Qualcomm Snapdragon X Plus з потужним нейроблоком представлений офіційно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кардинальних відмінностей між флагманським Snapdragon X Elite та спрощеним Snapdragon X Plus немає. Новинка так само базується на процесорних ядрах Oryon, виготовлена ​​за нормами 4-нм техпроцесу і пропонує аналогічний за продуктивністю нейроблок NPU. Останній відповідає за ШІ-функції, такі як генерація аудіо-, відео- та текстового контенту.

Snapdragon X Plus є 10-ядерним чіпсетом з піковою частотою до 3,4 ГГц (турбобуст відсутній). Загальний обсяг кеш-пам’яті досягає 42 МБ, заявлено підтримку ОЗУ стандарту LPDDR5X-8448 обсягом до 64 ГБ і накопичувачів M.2 PCI-E 4.0 NVMe. Що стосується продуктивності, то тут Qualcomm показує, що новинка потужніша від конкурентів на 37% при зниженому на 54% енергоспоживання. Наприклад, продуктивність відеоядра чіпсету досягає 3,8 Тфлопс, що можна порівняти з потужністю Xbox Series X.

Snapdragon X Plus справді виглядає привабливо на тлі конкурентів. Повідомляється, що вбудований нейрообчислювальний блок NPU демонструє продуктивність до 45 TOPS. Це більше, ніж вимагає Microsoft для локальної роботи ШІ-помічника Copilot – 40 TOPS. Більше того, це в рази більше, ніж пропонують новітні чіпи конкурентів: Intel Core Ultra – 10 TOPS, а AMD Ryzen 8040 – 16 TOPS.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Процесор вміє виводити картинку відразу на три монітори з роздільною здатністю 4К @60 Гц за допомогою апаратного кодування/декодування AV1 відео в режимі 4K HDR. Вбудований модем Snapdragon X65 підтримує мобільні мережі 5-го покоління, а також роботу модулів Wi-Fi 7 та Bluetooth 5.4 LE.

Ноутбуки на базі Snapdragon X Plus

Повідомляється, що перші пристрої, а саме ARM Windows-ноутбуки з процесором Snapdragon X Plus, можуть з’явитися вже цьогорічного літа на заході COMPUTEX 2024.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.