Експерт назвав плюси і мінуси OLED і РК дисплеїв смартфонів

Ґрунтовний підхід до вибору гаджета вбереже вас від помилок

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При виборі смартфона варто звернути увагу в першу чергу на такі види дисплеїв як OLED і AMOLED – вони відповідають більшості необхідних користувачами від екранів гаджетів характеристик.

«Існує чотири типи дисплеїв, два з яких, по суті, є різновидами одного. Так що, грубо, всі існуючі на даний момент види дисплеїв можна розділити на TFT, IPS і OLED c AMOLED », – сказав експерт.

Техноблогер докладно розповів про кожного з них.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

TFT

TFT – це перший тип дисплеїв, який з’явився в 90-і роки минулого століття. Це найдешевший тип дисплея, який встановлюється на самі бюджетні моделі смартфонів.

«Основна проблема даного типу – погане перенесення кольорів: картинка виглядає досить блякло, неправильно відображаються кольори і при повороті екрану з’являються чорні засвітки – через це у таких екранів дуже маленький кут огляду», – пояснив Миколаїв.

Крім мінусів, даний вид дисплея має свої переваги. По-перше, це висока швидкість оновлення картинки.

«Тому до цих пір деякі геймерскі комп’ютери використовують саме TFT-монітори. Застосовується до смартфонам така частота оновлення не потрібна, тому TFT використовуються тільки в якості бюджетного варіанту », – сказав експерт.

IPS

IPS-матриця з’явилася трохи пізніше в якості альтернативи TFT. У них була доведена до ідеалу кольору, але залишилася проблема темного засвіти при повороті, який, проте, став трохи більш м’яким.

«IPS-матриця довгий час використовувалася в iPhone: аж до 11 версії. Плюс такої матриці в максимально правильної передачі кольору. Тому IPS широко застосовується в пристроях, які використовують в роботі з кольорокоректором і редакторами. По суті, тільки ці монітори можуть правильно передати кольору. У таких матриць значно більш широкий кут огляду, ніж у TFT: майже не видно чорного засвіти », – розповів Миколаїв.

На даний момент такий тип матриці широко використовується на моделях iPhone до 10 версії. Найостаннішими випущеними моделями від компанії Apple з IPS є iPhone 10 R і iPhone 11.

OLED і AMOLED

OLED і AMOLED – це різновиди одного і того ж дисплея. Вони складаються з тонких листів електролюмінесцентн матеріалу, які виробляють свій власний колір. Принцип їх роботи грунтується на органічних світлодіодах. Відмінність тільки в тому, що в AMOLED більш просунута швидкість передачі імпульсів, але він і трохи дорожче. Вибирати між OLED і AMOLED потрібно тільки тим, хто буде використовувати телефон переважно для онлайн-ігор.

«Спочатку ці матриці почала виробляти і ставити на свої пристрої компанія Samsung. У цих матриць кожен піксель на екрані має свою власну підсвічування. Чорний колір виходить тільки при виключенні екрану, а кут огляду максимально широкий. Відповідно, якщо в темряві включити який-небудь фільм на такому дисплеї, то буде видно, що там, де екран повністю чорний, він просто не світиться », – пояснив Миколаїв.

Ця функція робить дисплеї більш економічними з точки зору споживаної енергії. Техноблогер привів в приклад функцію «always on display» – коли на смартфоні, наприклад, висвічується тільки час, а інші пікселі екрану в цей час «відпочивають».

Головний мінус такого типу екранів полягає в тому, що світлова палітра виходить занадто насичена і яскрава, що межує з неприродною.

«Саме це стало причиною так званої« війни »між Samsung і Apple до виходу iPhone 10. Прихильники Apple скаржилися на проблеми з низьким кутом огляду через чорного кольору, але ратували за те, що отримували максимально справжню картинку, чого не виходило зробити у Samsung. Зараз даний тип дисплея встановлюється на всі небюджетні Samsung, iPhone 10, 11 Pro і Pro Max », – поділився експерт.

У нових iPhone використовується AMOLED матриця, але максимально підігнана по передачі кольору до IPS. За словами співрозмовника видання, вони виглядають не так гіпертрофовано, як у Samsung. Хоча останнім часом Samsung почала працювати в цьому напрямку і на останні свої моделі вже ставить так званий SUPER-AMOLED. У них майже ідеально підігнана колірна палітра, але все ж ще є до чого прагнути.

«Останнім часом тенденція в співтоваристві виробників дисплеїв – це відмова від IPS і поліпшення OLED і AMOLED», – уклав Миколаїв.

Як підсумок, можна сказати, що найпередовішими можливостями володіє AMOLED, але смартфони з такими дисплеями належать до найбільш дорогим. Якщо вас не бентежить чорнота з боків екрану при повороті гаджета, можете звернути увагу на телефони з IPS-матрицею. Такий пристрій обійдеться вам дешевше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.