Чому використовувати Windows 7 зараз немає сенсу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Статистика показує, що досі досить пристойна кількість користувачів працюють на Windows 7. Ця операційна система була випущена в липні 2009 року і на той момент була найкращою операційною системою. Ба більше, якийсь час вона вважалася найкращою і за часів виходу Windows 10, коли та була сирувата.

Але час іде вперед і скоро вже Windows 10 буде неактуальною – це трапиться тоді, коли вийде наступна версія після 11-ої “вінди”. Але повернемося до того, що і Windows 7 досі залишається в строю. Але мало хто знає, що немає жодного сенсу використовувати цю операційну систему у 2023 році.

Головний мінус – відсутність підтримки та оновлень

Останній великий апдейт (сервіс пак) Windows 7 вийшов у 2011 році, а підтримка для звичайних користувачів припинилася у 2020 році. Також на початку цього року закінчилася і платна підтримка операційної системи. А це означає, що Windows 7 більше ніколи не отримає жодних оновлень.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ні, можливо якесь дуже критичне оновлення і може вийти, якщо зловмисники знайдуть вразливість, але це навряд чи. Використовувати таку систему небезпечно – все таки рівень захисту в Windows 7 набагато гірший, ніж у 10-ій та 11-ій версії.

Другий мінус – відсутність нових функцій і можливостей

Кожна нова Windows – це не тільки поліпшена операційна система, а й нові можливості. Наприклад, меню “Пуск” у Windows 10 стало більш функціональним, з’явилися віртуальні робочі столи, “Центр дій” (Win + A, хто забув), з’явився нарешті нормальний вбудований браузер і голосовий помічник.

У Windows 7 вже нічого не з’явиться, але користувач може кастомізувати операційну систему на свій розсуд за допомогою сторонніх додатків.

Третій мінус – Windows 7 працює повільніше, ніж Windows 10

Здавалося б, це парадокс, але ні. Якраз у Windows 10 став відчуватися SSD накопичувач – операційна система стала завантажуватися набагато швидше, та й загалом стала працювати швидше, якщо порівнювати з Windows 7. У ті часи, коли вийшла Windows 7, розробники не робили ухил на високу швидкість читання і запису даних з накопичувача – SSD диски на той час перебували в зародковому стані, ОС обходилася повільним HDD.

Також покращилися алгоритми роботи з процесором і пам’яттю. Перевірити це просто. Достатньо встановити “сімку” на потужний комп’ютер – швидше вона працювати не буде.

Четвертий мінус – з безпекою у Windows 7 все погано

З моменту виходу Windows 10 багато користувачів перестали користуватися антивірусним програмним забезпеченням – стандартний захист справляється і без цього. А ось Windows 7 було складно використовувати без антивіруса – софт тих років не був таким досконалим, як зараз. Головне використовувати рекомендовані налаштування в Windows 10 (11) – і якщо ви не займаєтеся чимось специфічним, то сторонній антивірус можна не ставити.

П’ятий мінус – Windows 7 менш стабільна

Операційна система раз на рік потребувала перевстановлення. Звичайно, можна і не перевстановлювати, але з часом Windows 7 починала працювати повільніше. Це було пов’язано з особливостями архітектури.

У Windows 10 такої проблеми немає. Особисто у мене є ноутбук, на якому Windows 10 не перевстановлювали з кінця 2015 року – лептоп було куплено вже з новою ОС на борту. Все працює відмінно, головне не відключати оновлення.

Більш ранні версії Windows, такі, як Windows 95, 98, XP потребували перевстановлення ще частіше. Я добре пам’ятаю, коли перші версії вікон по 3 рази за день встановлював заново – через криві драйвери вони періодично не запускалися, і було незрозуміло, чи ввімкнеться комп’ютер нормально наступного дня.

Який висновок?

Windows 7 використовувати можна тільки в тому разі, якщо у вас є відповідний ПК тих років без SSD накопичувача. У разі, якщо у вас сучасна система, SSD диск, хороший процесор і не менше 8 гігабайт пам’яті – то краще використовувати Windows 10 або навіть 11. Технології не стоять на місці, вони постійно розвиваються і це потрібно приймати як належне. Проти вже не піти, назад дороги немає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.