У Нідерландах створено розкладний еко-генератор для фестивалів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майже на всіх фестивалях в Європі в якості тимчасових джерел енергії використовуються забруднюючі навколишнє середовище дизельні генератори. В якості альтернативи фахівці технічного університету Ейндховена і дев’яти компаній розробили екологічно чистий генератор, що працює на поновлюваних джерелах. Він являє собою розкладну ферменную конструкцію. Розробка почалася в 2017 році, коли в рамках програми Interreg Europe на неї було виділено 2,3 млн євро.

На вежі висотою 21 м закріплені сонячні батареї і вітряна турбіна. В основі вежі знаходиться акумуляторна батарея, яка може зберігати 90 кВт/год електроенергії.

Турбіна масою 700 кг, закріплена на висоті 18 м, виробляє більшу частину енергії . Вона доповнена 144 маленькими гнучкими сонячними елементами на тонкій фользі. Ще 72 великих гнучких сонячних елемента організатори фестивалю можуть підключити до вежі і поставити на даху продовольчих кіосків, туалетів або наметів. Впадають в очі кольорові елементи — це сонячні колектори LSC (Luminescent Solar Concentrator), розроблені в університеті Ейндховена. Їх 40 штук. Вони вловлюють падаючі промені світла і направляють їх в торці, до каркасу, де знаходяться сонячні елементи. За словами розробників, панелі LSC не потребують прямого сонячного світла, тому виробляють електрику навіть в тіні або в похмурий день. Сумарну потужність, що генерується вежею, джерело не наводить.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розкладна частина вежі масою 3,5 т складається в блок висотою близько метра, роблячи генератор зручним для зберігання та транспортування. Зараз вежа складається і розкладається за допомогою підйомного крана, але в перспективі ця дія зажадає тільки натискання кнопки на пульті управління вежі.

На цьому тижні вежа GEM Tower вперше була повністю розгорнута в кампусі університету Ейндховена. Перше практичне випробування пройде наступного тижня, з 15 по 18 серпня, під час музичного фестивалю Пуккельпоп в Бельгії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.