Любителі селфі створюють загрозу статуям на острові Пасхи

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Досягнення цивілізації зробили доступним для широких мас туристів самий віддалений населений острів у світі — острів Пасхи, також званий Рапануї.

Острів відомий, перш за все, кам’яними статуями зі спресованого вулканічного попелу, яким місцеві жителі приписують надприродну силу. У 1995 році Національний парк рапануї (острів Пасхи) став об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як і десятиліття тому, на острові проживає всього кілька тисяч людей, а от кількість туристів суттєво зросла: з 2500 чоловік в 1981 році до 150 000 чоловік в нинішньому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Археолог Джо Енн ван Тилберг (Jo Anne Van Tilburg), яка вивчає культурну спадщину острова понад 40 років, розповіла, що приплив туристів надає «надзвичайно негативний вплив на природні ресурси Рапануї». І не тільки. За словами Джо Енн, багато туристів поводяться нешанобливо по відношенню до острова і до його жителів, в тому числі ходять по території, що охороняється, по могилах і підіймаються на статуї. Деякі з них порушують правила поведінки, щоб сфотографувати себе, колупачимся в носі однієї зі статуй.

Джо Енн вважає, що острову слід вжити рішучих заходів щодо збереження пам’яток.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.