Vivo власну ОС на заміну Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Слідом за Huawei і Xiaomi випуском власної ОС для смартфонів та інших гаджетів зацікавилася компанія Vivo. Її платформа називатиметься BlueOS (мабуть, на честь синього кольору на логотипі).

Попередня презентація BlueOS пройшла в Китаї. На цьому заході співробітники Vivo розповіли про ключові особливості нової операційної системи. Вона ще перебуває на стадії розробки, але деякі її особливості вже вимальовуються. Стало відомо, що BlueOS – це перша операційна система, в якій повноцінно використовується мова програмування Rust, доволі популярна в середовищі розробників мобільних застосунків і комп’ютерних програм, зокрема з підтримкою штучного інтелекту. Також повідомляється, що в BlueOS будуть інтенсивно задіяні можливості нейромереж і генеративного ШІ, чого немає в Android, iOS і в інших мобільних платформ.

Vivo обіцяє, що BlueOS буде вкрай невимоглива до апаратних ресурсів і зможе працювати на пристроях, оснащених процесором з тактовою частотою від 200 МГц і оперативною пам’яттю об’ємом від 32 МБ. Це відкриває можливості її використання не тільки в смартфонах і планшетах, а й у більш мініатюрних гаджетах – наприклад, у смарт-годинниках і пристроях розумного будинку. Коли BlueOS буде випущена, поки невідомо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ймовірно, BlueOS (так само, як і HarmonyOS від Huawei і HyperOS від Xiaomi) заснована на коді AOSP (це чистий Android без сервісів Google) і доповнена модулями, що забезпечують роботу пристроїв різних типів у рамках загальної екосистеми. Vivo входить до холдингу BBK, тому не виключено, що BlueOS буде використовуватися і в пристроях інших компаній, які йому належать, – Oppo, Realme і OnePlus. Сумарно їм належить мало не половина ринку смартфонів, тому у компанії Google, яка володіє Android, може з’явитися дуже серйозний конкурент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.