще називали сотки або Кепс) на перервах в школі. Пік популярності цієї азартної гри припав на кінець 90-х і початок «нульових», коли всі школярі на пострадянському просторі мріяли зібрати найбільш багату колекцію фішок.

Історія появи гри в Кепс йде корінням в глибоке минуле: можливим першоджерелом є японська гра Менко, що з’явилася в XVII столітті. Потім гра відродилася в 1920х роках на Гаваях – вчителі молодших класів використовували кришечки від пляшок молока (від англійського caps – кришки) для навчання учнів математики.

Правила гри в фішки розрізнялися не те що по містах, а навіть по районам міста або по школам, дворах. Існувало дві поширені версії гри: з битою і без біти. Перший варіант – кілька учасників скидаються по певній кількості фішок в загальну стопку і гравець, якому за жеребом випало право першого ходу розбивав стопку за допомогою «біти». Фішки перекинулися лицьовою стороною вважалися «вибитими» і гравець забирав їх собі. Другий варіант гри був найбільш поширений в країнах СНД – кожен гравець виставляв по фішці, в перший хід треба взятися за ребро фішки і кинути її лицьовою стороною вниз, якщо вона переверталася в наступний хід треба було брати дві сотки і постаратися кинути їх так, щоб перекинулися обидві.

Йо-йо

Як і бумеранг, йо-йо викликав захват у дітей своїм незбагненним поверненням в руки – хоч весь секрет криється лише в інерційній силі. Два однакових диска скріплених посередині віссю, між якими накручена мотузка, працюють за принципом маятника Максвелла і гіроскопа. Йо-йо найдавніша іграшка: її історія починається в 400-500 роках до нашої ери в Стародавній Греції, є згадки про використання йо-йо в якості зброї на Філіппінах.

При кидку йо-йо розмотавши мотузку до кінця за інерцією починає своє повернення в руку гравця. Оскільки іграшка швидко обертається, це дає гравцеві можливість використовувати ряд трюків. Йо-йо відноситься до категорії skill toy, що означає необхідність мати навички управління іграшкою. Можна звичайно і просто розкрутити диск і повернути його в початкове положення, але професійні гравці творять з йо-йо справжні чудеса.

Лизун

До Лизуна можна ставитися по-різному: для когось це іграшка-антистрес, для інших – як раз таки джерело стресу через його консистенцію, яка викликає аналогію зі слизом (до речі не дарма, з англійської slime – слиз), але факт популярності слайма незаперечний.

Іграшка з’явилася в 1976 році і продавалася в баночці, оскільки на свіжому повітрі швидко втрачала свої властивості. У 90-х роках в Україні слайми отримали назву «лизун» через свій колір і тягучість після фільму «Мисливці за привидами», де одним з персонажів був зелений полтергейст на ім’я Лизун. Другий пік популярності слайма припав на 2019 рік – стало модним виготовляти домашні Лизуни на основі клею ПВА або купувати абсолютно фантастичні варіанти іграшки: з блискітками і прикрасами, хрусткі або зі штучним снігом.

Водяні кільця

Водна гра з кільцями є різновидом гри в пінбол – гравець маніпулюючи кільцями на ігровому полі повинен був нанизувати їх на кілочки.

Гра розвиває терпіння, концентрацію, а також спритність. Незважаючи на прості правила гри, здобути абсолютну перемогу вкрай складно, тому гравцям потрібно продумати стратегію для того, щоб досягти мети.

Чи було у вас щось з цих іграшок? Або у вас були інші «вірусні» іграшки?

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Huawei Pura 70, Pura 70 Pro та Pura 70 Ultra виходять у Європі: названо ціни

    Компанія Huawei презентувала свої смартфони серії Pura 70 на міжнародних ринках. У серію входять Pura…

    03.05.2024

    Тім Кук анонсував власний штучний інтелект Apple, який затьмарить решту нейромереж

    Під час сьогоднішнього звіту про доходи та збитки за другий фінансовий квартал 2024 року генеральний…

    03.05.2024

    Фахівці назвали причину частих поломок смартфонів: ніколи так не робіть

    Коли говорять про безепеку гаджетів, часто рекомендують правильно заряджати батарею, тримати подалі від води та…

    03.05.2024

    Apple відзвітувала за 2 квартал 2024 року, а Тім Кук розповів про роботу над ШІ

    Сьогодні вночі компанія Apple оголосила фінансові результати за другий фінансовий квартал 2024 року, який відповідає першому цьогорічному…

    03.05.2024

    7 налаштувань конфіденційності Telegram, які варто увімкнути негайно

    Поки невідомо, як довго ми ще можемо користуватися месенджером Telegram, у зв’язку з останніми подіями,…

    03.05.2024

    Функції штучного інтелекту в iOS 18 повинні принести нові можливості роботи в інтернеті

    Очікування щодо майбутньої операційної системи iPhone цього року надзвичайно високі. Після того, як Google і…

    03.05.2024