Статті

Названа причина, чому заряджати телефон вночі погана ідея

Share

Як збільшити заряд акумулятора смартфона? Можливо, ви думаєте, що заряджати його в режимі сну, щоб регулярно вдарити на 100 відсотків, вигідно, але це насправді шкодить акумулятору та скорочує термін його служби.

Ось правда про підтримку батареї смартфона – і чому вам не слід заряджати її за одну ніч.

Як визначається тривалість життя акумулятора?

Ви хочете, щоб ваша техніка була якомога довшою; гарантії недійсні, якщо ви возитиметесь із пристроєм. Максимально використовувати батарею стає все важливішим, оскільки більшості людей незручно змінювати батарею за замовчуванням.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Акумуляторні батареї з часом повільно втрачають ємність (навіть якщо ви ними не користуєтесь). Ви помітите зменшення ємності вже після першого року регулярного використання. Багатьом пройти цілий день на одному заряді неможливо після дворічного періоду.

Виробники визначають тривалість життя смартфонів за допомогою “циклів зарядки акумулятора”. Цикл зарядки визначається як зарядка акумулятора від 0 до 100 відсотків, а потім розрядка до 0 відсотків. Кількість передбачуваних циклів зарядки покаже вам, скільки повних циклів може витримати акумулятор, перш ніж він помітно почне втрачати ємність.

Літій-іонні (Li-Ion) батареї використовуються у більшості акумуляторних технологій. Ви можете знайти якусь форму літій-іонних акумуляторів у смартфонах, ноутбуках, Tesla і навіть бензопилах.

Найпопулярнішим літій-іонним акумулятором є 18650. Він може витримати від 300 до 500 циклів повного заряджання, перш ніж зменшити його ємність приблизно до 75 відсотків . Саме тоді починають розвиватися основні вади.

Чому літій-іонний деградує?

Смартфони та планшети використовують різновид літій-іонного акумулятора, який називається літій-іонний полімер (Li-Poly). Ця версія безпечніша, менша і швидше заряджається. В іншому випадку до Li-Poly застосовуються ті ж правила терміну служби, що і до будь-якої Li-Ion батареї.

Ваш акумулятор найшвидше руйнується, коли ви регулярно заряджаєте його за 80 відсотків і дозволяєте йому опускатися нижче 20 відсотків. Ваш пристрій працює найкраще із зарядом 50 відсотків.

Уникайте крайнощів, щоб продовжити термін служби акумулятора. Часткові заряди та розряди, що складають 100 відсотків, враховуються як один повний цикл. Частково зарядивши та розрядивши від 20 до 80 відсотків, ви можете отримати 1000 повних циклів і більше, перш ніж відчутно зменшитися ємність. Це майже три роки щоденного використання.

Чому так трапляється? Це пов’язано з тим, як насправді працює ваш акумулятор. Ці батареї виготовлені з шару оксиду кобальту літію та шару графіту. Іони літію рухаються від графіту до оксиду кобальту літію, щоб виділити енергію. Заряджаючи акумулятор, переміщує ці іони назад до графітового шару.

Ось чому екстремальне заряджання та розряджання пошкоджує акумулятор.

Як доглядати за батареєю смартфона

Отже, як ви доглядаєте за акумулятором свого пристрою? Можливо, ви вже зібрали деякі шкідливі звички під час заряджання телефону, наприклад, заряджаєте вночі. На щастя, для виправлення цих практик не потрібно багато часу та зусиль.

Чому б вам не зарядити телефон за одну ніч?

Вимикайте телефон, коли лягаєте спати, і заряджайте його після пробудження. Це може бути під час ранкової рутини, коли ви перебуваєте на роботі або переглядаєте телевізор ввечері.

Щоб зарядити пристрій, може знадобитися година, але залишити його підключеним до мережі, коли ви спите, означає, що він підключений до зарядного пристрою набагато довше.

Ні, акумулятор телефону не може перезарядитися. Виробники застосовують запобіжні заходи, щоб запобігти цьому. Однак, коли ви заряджаєтеся до 100 відсотків, це додає “струменевий заряд”, тобто достатньо додаткової енергії, щоб компенсувати те, що ваш пристрій використовує за замовчуванням. Зарядившись на 100 відсотків і залишаючи його підключеним до мережі, ви надмірно витрачаєте акумулятор, змушуючи його витрачати енергію, коли це не потрібно.

Це крім того, що якщо ви залишите його підключеним до мережі на ніч, ви, звичайно, перевищите рекомендований заряд на 80 відсотків.

Тривала зарядка також може призвести до підвищення температури, що, природно, погіршує стан вашого акумулятора. Це також може бути небезпечним у крайніх випадках, особливо якщо ви тримаєте телефон під подушкою.

Не залишайте пристрій під подушкою взагалі. Відсутність потоку повітря не лише означає потенційне пошкодження акумулятора, але й збільшує ризик пожежі.

Потрібно уникати піддавання телефону будь-яким крайнощам. Температури нижче 32 за Фаренгейтом (0 за Цельсієм) та вище за 158 за Фаренгейтом (70 за Цельсієм) швидше погіршують ваш Li-Ion акумулятор. Не засмагайте, коли телефон нагрівається біля вас, і не залишайте його в машині ні в спекотний, ні в холодний день.

Чи можете ви використовувати програми, поки телефон заряджається?

Не слід використовувати пристрій для активних занять під час заряджання. Реально, багато людей це роблять. Тим не менше, регулярні дії можуть завдати непоправної шкоди.

Це можна порівняти з розгоном процесора ПК. Розгляньте ефект від того, що одночасно працює занадто багато додатків: він буде нагріватися і працюватиме неправильно. Це також додасть “струмка заряду”.

Можливо, спокусливо переглянути відео на YouTube або перейти на новий рівень улюбленої гри, поки вона підключена до мережі, але це не варте негативного впливу на ваш акумулятор.

Це, звичайно, залежить від того, як довго ви збираєтеся користуватися своїм смартфоном.  Регулярне використання додатків під час зарядки помітно сповільнить роботу вашого телефону вже на другий рік.

Якщо ви хочете зберегти телефон надовго, не використовуйте програми, поки він заряджається.

Тим не менше, перевірка ваших повідомлень або електронних листів повинна бути нормальною. Тільки не робіть нічого, що забирає багато енергії.

Чи перестане ваш телефон заряджатись на 80 відсотків?

Компанії рідко дозволяють вам повністю використовувати повну ємність своїх батарей. Було б глупо серйозно виснажувати іони літію в акумуляторі. Тим не менше, ваш дисплей все одно буде показувати 100 відсотків, коли він досягне повної потужності, яку йому дозволено.

Існує один надійний спосіб не заряджати пристрій вище рекомендованих 80 відсотків: пильно стежити за ним.

Це не ідеально, правда? Тим не менш, ви можете використовувати деяке програмне забезпечення, щоб допомогти змінити звички заряджання.

Що стосується Android, Accubattery показує поради щодо покращення заряду акумулятора  та дозволяє встановлювати сигнали відсоткового вмісту.

Існує менше варіантів для iOS, але ви можете використовувати FruitJuice, щоб принаймні продовжити життя свого Mac.

Деякі ноутбуки мають налаштування BIOS, що дозволяють налаштувати максимальний відсоток заряду акумулятора. Наприклад, Lenovo полегшує це для Windows за допомогою програмного забезпечення Lenovo Energy Management. Встановіть це та виберіть  Оптимізувати для  тривалості роботи акумулятора, щоб акумулятор вашого ноутбука перестав заряджатися на 80 відсотків.

Як зменшити розряд акумулятора на вашому пристрої

Окрім спостереження за температурою та відсотком заряду вашого пристрою, ви можете продовжити час автономної роботи, зменшивши частоту заряджання. Менше зарядів означає меншу кількість циклів, що призводить до збільшення терміну служби вашого пристрою.

Зменшення активності екрану та зменшення налаштувань яскравості матиме найбільший вплив.

Крім того, більшість смартфонів та деяких ноутбуків мають опцію економії заряду акумулятора. Вони рідко негативно впливають на ваш досвід роботи з пристроєм. Сюди входить екранний час на iOS , який може дати вам графік простою та обмеження додатків для заохочення кращих звичок.

На відміну від чуток, підключення до Bluetooth та Wi-Fi не витрачає багато енергії акумулятора.

Однак вимкнення GPS та мобільних даних може помітно зменшити витрату на більшості пристроїв.

Як зберігати батареї смартфона

Якщо ви не збираєтеся користуватися своїм пристроєм протягом тривалого часу, вам все одно доведеться стежити за зарядками акумуляторів.

Це означає не піддавати їх крайнім заходам. Зберігайте в прохолодному місці: акумулятори можуть впоратися з дещо холоднішими середовищами краще, ніж у більш жарких умовах. Якщо це неможливо, тримайте їх при кімнатній кімнатній температурі.

Не заряджайте його до 100 відсотків перед тим, як зберігати свій смартфон. Пам’ятайте, що 50 відсотків – це оптимум, але розряджати їх де-небудь між 40 і 60 відсотками буде добре.

Тиск постійного оновлення наших пристроїв має реальний вплив на навколишнє середовище. Отримуючи більше часу від своїх технологій, ви також допомагаєте врятувати планету.

Як продовжити термін служби акумулятора

Отже, як можна продовжити термін служби акумулятора смартфона? Ось кілька простих порад.

  1. Використовуйте часткові заряди, щоб заряджати акумулятор від 20 до 80 відсотків.
  2. Скоротіть час, протягом якого ваш акумулятор тримається на 100 відсотків, не заряджаючи телефон вночі. Саме тоді акумулятор найшвидше псується.
  3. Підтримуйте пристрій при кімнатній температурі, уникаючи екстремальних температур.
  4. Зменште розряд акумулятора вашого пристрою, вимкнувши непотрібні послуги. Використовуйте заощаджувачі батареї, щоб ще довше використовувати кожну зарядку.

Короткостроково ви можете не помітити великої різниці. Але ви будете щасливі, коли ваш телефон через рік все одно виживе на одному заряді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    У пошуковий рядок Google Chrome додали штучний інтелект

    Компанія Google додала в пошуковий рядок свого браузера Chrome можливості нейромереж. Як розповіли розробники у…

    30.04.2024

    На Kickstarter набирає популярності складний електричний лонгборд

    Італійська компанія Linky Innovation представила оновлений складний електричний лонгборд Kickstarter. Оригінальний Linky був анонсований ще…

    30.04.2024

    Власники Android не можуть надіслати відео WhatsApp

    Користувачі Android-смартфонів зіткнулися з неприємною проблемою – не вдається відправити відео до WhatsApp. При спробі…

    30.04.2024

    Чутки: середньобюджетний Huawei nova 13 Pro отримає флагманський процесор

    Huawei готується до випуску смартфонів середнього класу nova 13 Pro та 13 Ultra, і в…

    30.04.2024

    Українцям розповіли про ризики використання громадського Wi-Fi

    Провідний експерт нашого сайту Митник Михайло попередив про ризики, пов'язані з використанням незахищених громадських точок…

    30.04.2024

    Epic Games анонсувала повернення Fortnite на iOS та iPadOS

    Євросоюз повідомив про те, що скоро на iPadOS теж будуть доступні сторонні магазини програм, як…

    30.04.2024