Чому краще ніколи не використовувати джейлбрейк на iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Перший раз я побачив зламаний iPhone наживо 9 років тому. Тоді однокласник приніс в школу сліпучий білий iPhone 4, в статус-барі якого замість імені мобільного оператора хизувався значок Бетмена.

Пам’ятаю з гордістю поставлене ним запитання «знаєш, що таке джейлбрейк?» Тоді не було зрозуміло, чому тут хвалитися.

На руках у хлопця був пристрій з дивними анімаціями і незграбними Твіком, які погано в’язалися із загальним дизайном пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Змінити думку мені допоміг вже древній Samsung Galaxy Ace на Android. З ним зрозумів, як багато користувач може налаштувати сам.

І разом з цим усвідомленням зрушила сприйняття зламаного айфона: з юнацького здивування воно перетворилося в стійке презирство.

Нижче я розповів, як джейлбрейк втратив сенс і чому не рекомендую ставити його нікому.

Зламувати iPhone для крадіжки вже не модно

У США вирішальним плюсом обходу обмежень була можливість відв’язати смартфон від оператора зв’язку AT & T, тому що тільки він їх продавав.

У СНД ж головним чинником стало те, що користувач міг безкоштовно встановити дорогі гри . Або не дорогі, а просто які коштують хоч якихось грошей.

Десять років тому багато хто тільки звикав платити за цифровий контент. Ігри в основному продавали в коробках, музика нелегально розходилася по ВК, а єдиним законним і доступним способом дивитися серіали залишався телевізор.

До 2020 року ми звикли жити в світі підписок, і це має дві сторони.

Погана в тому, що розробникам важче монетизувати свою працю, а користувачам майже кожен додаток пробує підкинути свої «3 дня безкоштовно, 50 гривень в тиждень».

Плюсом грає те, що гігантський обсяг якісного контенту став доступнішим. Регіональні ціни і дружелюбні сервіси знизили поріг, через який зручніше переступити гаманцем.

Тепер за ціну одного альбому можна слухати нескінченну кількість пісень цілий місяць , а доступ до HD-серіалів в будь-якому місці стоїть як обід в Макдональдс.

Залишаються ігри, але і ті або бувають на знижках, або працюють як free-to-play сервіси і покладаються на постійне підживлення монетизацією та соціальними елементами. До того ж, є Apple Arcade і Google Play Pass.

iOS забрала у Джейлбрейка кастомізацію і подорослішала

Друга причина, навіщо ентузіасти ламають ПО.

Налаштування девайса під себе потрібна для зручності і прикраси. Тому раніше особливо цінували теми в Android і оболонки для анімацій.

Сам награвся ще з Galaxy Ace, коли пробував десятком різних перекидів гортати робочі столи і перефарбовувати стандартні іконки в їдкі кольори.

У міру того, як в iOS враховували нюанси використання, розробники впровадили всі великі елементи підгонки під себе. Так ми отримали віджети, багатозадачність, пункт управління, темну тему і групові повідомлення .

Всі вони вилизані, відточені, часто продумані до дрібниць. Упевнений, розробники придивлялися до того, що було популярно у ентузіастів і користувачів Android, тому точково взяли найкраще і відкинули засмічують надбудови.

Так, ще чекаємо дзвінки у вигляді пушей при активному екрані або дисплей з Always On. Але багато в чому система дійшла до того, що потреба ключової функції джейлбрейка з кожним роком стрімко танула після релізу iOS 7.

Чому jailbreak все ще ставлять

Навколо злому iOS сформувалося співтовариство, а для багатьох він перестав бути потребою. Став швидше хобі, мета якого вичавити всі соки з потенціалу пристроїв.

І в цьому є користь. Ми можемо підглянути, що в перспективі завезуть офіційно. А розробники і операційних систем, і додатків знайдуть натхнення для нових функцій.

Наприклад, в відео вище пропонують:

  • Вручну очищати кеш
  • Включати Темну тему через датчик освітлення
  • Відключати Bluetooth або Wi-Fi в Пункті управління
  • Сховати Siri в картку над робочим столом

А власникам старих пристроїв пропонують відтворити функціонал, який поставили на нові. Один з твіків встановлює всі жести з iPhone X на ті моделі, в яких ще є кнопка Home.

Але разом з усіма плюсами залишилися ключові проблеми злому.

Чому я не збираюся ламати свій iPhone

Вивів три базові причини, чому «ванільна» система краще модифікованої.

Безпека

Безпека стоїть в головних пріоритетах Apple не просто так. Проблема приватності в роки нескінченних витоків персональних даних стала не тільки маркетинговим інструментом ТехноГіганта, але і катастрофою для користувачів. Наші паролі оберігають подробиці особистого життя до найдрібніших крупинок, і мало кому хочеться ділитися цим пластом даних з ким завгодно.

Чистота ОС

Мене на 85% влаштовує поточний інтерфейс iOS, і що залишилися 15% поки терпимі.  Саме тут ховається згортання дзвінків, виклик пункту управління не тільки з верхнього кута, і більше інтерактивності на робочому столі. Щось можемо побачити через місяць, інше поки не зрозуміло , коли чекати. Але колупатися і забивати систему заради функцій з узбіччя не стану.

Витрачений час

Пошук потрібних твіків в Cydia крім грошей, вимагає уваги і базового розуміння того, наскільки надбудови сумісні один з одним. Неправильне поєднання або вб’є iPhone, або викличе в ньому люті баги, на виправлення яких знову доведеться возитися з інструкціями.

Простий приклад: я три місяці не міг приділити пару хвилин тому, щоб злізти з публічної бети iOS 13. А там всього-то потрібно було профіль з налаштувань видалити.

Що говорити про вбивство десятка годин на лагодження того, що спочатку ніхто не примушував мене ламати.

Навіть Android «з коробки» стає закритим

Офіційних інструментів підгонки у «зелених» більше, ніж в iOS. Незважаючи на це, скандали з приватних даних призводять до зростаючого подібністю конкуренток.

Для звичайного користувача отримати права на системі від Google – завдання в два кліка .

Кореневий доступ дає можливість автоматизувати завдання або начисто прибирати сміття від старих додатків, але він точно так само підвищує ризик окірпічіванія девайса.

А в боротьбі за те, щоб тримати сприйняття бренду чистим, Google вже почала закривати конфіденційність в своїй ОС.

Джейлбрейк не підходитьдля встановлення назавжди. Він хороший для експериментів

Не просто так згадав бета-версії iOS вище. Після релізу намагаюся встановити їх якомога швидше, але недавно помітив, наскільки баги можуть псувати життя.

Одне зависання з подальшою перезавантаженням при оплаті громадського транспорту – і до стабільності летиш швидше нових бет.

Те ж саме з модифікаціями. Знайти баланс між оригінальними і сторонніми функціями складно. Особливо, якщо для цього доведеться порушувати програмну цілісність пристрою.

Виходить, що, як і з сирими версіями ОС, ставити Джейли більше підходить для того, щоб погратися з новими функціями і перевірити, на що максимально здатний iPhone.

Але в будь-який відповідальний момент щось може піти не так, і тоді залишиться радіти, що основний девайс з собою і зараз вас виручить.

Як би ефектно виглядав Бетмен в статус барі, смартфон краще від цього не стає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.