На фабриках, що працюють з Apple, Microsoft і Google, виявлено примусову працю

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Австралійський інститут стратегічної політики опублікував доповідь , в якій говориться, що китайська влада змушує громадян працювати на фабриках, що випускають продукцію для десятків зарубіжних компаній.

Влада Синьцзян-Уйгурського автономного району приваблюють до примусової праці уйгурів, причому не тільки в своїй провінції, а й в десятках інших регіонів країни. З 2017 по 2019 роки не менше 80 тисяч уйгурів були вивезені в дев’ять провінцій Китаю і влаштовані працювати на 27 заводів, які випускають продукцію для 83 всесвітньо відомих брендів, в тому числі Apple, Google, Microsoft, Adidas, Nike, H&M, Uniqlo, Zara, Mercedes-Benz і Volkswagen. Ці бренди, швидше за все, не знають про використання примусової праці, оскільки не займаються наймом персоналу для фабрик в Китаї.

Уйгури – тюркський народ, який сповідує іслам і проживає в основному в Синьцзян-Уйгурському автономному районі на заході Китаю. Під приводом боротьби з релігійним екстремізмом влада Китаю встановили за ними стеження і фактично оголосили їх поза законом. Уйгурів обмежили у свободі пересування і вибору трудової діяльності, їх розміщують в окремих гуртожитках на фабриках і змушують відвідувати заняття за ідеологічним перевихованням, їм забороняють здійснювати релігійні обряди.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У серпні 2019 року компанія Google розповіла про сайт, за допомогою яких хакери протягом двох років отримували доступ до вмісту айфонів – фотографій, відео, листування, і до решти. Для злому пристрою досить, щоб користувач відкрив заражений сайт в Safari. За цією атакою стояли китайська влада, яка хотіли організувати стеження за мобільними пристроями уйгурів. Сайти були уйгурійскими, і на них містилася інформація, яка могла зацікавити даний етнос. Китайські хакери також запустили аналогічні ресурси для злому смартфонів на Android і комп’ютерів на Windows. 

У 2019 році при в’їзді в Синьцзян-Уйгурський автономний район Китаю у туристів почали сканувати смартфони за допомогою шпигунського додатку. Він викачує всі дані і шукає знімки Далай-лами – так влада країни виявляє людей, які можуть організувати бунт або вести опозиційну пропаганду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.