Що можуть зламати хакери крім смартфонів і комп’ютерів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Комп’ютерний вірус – загальний термін, який підходить для цифрових пристроїв. За фактом, він є звичайною програмою, але з іншими цілями. Як правило, мета вірусів – нашкодити користувачеві або ж отримати якусь вигоду для зловмисника.

Багато хто вважає, що вірусами можуть бути заражені тільки комп’ютери або смартфони. Але це не так. Вірус може проникнути абсолютно в будь-який пристрій, який має можливість встановлення застосунків і підключений до інтернету. Розглянемо загальними словами кілька таких пристроїв. Підпишіться на мій блог, поставте лайк, так ви не пропустите нові публікації!

Wi-Fi роутер

Часто хакери проводять масові атаки на Wi-Fi роутери. Наприклад, якщо було знайдено вразливість у будь-якому пристрої. Злом роутера може дати хакеру доступ до вашої мережі, що може призвести до крадіжки особистих даних або прослуховування вашого інтернет-трафіку. Але найчастіше хакери використовують Wi-Fi роутер для створення шлюзу через який вони роблять свої протиправні справи. Дуже часто – від IP-адреси кінцевого користувача.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб цього не сталося, необхідно стежити за оновленнями прошивки маршрутизатора, а також періодично перевіряти налаштування пристрою. За фактом, власник Wi-Fi роутера має знати налаштування свого маршрутизатора буквально напам’ять, якщо не хоче, щоб його пристрій було зламано.

IP-камери

Хакери можуть використовувати уразливості в IP-камерах для отримання доступу до відеопотоку або управління камерою. Це може призвести до незаконного спостереження за вашим приватним життям або використання камери як точки входу у вашу мережу для подальших протиправних справ. Буває, що хакери точково обчислюють багаті сім’ї, записують відео з камер у будинку, а потім шантажують власника, щоб отримати гроші замість видалення матеріалів.

Порада тут така сама, як і в першому пункті про оновлення прошивки і перевірку налаштувань. Ну і також, за можливості, вимикати камери, коли всі вдома, і не використовувати в спальні, ванній кімнаті та туалеті.

Розумний будинок

Будь-який пристрій розумного будинку, який під’єднано до мережі, може бути зламано. Як правило, хакери використовують мережеву інфраструктуру будинку для створення проксі-шлюзів, як уже було описано вище. Тут варто розуміти, що стороннє втручання в систему розумного будинку може призвести до небезпечних наслідків. Наприклад, можуть відкритися розумні замки, спрацювати пожежна сигналізація, відкритися засувки тощо. За розумним будинком потрібно періодично стежити, щоб його не зламали.

Сюди ж і включимо розумну побутову техніку – повторюся, будь-який пристрій, у якому є можливість встановлення застосунків або заміни прошивки, може бути зламаний. Як правило, виробники постійно оновлюють прошивку пристроїв – користувачеві потрібно налаштувати автоматичне оновлення або робити апдейти вручну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.