Чи правда, що MacBook Air 2023 буде потужнішим за MacBook Pro M2 Max

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З 2020 року Apple робить процесори для своїх комп’ютерів і ноутбуків самостійно, відмовившись від рішень Intel. Відтоді кожне нове покоління чипсетів своїми можливостями дивує навіть найнедосвідченіших користувачів. Особливо якщо це стосується професійних рішень, які дають реальний приріст продуктивності. А оскільки на WWDC 5 червня мають показати вже наступне покоління процесорів Apple M3, то почала з’являтися перша інформація про майбутні новинки.

Так, згідно з даними бенчмарка Geekbench 6, базовий чипсет M3 випереджає в одноядерному тесті найпотужніший у поточній лінійці процесор M2 Max з 12 ядрами. У цьому матеріалі розбираємося, яку продуктивність варто чекати від Apple M3 і чи дійсно він зробить MacBook Air 2023 потужнішим за MacBook Pro.

Процесор Apple M3 – продуктивність

Насамперед слід визначити, що буде являти собою процесор Apple M3. Найголовніша його зміна порівняно з попереднім поколінням полягатиме у зміненому техпроцесі. Якщо все сімейство M2 виготовлено за 5 нм технологією, то M3 отримає вже 3 нм. Відразу ж усе стало зрозуміло, ага. Спробую пояснити цей прогрес обивательською мовою. Що тонший техпроцес, то більше транзисторів можна розмістити на кристалі. Порівняно з 5 нм на 3 нм можна розмістити в 1,6 раза більше транзисторів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен з наявних у процесорі транзисторів зберігає продуктивність і при зменшенні розміру скорочує енергоспоживання. А отже, розробники можуть розміщувати більше транзисторів і завдяки цьому збільшувати продуктивність чіпсетів і робити їх енергоефективнішими, зберігаючи колишній розмір кристала. При збереженні тієї ж тактової частоти і використанні 3 нм техпроцесу можна домогтися скорочення енергоспоживання на 25-30%, при цьому загальна продуктивність процесора буде вищою. Якщо ж буде вирішено ще й збільшити тактову частоту, то тут можна говорити про зменшення енергоспоживання на 10-15%.

Таким чином, за рахунок значного збільшення кількості транзисторів Apple M3 за замовчуванням стане істотно продуктивнішим і енергоефективнішим за базовий Apple M2. Це, я думаю, було очевидно і так. А от що щодо найпотужніших у лінійці M2 Max? Подивіться на порівняльний результат M3 і топового M2 Max у Geekbench 6:

Процесор Одноядерний тест Багатоядерний тест
M2 2562 9567
M2 Max 2793 14 488
M3 3472 13 676

Вражає? В одноядерному тесті M3 робить найпотужніший процесор Apple на раз-два. Приріст продуктивності цілих 24%. А ось у багатоядерному такий трюк новому процесору не вдався. Дається взнаки більша кількість ядер, за рахунок чого M2 Max і здобув перемогу. Тому, якщо ви тільки-тільки замовили новий MacBook Pro на M2 Max, то не переживайте. На гарбуз він точно не перетвориться. До того ж ці ноутбуки можуть значно довше перетравлювати високе навантаження за рахунок активного охолодження. У MacBook Air ж його ніколи не було і не передбачається.

У будь-якому разі вражає те, який приріст продуктивності стався між двома сусідніми поколіннями процесорів. Не дивно, що Apple вирішила проігнорувати M2 і не робити iMac з ним, а відразу перейти на M3. Все-таки різниця між M1 і M2 була не така серйозна, як при переході до третього покоління.

Новий MacBook Pro 2024 – процесор

Дивлячись на результати, які досягнуті базовим процесором Apple M3, можна зробити висновки про те, що чекати і від інших комп’ютерів Apple. Повернемося до порівняльної таблиці. Приріст базової версії M3 щодо торішнього M2 в одноядерному тесті склав 35%, а в багатоядерному – 43%! Припустимо, що майбутні MacBook Pro M3 Max отримають таке ж збільшення потужності. Уже уявили, які цифри в бенчмарку вийдуть? Зрозуміло, що синтетичні тести – далеко не показник якості та можливостей вашого комп’ютера.

Дуже часто буває так, що якийсь пристрій набирає не надто велику кількість балів, але за рахунок оптимізації софта і заліза працює практично ідеально. Тут більше можна говорити про запас міцності майбутніх ноутбуків. Вони зможуть потягнути дійсно складні проекти. І це не кажучи про ААА-ігри, над появою яких Apple почала активну роботу. Адже здорово, коли ви купили потужний комп’ютер для роботи, не пошкодувавши грошей, і можете провести на ньому ще й дозвілля без необхідності витрачатися на консоль або якийсь інший комп’ютер.

Єдине, що я не можу зрозуміти, так це навіщо MacBook Air 2023, який з року в рік оснащується базовими процесорами, така продуктивність. Ризикну припустити, що вона буде софтово обмежена, щоб одна лінійка ноутбуків не від’їдала продажі й іншої. З урахуванням того, що навіть M1 для MacBook Air у 2023 році вистачає позаочі, то ввести таке невелике обмеження буде в дусі Apple. А нам залишилося почекати зовсім недовго. Дата WWDC вже відома, а значить, нові процесори і ноутбуки ми побачимо саме там.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.