NASA розповіло про екзопланети, на яких буде шукати життя

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Одним із завдань космічного телескопа імені Джеймса Вебба, який планується вивести на орбіту Землі навесні 2019 року, стане дослідження зоряної системи TRAPPIST-1, на планетах якій можливе існування життя, повідомляється на сайті NASA.

Всього в цій системі сім планет, три з яких знаходяться в зоні населеності, тобто на такій відстані від зірки, коли температура і інші умови дозволяють зародитися життю.

На даний момент вчені визначили, що всі планети мають кам’янисту поверхню, а частка води в масі деяких з них досягає 5 відсотків, це в 250 разів більше, ніж на Землі. Вважається, що на найбільшій екзопланеті – TRAPPIST-1e – вода може бути в рідкому стані, тоді як на інших у вигляді пари або льоду, в залежності від віддаленості від зірки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не менш важливе питання – склад атмосфери. Якщо вона перенасичена воднем, це створює парниковий ефект, в умовах високої температури існування життя малоймовірне. Останні дослідження, зроблені за допомогою космічного телескопа “Хаббл” , показали, що принаймні три планети TRAPPIST-1 – d, e і f – з цієї точки зору для життя придатні.

Успіх цих спостережень якраз і планується розвинути за допомогою інфрачервоного телескопа імені Джеймса Вебба, які значно більші і потужніші “Хаббла”. Він зможе заглянути вглиб атмосфер екзопланет і визначити наявність там вуглекислого газу, метану, води і кисню. Всі ці компоненти вкрай важливі для формування життя .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.